Ερήμωση στους τροπικούς με μετακίνηση των ψαριών προς του πόλους λόγω της θέρμανσης των νερών των ωκεανών, που όλο αυξάνεται, έδειξε νέα μελέτη.

Μέσα στις επόμενες δεκαετίες, οι τροπικοί αναμένεται να ερημώσουν από ψάρια, που έχουν αρχίσει να μετακινούνται όλο και περισσότερο προς τους πόλους, ενώ οι βόρειες και οι νότιες θάλασσες του πλανήτη θα φιλοξενούν πρωτόγνωρα για αυτές είδη, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ.

Η αιτία όλων αυτών των περιβαλλοντικών αλλαγών δεν είναι άλλη από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της θερμοκρασίας των νερών των ωκεανών που έχει επιφέρει.

Σε αυτά τα συμπεράσματα έφτασαν οι ερευνητές, μετρώντας την απόσταση της αυξανόμενης μετακίνησης, που έχει παρατηρηθεί στα ψάρια και υπολογίζοντας τον ρυθμό, με τον οποίο θα συνεχιστεί στο μέλλον.

Με βάση τα τρία σενάρια μεταβολής των συνθηκών διαβίωσης των θαλάσσιων ειδών, που προβλέπει η Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλα για να «προβάλουν» την κατανομή τους στις θάλασσες του πλανήτη ως το τέλος του αιώνα. Η έρευνα διεξήχθη σε 802 είδη ψαριών και ασπόνδυλων, τα οποία είναι διαδεδομένα στο εμπόριο.

Τα αποτελέσματα σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο της έρευνας, που προβλέπει την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών κατά 3 βαθμούς Κελσίου ως το 2100, έδειξαν την απομάκρυνση των ψαριών από το σημερινό οικότοπό τους προς τους πόλους με ταχύτητα 25 χλμ. ανά δεκαετία ενώ το καλύτερο σενάριο, στο οποίο η θερμοκρασία του νερού θα έχει ανέβει κατά ένα βαθμό Κελσίου προβλέπει την απομάκρυνσή τους με ταχύτητα 15 χλμ ανά δεκαετία.

Η τελική συνέπεια αυτής της τάσης θα είναι το «άδειασμα» των τροπικών θαλασσών. «Οι τροπικοί θα είναι οι κυρίως χαμένοι» ανέφερε σε δελτίο Τύπου ο Γουίλιαμ Τσέουνγκ, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Marine Science».

Πηγή: thetoc.gr