Ηρθε η συνάντηση με τη συμμαθήτρια και φίλη μου Νανά Αραβανή να μου θυμίσει ότι το πάθος για τα φουλάρια δεν είναι καινούρια εφεύρεση, αλλά παλιά, σαν απο πάντα να υπήρχε. Διάλεγα κάποτε τα ρούχα μου αρχίζοντας απο το φουλάρι.

Ετσι άρχισε να ξετυλίγεται μέσα μου η ανάμνηση των φουλαριών, που υπήρχαν ανέκαθεν στη ζωή μου. Ημουν ένα μικρό κορίτσι απο την επαρχία, κι όμως λάτρευα τα τετράγωνα μικρά υφάσματα απο μετάξι που στην περιορισμένη τους επιφάνεια είχαν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Τα αγαπούσα γιατί τα χρώματά τους έκαναν κάθε απλό ρούχο να ξεχωρίζει και να αναδεικνύεται ανάμεσα στα τόσα άλλα.

Τα φουλάρια αποτέλεσαν κυρίαρχη αισθητική αξία στη ζωή μου. Περνώντας απο τον οίκο Hermes στο Παρίσι, που έχει την κλασικότερη συλλογή εμπλουτίζοντάς την με νέα σχέδια κάθε σαιζόν, στεκόμουν με τις ώρες στη βιτρίνα χαζεύοντας την κάθε λεπτομέρεια των φουλαριών.

Τα φουλάρια φοριούνται με χίλιους τρόπους, δένονται με φαντασία γύρω απο το λαιμό ή πάνω στο ρούχο, ομορφαίνοντας με την πολυχρωμία τους τα πιό απλά κομμάτια. Αναδεικνύουν την προσωπικότητα της γυναίκας που τα φοράει, προσθέτοντας μια νότα σοφιστικέ στην εμφάνισή της.

Στο Παρίσι, σχεδόν όλες οι Γαλλίδες, ολοκληρώνουν το ντύσιμό τους με ένα φουλάρι. Γι αυτό η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ, μαντάμ Κριστίν Λαγκάρντ, εμφανίζεται τακτικά με τα πολυποίκιλα πανάκριβα φουλάρια της αποσπώντας την προσοχή απο την σκληρή οικονομική πολιτική του ταμείου.

Μετά την απελευθέρωση του καρτέλ του μεταξιού στην Κίνα, τα μεταξωτά φουλάρια έχουν γίνει προσιτά και στα πιό ταπεινά πορτοφόλια. Η αξία των φουλαριών που δεν προέρχονται απο μεγάλους οίκους μόδας είναι αρκετά χαμηλή.

Οσο για τους μεγάλους οίκους μόδας εξακολουθούν να παραγγέλνουν τα φουλάρια τους στα υφαντήρια του Κόμο, που παράγουν ακόμη τα πιό φίνα μεταξωτά μαντήλια και φουλάρια του κόσμου.

Προσωπικά ψηφίζω το φουλάρι ως κύριο αξεσουάρ της γυναικείας εμφάνισης!

justine-foulard