Στα άκρα βρίσκονται ξανά οι σχέσεις Δύσης και Ρωσία, με τον Ομπάμα να μιλά ανοικτά για ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Ουκρανία. Αμεση απάντηση Πούτιν.

Ψυχροπολεμική χροιά έχουν πλέον οι δηλώσεις και οι απειλές μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, μετά από τις καταγγελίες ότι δυνάμεις του ρωσικού στρατού εισέβαλαν στην Ανατολική Ουκρανία και βοήθησαν φιλορώσους αυτονομιστές να καταλάβουν μια πόλη.

quotes
Είναι ολοφάνερο για ολόκληρο τον κόσμο» ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στην Ουκρανία, είπε ο Ομπάμα σε διάγγελμά του

Σε διάγγελμά του ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, μίλησε ανοικτά για ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι «είναι ολοφάνερο για ολόκληρο τον κόσμο» ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στην Ουκρανία. Απέφυγε ωστόσο να κάνει λόγο περί «εισβολής» της Ρωσίας. «Η ρωσική παρείσφρηση που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία δε μπορεί παρά να προκαλέσει» την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας πρόσθεσε ο Ομπάμα. Ο κ. Ομπάμα σημείωσε επίσης ότι ο ίδιος, αλλά και η γερμανίδα Καγκελάριος,

Ανγκελα Μέρκελ συμφωνούν πως η Μόσχα ευθύνεται για την βία στην περιοχή και πρόσθεσε ότι «οι νέες φωτογραφίες με τις ρωσικές δυνάμεις να εισβάλλουν στην Ουκρανία το αποδεικνύουν σε όλο τον κόσμο». Πάντως, ο αμερικανός πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναληφθεί στρατιωτική δράση εναντίον της Ρωσίας λόγω των ενεργειών της στην Ουκρανία. Ανακοίνωσε τέλος ότι θα υποδεχθεί τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο τον επόμενο μήνα στο Λευκό Οίκο.

Πούτιν: «Θα συνεχίζουμε να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια»

Αμεση ήταν η απάντηση του Κρεμλίνου, το οποίο σε ανακοίνωσή του κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ανατολική Ουκρανία.

quotes
Αμεση ήταν η απάντηση του Πούτιν, που κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ανατολική Ουκρανία

Πάντως, ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε τους φιλο-ρώσους αυτονομιστές να δημιουργήσουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο στην ανατολική Ουκρανία για τα περικυκλωμένα κυβερνητικά στρατεύματα ώστε οι ουκρανοί στρατιώτες να μπορέσουν να εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης. Οσο για τις καταγγελίες ότι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αναμειχθεί σε επιχειρήσεις σε Ουκρανικό έδαφος, η Μόσχα κάνει λόγο για ράδιο αρβύλα αποδίδοντας εμμέσως την ευθύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες για την διασπορά των ειδήσεων. Σημειώνεται ότι την εισβολή κατήγγειλε πρώτος ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας

το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ το ΝΑΤΟ έδωσε και εικόνες από δορυφόρο που δείχνουν κινήσεις οχημάτων. Παράλληλα, ηγέτης των αυτονομιστών ανταρτών παραδέχτηκε χθες στη ρωσική κρατική τηλεόραση πως στις τάξεις των ανταρτών πολεμούν ρώσοι στρατιώτες.

Μάχη ΗΠΑ – Ρωσίας και στην έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Το πεδίο της… μάχης μεταφέρθηκε και στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας αντάλλαξαν βαριές κατηγορίες, ενώ ο πρέσβης της Βρετανίας κατήγγειλε «άμεση στρατιωτική εμπλοκή» στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να ψεύδεται και να τροφοδοτεί τις συγκρούσεις» στην ανατολική Ουκρανία,δήλωσε η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

quotes
Η Πάουερ παρουσίαζε έναν κατάλογο των στοιχείων που δείχνουν μια άμεση εμπλοκή των ρωσικών δυνάμεων που μάχονται στο πλευρό των φιλορώσων αυτονομιστών, και πρόσθεσε ότι «μπροστά σε αυτήν την απειλή, το να μην αντιδράσουμε θα στοίχιζε πολύ ακριβά».

Η Πάουερ παρουσίαζε έναν κατάλογο των στοιχείων που δείχνουν μια άμεση εμπλοκή των ρωσικών δυνάμεων που μάχονται στο πλευρό των φιλορώσων αυτονομιστών. Επιπλέον ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μαρκ Λάιαλ Γκραντ κατήγγειλε μία «άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας προκειμένου να στηρίξει τους αυτονομιστές» και ζήτησε από τη Μόσχα να «αποσύρει αμέσως τις στρατιωτικές της δυνάμεις και τα όπλα της» από το ουκρανικό έδαφος. Για τον Γκραντ «οι αποδείξεις είναι αδιάσειστες». Από την πλευρά του ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι έστειλαν στην Ουκρανία «δεκάδες συμβούλους» και τον ουκρανικό στρατό να «βομβαρδίσει πολίτες» σε περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι αυτονομιστές. «Το μήνυμά μου στην Ουάσιγκτον είναι το εξής: σταματήστε να αναμιγνύεστε στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών» τόνισε.

Ο Τσούρκιν ζήτησε από τους εταίρους του στο Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνουν μία ανακοίνωση που θα ζητά «την άμεση κατάπαυση του πυρός» και έναν «ευρύ πολιτικό διάλογο» στην Ουκρανία.

Πηγή: thetoc.gr