«Ακόμη, όμως, το απόκοσμο βλέμμα του πλανάται πάνω σε σκουριασμένα λουκέτα και μισάνοιχτες πόρτες, ετοιμόρροπους τοίχους, ξεχαρβαλωμένα παραθυρόφυλλα. Δίπλα από την οικία, ένα μέρος που κάποτε ήταν ξεχωριστό: το κηποθέατρο Σικελιανού. Σήμερα, το μόνο που θυμίζει είναι εγκατάλειψη.»
Έτσι περιέγραψε ο Δημοσιογράφος Τάσος Οικονόμου στο ρεπορτάζ του στην «Καθημερινή» την κατάσταση σχετικά με το «Αρχοντικό της Ποίησης» στη Λευκάδα. Το όραμα της μετατροπής της οικίας Άγγελου Σικελιανού σε μουσείο, έχει βαλτώσει. Παρά τις προσπάθειες που ομολογουμένως γινόταν από παράγοντες πολιτικούς και μη, ώστε να προχωρήσει η μετατροπή της οικίας Σικελιανού, η Εθνική Τράπεζα δεν προχωρούσε το εγχείρημα. Όμως όπως συνηθίζεται ειδικά στην χώρα μας, μετά το δημοσίευμα σε μεγάλη Αθηναϊκή εφημερίδα η κατάσταση άλλαξε ριζικά. Φαίνεται πως ενόχλησε αρκετά το δημοσίευμα με αποτέλεσμα τώρα όλοι να τρέχουν! Έτσι ο Δήμαρχος Λευκάδας με χαρά μας ενημέρωσε αρχές Αυγούστου για την επιστολή που έλαβε από την τράπεζα και στην οποία αναφέρεται «Η Εθνική Τράπεζα δια του Γενικού της Διευθυντή κ. Γ. Φράγκου, αναγνωρίζει την καθυστέρηση και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς τη διαδικασία για την υλοποίηση της υπόσχεσής της για την κατασκευή του Μουσείου Άγγελου Σικελιανού.» Θετικό για την Λευκάδα και όλο τον κόσμο βέβαια το γεγονός ότι η τράπεζα θέλει άμεσα να προχωρήσει το έργο. Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση προγραμματίζει «άμεσα επικαιροποίηση των στοιχείων του επικείμενου διαγωνισμού «Ανάπλαση Οικείας Αγγέλου Σικελιανού» με σκοπό να ανατεθεί το συντομότερο δυνατό η αποκατάστασή του ακινήτου, ιδεατά εντός Σεπτεμβρίου 2014.»

quotes
Φαίνεται πως ενόχλησε αρκετά το δημοσίευμα με αποτέλεσμα τώρα όλοι να τρέχουν!

Σύμφωνα με το έγγραφο έχει προγραμματιστεί εκ νέου η δημοπράτηση του έργου η οποία θα γίνει την Δευτέρα, 08 Σεπτεμβρίου 2014. «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια το έργο να προχωρήσει άμεσα με τις ευνοϊκότερες συνθήκες στο πλαίσιο της επιθυμίας της Τράπεζας να υλοποιηθεί το έργο, βάσει αρχικής της δέσμευσης.» Από την άλλη όμως φαίνεται πως στην δημοπρασία που είχε γίνει πριν 3 χρόνια πρόεκυψε εργολάβος μειοδότης για το έργο, ο οποίος τώρα διεκδικεί την υλοποίηση του έργου.

Ας ελπίσουμε πως δεν θα μπούμε σε νέες περιπέτειες όσον αφορά την διεξαγωγή του έργου και ότι σύντομα ο εργολάβος θα μπει μέσα να ξεκινήσει τις εργασίες, διότι είναι βέβαιο και μετά την επίσκεψη μας στο κτήριο: Tο σπίτι του Σικελιανού δεν θα αντέξει άλλο ένα χειμώνα. Το σπίτι θα καταρρεύσει! Μαθαίνουμε πάντως πως έγιναν συναντήσεις και όλα δείχνουν πως η τράπεζα θα μπορέσει να προχωρήσει κανονικά, δύσκολα θα μπορέσει ο εργολάβος να κάνει κάτι. Μένει όμως να δούμε από Δευτέρα το τελικό αποτέλεσμα.

Δυστυχώς οι εικόνες που κατέγραψε η κάμερα μας είναι αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι το «Αρχοντικό της Ποίησης» στη Λευκάδα καταρρέει! Δυστυχώς είναι έτσι όπως τα λέει στο ρεπορτάζ του ο Τάσος Οικονόμου στην «Καθημερινή»: «Η οικία Σικελιανού, αντί για στίχους στους τοίχους και την ιστορία μίας ζωής ξεχωριστής, φιλοξενεί πεταμένα κουτάκια αναψυκτικών και πολυκαιρισμένες μαύρες σακούλες με σκουπίδια.