ΟΛΟΙ  ΤΗΝ  ΚΥΡΙΑΚΗ   13  ΜΑΗ  ΣΤΗΝ  ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ   ΣΤΟ ΑΚΤΙΟ

Εργαζόμενοι άνεργοι συνταξιούχοι  Λευκαδίτισσες και Λευκαδίτες

Βρισκόμαστε μπροστά στον ορατό κίνδυνο, οι οξύτατοι ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου, της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, αλλά και τον  έλεγχο των δικτύων μέσω των οποίων οι ενεργειακοί πόροι θα διοχετεύονται στον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως στην Ευρώπη, να πάρουν γενικευμένες διαστάσεις με απρόβλεπτη εξέλιξη και τραγική κατάληξη.

Η βαθύτερη αιτία αυτού του πολέμου βρίσκεται στην παγκόσμια καπιταλιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μία δεκαετία και η οποία δεν μπορεί να ξεπεραστεί στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος παρά μόνο με μια τεράστια σε έκταση και σε βάθος καταστροφή κεφαλαίου –πάγιου, μεταβλητού και υποδομών-, με μια ταυτόχρονη αναδιανομή των αγορών σε όλα τα επίπεδα.

Η εκδήλωση αυτών των αντιθέσεων είναι αυτό που συμβαίνει τώρα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης αναστολής. Συνέβηκε στο παρελθόν στα Βαλκάνια, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν στη Νότια Αφρική. Αύριο μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη. Συνεπώς ο πυρηνικός όλεθρος θα επικρέμεται διαρκώς πάνω από τα κεφάλια των λαών και της ανθρωπότητας.

Η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ευρωζώνης και σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών διατρέχει τεράστιους κινδύνους. Στο έδαφός της λειτουργούν αμερικανικές βάσεις οι οποίες συμμετέχουν στον πόλεμο στην ευρύτερη περιοχή και ενισχύονται ακόμη περισσότερο σε στρατιωτική δραστηριότητα.

Επί πλέον η χώρα μας είναι το μόνο κράτος στον κόσμο – πλην των ΗΠΑ – που επιτρέπει την διαμονή και φιλοξενία δυνάμεων του ισραηλινού στρατού στο έδαφος του. Την ώρα που ο στρατός του Ισραήλ επιδίδεται σε νέο μακελειό στη Γάζα με τους νεκρούς Παλαιστινίους τις πέντε τελευταίες βδομάδες να ανέρχονται στους 50, οι τραυματίες σε πάνω από 5.500 με τους 1.500 από αυτούς χτυπημένους από πραγματικά πυρά…  , στο πλαίσιο της τριμερούς Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου,  ο Νετανιάχου δηλώνει «Χτίζουμε μια εξαιρετική συμμαχία….»

Το πρόβλημα του πολέμου στην εξέλιξή του και της θέσης της Ελλάδας σ’ αυτόν είναι πολύ ευρύτερο από μια απλή καταδίκη του ιμπεριαλισμού και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που αναμετριούνται. Η καταδίκη αυτή -η οποία συμπυκνώνεται στα αιτήματα για έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και κλείσιμο όλων των αμερικανονατοϊκών βάσεων που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος- χρειάζεται να συνοδεύεται από μια γενικότερη πολιτική πρόταση σε αντιιμπεριαλιστική- αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση που θα στηρίζεται σε ένα ισχυρό φιλειρηνικό κίνημα μέσα και έξω από τη χώρα.

Η υπόθεση της ειρήνης στα χέρια των λαών.

Μια τέτοια πρόταση κι ένα τέτοιο κίνημα πρέπει άμεσα να επιδιώκουν την ευρύτερη συμπόρευση όλων των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων ενάντια στον πόλεμο με αιτήματα:

  • Να κλείσουν τώρα οι βάσεις της Σούδας και του Ακτίου, και όλες οι ξένες στρατιωτικές Βάσεις.
  • Έξω η Ελλάδα από όλους τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
  • Να μετατραπούν τα Βαλκάνια σε ουδέτερη ζώνης ειρήνης, έξω από στρατιωτικούς συνασπισμούς, χωρίς ξένες βάσεις και πυρηνικά.
  • Να μετατραπεί η Μεσόγειος σε θάλασσα ειρήνης χωρίς ξένες βάσεις και ξένους στόλους.
  • Όχι σε ένα ξέφρενο ανταγωνισμό εξοπλισμών που θα οξύνει την κρίση και θα γονατίσει περισσότερο τον ελληνικό λαό.