Στο τελευταίο μου ταξίδι στην Ελλάδα επισκέφθηκα το περίφημο εκπτωτικό χωριό McArthur Glenn: Ως γνωστόν είμαι απο τις πρώτες ελληνίδες δημοσιογράφους που ασχολήθηκαν με τα εκπτωτικά χωριά στο εξωτερικό καταθέτοντας το 2006 τις πολύτιμες πληροφορίες στο βιβλίο μου: “Στις Αγορές του Κόσμου. Επώνυμες Ευκαιρίες και Μικρές Αναλώσιμες Ιστορίες”. (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα).

Ετσι ξεκινήσαμε με τις φίλες μου να πάμε στα Σπάτα, εκείνες για ψώνια κι εγώ για χάρη του ρεπορτάζ. Φτάσαμε στο εξαιρετικά καλαίσθητο χωριό, του οποίου η αρχιτεκτονική κινείται γύρω απο τη νεοκλασσική αισθητική της Αθηνας. Πρόκειται για μια καλοστημένη μικρή πόλη της οποίας κύρια αποστολή είναι να στεγάσει επώνυμους οίκους μόδας σε τιμές εκτπώσεων.

Βεβαίως, μακράν απέχει του σκοπού του το εκπτωτικό χωριό της Αθήνας. Οπως σε όλα τους, οι ελληνικές επιχειρήσεις πάσχουν απο εγγενή προβλήματα. Θα αναφέρω μερικά παραδείγματα του είδους:

Μεγάλο κατάστημα επώνυμων παπουτσιών πουλάει τα προπέρσινα παπούτσια σε μισή τιμή, όταν θα έπρεπε να τα έχει σε ξεπούλημα καθώς είναι μοδα τριετίας.

Το κατάστημα Alberta Feretti δεν έχει ούτε ένα ρούχο της Ιταλίδας σχεδιάστριας αλλά δεκάδες ρούχα άλλων σχεδιαστών.

Το Eponymo γράφει απέξω διάφορες φίρμες απο τις οποίες έχει μόνο τις μισές εντός του καταστήματος.

Αυτές είναι παραπλανητικές πληροφορίες που δεν τιμούν τα μεγάλα εισαγωγικά μαγαζιά καθώς μπερδεύουν τον καταναλωτή και τον αποπροσανατολίζουν.

Επέλεξα συγκεκριμένα παραδείγματα για να επισημάνω στον κόσμο να μην πέφτει σε παγίδες και να επιστήσω την προσοχή στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να μην αναγράφουν παραπλανητικές πληροφορίες γιατί η αγορανομία μπορεί να τους δώσει τεράστια πρόστιμα, ενώ η εταιρεία McArthur Glenn μπορεί και να τους κάνει έξωση απο το εκπτωτικό χωριό.

Κατά τα άλλα το εκπτωτικό χωριό της Αθήνας βρίσκεται σε προνομιακή θέση με το αγέρι να φυσάει απο παντού και το μάτι να αγκαλιάζει τους γύρω λόφους.

Ωραία μπιστρό και εστιατοριάκια με καλό φαγητό, γλυκά και παγωτά συμπληρώνουν το τοπίο για μια όμορφη βόλτα εκτός Αθηνών!