Κάθε μέρα που περνάει, η νέα Δημοτική Αρχή ανακαλύπτει όλο και περισσότερα πράγματα που έχει κληρονομήσει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, και όπως όλα δείχνουν, τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα και χρωματιστά όπως μας τα παρουσίαζαν.

Ο νέος Δήμαρχος Λευκάδας, κος Βεργίνης, έχει ήδη αποκαλύψει κάποια στοιχεία και δεδομένα τα οποία ρίχνουν ακόμα και τους πιο καλόπιστους πολίτες της Λευκάδας σε σκέψεις, και το ίδιο συνέβη την Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2024, στην κοπή της πίτας της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών στο ξενοδοχείο ΑΧΙΛΕΙΟΝ στην Ομόνοια. Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Λευκάδας, κ. Βεργίνης, παραβρέθηκε στην κοπή πίτας με τους οικοδεσπότες της Εταιρείας κ.κ. Κώστα Κατηφόρη και Σωτήρη Κάτσενο, Πρόεδρο και Γεν. Γραμματέα, αντίστοιχα, καθώς και σύσσωμο το ΔΣ της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών. Πλήθος συμπατριωτών μας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων, κ. Θεόφιλος Λογοθέτης, ο Πρόεδρος, κ. Θωμάς Χόρτης, και μελή του Δ.Σ. του Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής ”Η Αγία Μαύρα”. Την πίτα ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος & Ιθάκης, κ.κ.Θεόφιλος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε, όπως κάθε χρόνο, ο επί πολλών ετών Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Απόστολος Κακλαμάνης.

7 στα 10

Έτσι μάθαμε από τον Δήμαρχο Λευκάδας, για παράδειγμα, ότι στη συνάντηση με την εταιρεία “ΙΟΝΙΟΣ ΤΕΧΝΙΚΉ” τους είπε πως “από τα 10 έργα έχετε τα επτά από πλευράς έργων και χρηματοδοτήσεων”, επομένως, να δουν εκ νέου το θέμα με την παραλία διότι φτιάχνουν μια πλατεία και απομονώνουν την πόλη. Τους έθιξε τα προβλήματα που προκύπτουν με τα αυτοκίνητα, την έλλειψη πάρκινγκ και όλα όσα έχουν αναφερθεί επανειλημμένα για αυτό το έργο της παραλίας. Τους ζήτησε πριν ολοκληρώσουν το έργο να κοπεί και ο δρόμος που είναι στην παραλία. Επίσης, ο κ. Βεργίνης προτείνει, έως ότου γίνει η υποθαλάσσια, διότι δεν γίνεται μέχρι τότε να είμαστε σε αυτή την κατάσταση,  θα καταστρέψουμε τη Λευκάδα, να δημιουργηθεί εκτός του σημερινού περιφερειακού και ένας άλλος δρόμος για να μπαίνει κανείς στη Λευκάδα και να μοιράζεται η κίνηση δυτικά, ανατολικά, αλλά και βόρεια. Σε λίγες ημέρες, με τον αρμόδιο Υπουργό που θα βρίσκεται στη Λευκάδα, θα συζητηθεί και αυτό το ζήτημα.

Παρέλαβα το πνευματικό κέντρο του Δήμου Λευκάδας από μία καθαρίστρια και μόνο

Ακούσαμε τον Δήμαρχο Λευκάδας να ενημερώνει τους Λευκαδίτες της Αθήνας ότι παρέλαβε το πνευματικό κέντρο του Δήμου Λευκάδας από μία καθαρίστρια και μόνο. Γιατί μας τα λέει όλα αυτά ο κος Βεργίνης; Το κάνει αυτό όπως είπε γιατί θέλει τους πολίτες να είναι ενημερωμένοι, ώστε να είναι και ενεργοί. Ο κος Βεργίνης έχει μια άλλη προσέγγιση για το πώς ασκείται η διοίκηση. Η μέχρι τώρα πορεία του δείχνει ότι όχι μόνο γνωρίζει, αλλά όπου έχει αναλάβει θέση ευθύνης, έχει πετύχει. Και το ίδιο σκοπεύει να κάνει και στο Δήμο Λευκάδας. Για αυτό όμως, καταρχάς, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε, όλοι να αλλάξουμε, να ξεβολευτούμε, να αναγνωρίζουμε παθογένειες και να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας, ότι είναι θέμα όλων μας η Λευκάδα και όχι του καθενός. Με αυτό το σκεπτικό προσεγγίζει τους Λευκαδίτες και τους μιλάει στις διαφορετικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται.

Η πληροφόρηση αποτελεί πρωτοβάθμιο στοιχείο της Δημοκρατίας.

Ο νέος Δήμαρχος Λευκάδας, στις ομιλίες του, αναφέρεται συχνά στην έννοια του πολίτη και τη συμβολή του στα κοινά. Πιστεύει στον πολίτη όπως πίστευε και ο Αριστοτέλης, ότι δεν αρκεί απλά να ενδιαφέρεται για τα κοινά, αλλά είναι αναγκαίο να συμμετέχει. Το «μετέχειν» αποτελεί για τον Αριστοτέλη «όρο» της πολιτικής ουσίας του ανθρώπου, και αυτό χρειάζεται να επαναφέρουμε ως πολίτες: το στοιχείο της συμμετοχικότητας. Έτσι, ο κος Βεργίνης, κατά την ομιλία του, εξήγησε καταρχήν τι είναι Δημοκρατία: “Δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο να αισθάνεσαι Δημοκράτης, αλλά να σκέφτεσαι και να ενεργείς ως Δημοκράτης. Να έχεις απεριόριστη αλληλεγγύη και εκτίμηση προς τον άλλον. Ο πολίτης πρέπει να πληροφορείται. Δημοκρατία είναι μόνο όταν γίνεται πληροφόρηση. Η πληροφόρηση αποτελεί πρωτοβάθμιο στοιχείο της Δημοκρατίας. Και γι’ αυτό, έχει αποφασίσει να ενημερώσει τους πολίτες έτσι και τους Λευκαδίτες της Αθήνας για το τι έχει παραλάβει και πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση στο Δήμο Λευκάδας.

Όλοι πρέπει να κινητοποιούμαστε ως πολίτες για τον τόπο μας

Έχοντας έρθει σε επαφή με όλους τους παράγοντες που χρειάζονται για να έχει μια ολοκληρωμένη γνώση της υφιστάμενης κατάστασης που παρέλαβε, σύντομα θα ενημερώσει και όλους τους πολίτες. “Όχι για να κατηγορήσει, αλλά έτσι μόνο συνειδητοποιούμε και συμμετέχουμε στα κοινά. Δεν είναι μόνο ο Δήμαρχος και οι εκλεγμένοι, αλλά όλοι πρέπει να κινητοποιούμαστε ως πολίτες για τον τόπο μας. «Αν οι δημότες δεν συμμετέχουν, ό,τι και να κάνουμε εμείς θα έχει την έλλειψη. Δεν θα διαμορφώνουμε πολίτες σωστούς με δημοκρατικό αίσθημα, άρα συμμετοχή στα κοινά.»

Τα οικονομικά του Δήμου – τα χάσαμε στη μετάφραση

Επείγει, είπε ο κ. Βεργίνης, να ολοκληρωθεί άμεσα ο προϋπολογισμός του 2024, που θα είναι η βάση για το επιχειρησιακό πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο θα γνωρίζουμε τι μπορεί να γίνει και με ποιους πόρους. Ο Δήμαρχος είπε πως οι άξονες του επιχειρησιακού σχεδίου θα είναι η υφιστάμενη κατάσταση, οι πιθανοί πόροι, αλλά όχι όμως με αυτή την αφέλεια της απλής αναφοράς αριθμών. Όπως προφανώς συνέβη στο παρελθόν… Διότι αναφέρθηκε και σε μια τεράστια απόκλιση που υπάρχει σχετικά με αυτά που παρέλαβε: «Πώς είναι δυνατόν, να κλείνει ένας ισολογισμός, που ως προϋπολογισμός ξεκινάει με 111 εκατομμύρια του Δήμου και φτάνει τελικά να υλοποιούνται τα 39. Η απόκλιση είναι τεράστια, άρα οι εκτιμήσεις ήταν λάθος ή κάτι δεν πήγε καλά στη διάρκεια του έτους. Και όταν εγώ ζητάω να έχω τα ταμειακά αποθέματα, δεν εννοώ το ταμειακό υπόλοιπο! Διότι εκείνο περιλαμβάνει και εκείνα που είναι δεσμευμένα, άρα δεν είναι διαθέσιμα για να ενεργήσουμε. Το ταμειακό απόθεμα είναι αυτό που μπορώ να διαθέσω για να αντιμετωπίσω κάποια θέματα.» Και εδώ τα πράγματα δεν είναι προφανώς όπως μας τα παρουσίασαν.

Πρώην και νυν – δεν μιλούν την ίδια γλώσσα – Ο ένας πατάει στη γη και ο άλλος πετάει στα σύννεφα.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο προηγούμενος Δήμαρχος κ. Καλός και ο νέος Δήμαρχος Λευκάδας κ. Βεργίνης σε πολλά θέματα έχουν διαφορετική προσέγγιση. Στα οικονομικά, όπου πρέπει να αναφέρουμε βέβαια ότι ο νέος Δήμαρχος Λευκάδας κ. Βεργίνης είναι Διδάκτωρ Οικονομικών, απέχουν έτη φωτός ο ένας από τον άλλο. Ο ένας πατάει στη γη και ο άλλος πετάει στα σύννεφα.

Εδώ δεν χωράει συγγένεια, αλλά μόνο η αλήθεια

Επόμενος, λέει ο κ. Βεργίνης, ότι “Μερικές φορές, εάν δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα, και κυρίως στα οικονομικά, δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε.” Είναι η λογική συνέπεια αυτής της απόστασης μεταξύ τους. Και συμπληρώνει: “Άλλο να πω την αλήθεια, ότι πραγματικά αυτό μπορώ ή αυτό δεν μπορώ να το κάνω… και άλλο να λες ότι ξεκινάς στον 8ο όροφο όταν δεν υπάρχει καν… Άρα μιλάμε για ρεαλισμό.”. Και ολοκληρώνει την τοποθέτησή του περί οικονομικών λέγοντας ότι αν ξεκινάς από ένα υποτιθέμενο πλασματικό λογαριασμό, τότε και οι ενέργειες θα φανούν από την αρχή ελλιπείς και το αποτέλεσμα θα είναι πενιχρό. Να είστε βέβαιοι ότι το Φεβρουάριο θα γνωρίζετε όλοι ποια είναι η πραγματικότητα, όχι για κανέναν άλλο λόγο, το τονίζω, διότι όλοι έχουμε φίλους και τις συμπάθειές μας. Εδώ όμως δεν χωράει συγγένεια, αλλά μόνο η αλήθεια για να μπορέσω να ιεραρχήσω τα πράγματα στη Λευκάδα. Δεν είμαι ο άνθρωπος που σχεδιάζω μερικώς και δημιουργώ μπαλώματα. Βάζω ένα σύστημα, εκτιμώ, υπολογίζω και υλοποιώ. Για αυτό μου δίνει τη δυνατότητα η προετοιμασία που έχω κάνει.

Πνευματικό Κέντρο– κινούσε όλα τα νήματα του πολιτισμού, αλλά δεν υπάρχει τίποτα να παραδοθεί

Ο κ. Βεργίνης εκφράζει απογοήτευση για το Πνευματικό Κέντρο στη Λευκάδα, καθώς πίστευε ότι  αντανακλά το πνεύμα και τη δραστηριότητα των κατοίκων. Αναφέρει ότι, παρά τις προσδοκίες του, δεν έχει παραδοθεί τίποτα, ακόμα και τα εκθέματα και τα πολύτιμα αντικείμενα βρίσκονται σε κίνδυνο καθώς δεν υπάρχει σύστημα ασφαλείας. Ο ίδιος έχει κάνει ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστούν, το μείζον ζήτημα όμως δεν έχει λυθεί. Κατηγορεί τη διοίκηση για έλλειψη παράδοσης, αναφέροντας ότι παρέλαβε μόνο ένα χαρτί με υπογραφή από την καθαρίστρια. Εκφράζει αμηχανία για την προσπάθεια κάποιων να πείσουν ότι δεν υπήρχε κάτι να παραδοθεί σε ένα Πνευματικό Κέντρο που κινούσε όλα τα νήματα του πολιτισμού στη Λευκάδα.

Πνευματικό Κέντρο από την Αρχή!

Ο κ. Βεργινης καλεί όλους να συμμετέχουν με προτάσεις για το μέλλον του Πνευματικού Κέντρου/Πολιτισμού στη Λευκάδα. Επισημαίνει τη σημασία της σοβαρής συμμετοχής όλων, καθώς αν θέλουμε να έχουμε ένα Πνευματικό Κέντρο που θα υπερβαίνει τα συμβατικά, διότι καλά και τα Φαρομανιτά….. αλλά το Πνευματικό Κέντρο χρειάζεται να μπει σε νέες βάσεις και πρέπει να συνεισφέρουμε με ώριμες και σοβαρές προτάσεις. Υπογραμμίζει την ανάγκη για μια ουσιαστική ανασκόπηση του πολιτισμού της περιοχής, μήπως καταφέρουμε κάποια μέρα ο πολιτισμός μας να σταματήσει να είναι ο ασταμάτητος πολλαπλασιασμός αναγκαίων και μη εκδηλώσεων.

Σε κατάσταση συναγερμού

Κατά τη δήλωσή του, ο Δήμαρχος Λευκάδας τονίζει ότι ο πρώτος χρόνος θα επικεντρωθεί στα προβλήματα της καθημερινότητας. Αναφέρει πως η προτεραιότητα θα δοθεί σε θέματα όπως το νερό, τα σκουπίδια, και η οργάνωση των πάρκινγκ. Δηλώνει ότι μπαίνουμε σε κατάσταση συναγερμού, ότι έχει ήδη αναθέσει σε εμπειρογνώμονες αυτά τα ζητήματα και δέχεται τις εισηγήσεις.