Βρισκόμαστε ήδη στις πρώτες μέρες από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου για το 2020. Η προετοιμασία για την καλοκαιρινή περίοδο θεωρούμε ότι είναι κρίσιμο ζήτημα για το λαό του νησιού και δεν πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με το άλλο κρίσιμο ζήτημα αυτό της πανδημίας.

Ο νέος σχεδιασμός για την Πολιτική Προστασία που αποτυπώνεται στο ν. 4662/2020 δεν προμηνύει κατά τη γνώμη μας την κατάλληλη και ανάλογη προετοιμασία. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που μας ανησυχούν έντονα όπως για παράδειγμα οι πιστώσεις του προϋπολογισμού για το 2020 που αφορούν το Πυροσβεστικό Σώμα, που ασφυκτιά από τεράστιες ελλείψεις σε όλους τους τομείς λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης.

Επίσης, πρέπει να εξεταστεί αν το κονδύλι διαθέτει ο δήμος  μέσω του προϋπολογισμού  για την λήψη των μέτρων για την αντιπυρική περίοδο, αν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.

Έχει έρθει εις γνώση μας, από την τελευταία συνεδρίαση του ΣΟΠΠ της Περιφερειακής Ενότητας, ότι ενώ έχει δοθεί έκθεση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την ανάγκη επισκευής υδροστομίων (μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε), ο Δήμος Λευκάδας που έχει την ευθύνη για την επισκευή και τη συντήρηση δεν έχει πραγματοποιήσει κάποια ενέργεια επ’ αυτού.

          Δεδομένης της σοβαρότητας του θέματος για την προστασία των δημοτών μας και του περιβάλλοντος είναι ανάγκη να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, η προετοιμασία των υπηρεσιών του Δήμου για την αντιπυρική περίοδο και τα μέτρα που πιθανά έχουν ληφθεί καθώς και οι υπάρχουσες ελλείψεις.

          Για το λόγο αυτό ζητάμε να αποτελέσει τακτικό θέμα της ημερήσιας διάταξης της επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι δημοτικοί Σύμβουλοι:

Βερροιώτης Ευάγγελος

Βεροιώτης Αλέξανδρος