Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη συγκλονίζεται από τις εικόνες του νεκρού παιδιού που ξεβράστηκε σε παραλία της Τουρκίας μετά τον πνιγμό προσφύγων που προσπαθούσαν να φτάσουν την Κω, σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει σημάνει συναγερμός, ενώ από το πρωί ξανάνοιξε ο σιδηροδρομικός σταθμός της Βουδαπέστης για τους μετανάστες που επιβιβάζονται στα τρένα με προορισμό τη Γερμανία.

Στην Ελλάδα φτάνει σήμερα ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο δήμαρχος Λέσβου ζητά να κηρυχτεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η κυβέρνηση στις 13:00 το μεσημέρι ανακοινώνει σειρά μέτρων.

Ειδικότερα, στην Αθήνα φτάνουν σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και ο Έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι οποίοι θα συνοδεύονται από εκπροσώπους της FRONTEX, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου και της EUROPOL και θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με τους Έλληνες αρμόδιους υπουργούς το βράδυ της Πέμπτης στον Πειραιά.

Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί στην πόλη ένα κέντρο υποβοήθησης με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών ομάδων, για την επιτάχυνση της καταγραφής των εισερχομένων στη χώρα, της παροχής ασύλου και του συντονισμού της επιστροφής στη χώρα τους, των παράτυπων μεταναστών. Την Παρασκευή οι δυο επίτροποι θα μεταβούν στην Κω όπου το μεσημέρι θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα, οι συναρμόδιοι υπηρεσιακοί υπουργοί Ν. Χριστοδουλάκης (Οικονομίας), Αντ. Μακρυδημήτρης (Δημόσιας Τάξης), Γ. Μουζάλας (Μετανάστευσης), Χρ. Ζώης (Ναυτιλίας) και Ρ. Μορώνης (κυβερνητικός εκπρόσωπος) θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης στις 13:00 το μεσημέρι.

Στη διάσωση 751 παράτυπων μεταναστών προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή, σε 19 περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τα περιστατικά αυτά, έλαβαν χώρα στα νησιά Λέσβου, Σάμου, Αγαθονησίου, Καλύμνου, Κω και Σύμης.

Αριθμός ρεκόρ προσφύγων και μεταναστών στα νησιά

Στο μεταξύ, ήδη 200.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διέλθει από τα ελληνικά νησιά με το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα ακριτικά νησιά, αφού, η Λέσβος είναι χώρος υποδοχής του 14% των προσφύγων μεταναστών, η Κως του 6% και η Λέρος του 4%.

Πιθανή θεωρείται η αύξηση της μεταναστευτικής ροής σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος, κατά τη τρίτη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για το μεταναστευτικό που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Να κηρυχτεί η Λέσβος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Την κήρυξη της Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι πυρκαγιών, μεταδοτικών νόσων και φθορών σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες από την συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση και εγκατάσταση στο νησί προσφύγων και μεταναστών, ζητά ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

Με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Αντώνη Μακροδημήτρη, ο κ. Γαληνός εξηγεί πως τους δυο τελευταίους μήνες έχουν περάσει από τη Λέσβο πάνω από 85.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός που ξεπερνάει το σύνολο του τοπικού πληθυσμού, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού αστέγων που δημιουργεί μείζον πρόβλημα στη διαχείριση και περίθαλψη αυτών.

«Η παραμονή 10.000 προσφύγων και μεταναστών στο χώρο του λιμανιού χωρίς την ελάχιστη υποδομή υγιεινής αποτελεί εν δυνάμει πηγή ανεξέλεγκτων καταστάσεων οι οποίες είναι προ των πυλών» προειδοποιεί ο δήμαρχος του νησιού.

Κινητικότητα στην Ευρώπη

Παράλληλα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο το μεταναστευτικό αναδεικνύεται σε ζήτημα αιχμής. Η αστυνομία της Βουδαπέστης επέτρεψε ξανά το πρωί της Πέμπτης στους εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες να μπουν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Οι πρόσφυγες είχαν περάσει τις δύο τελευταίες νύχτες έξω από τον σταθμό Κελέτι, ζητώντας να περάσουν στα τρένα για συνεχίσουν προς Αυστρία και Γερμανία.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέβιντ Κάμερον, παρόλο που έχει ουσιαστικά κλείσει τα σύνορα της χώρας του, δήλωσε ότι “όταν ξεβράζονται νεκρά παιδιά στις ακτές, είναι ώρα για δράση”.

Εν τω μεταξύ, η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία συνυπέγραψαν ένα κοινό ανακοινωθέν με το οποίο ζητούν να αναθεωρηθούν οι ισχύοντες ευρωπαϊκοί κανόνες για τη χορήγηση ασύλου αλλά και να υπάρξει μια “δίκαιη” κατανομή των μεταναστών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ πρότεινε να τροποποιηθεί το γερμανικό σύνταγμα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση, αλλά και να δημιουργηθούν κέντρα πρώτης υποδοχής μεταναστών και στην Ουγγαρία. Βάσει των εκτιμήσεων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF), φέτος αναμένονται στη Γερμανία έως και 800.000 μετανάστες, όμως τα κρατίδια εκτιμούν ότι ο αριθμός τους ενδέχεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

 via thetoc.gr