Συνάδελφοι υγειονομικοί, εργαζόμενοι

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη  28 Μαΐου,   συνάντηση του ΔΣ του σωματείου με το Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και τον Βουλευτή Λευκάδας στα πλαίσια της επίσκεψής τους στο νοσοκομείο.

Το Δ.Σ. του σωματείου πρόβαλε και ανέδειξε για μια ακόμα φορά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει  το νοσοκομείο μας και  οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας της περιοχής μας, καταθέτοντας  παράλληλα τις θέσεις  και τα  αιτήματά μας .

Τονίσαμε την  επιτακτική ανάγκη στελέχωσης του νοσοκομείου και  κάλυψης  όλων των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό για την καλύτερη λειτουργία του  και την   ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους και στους  επισκέπτες  του νησιού μας , όπως ταιριάζει στην εποχή που ζούμε .  Πόσο μάλλον, όταν με την πανδημία του κορονοϊού δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμη, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, οι οποίοι αναμένουν και ένα δεύτερο κύμα, πιθανόν πιο ισχυρό.

Είναι προκλητικό να αναφέρουν  ότι έγινε   «θωράκιση» του δημόσιου συστήματος υγείας, κατά την διάρκεια της πανδημίας, με τις ελάχιστες προσλήψεις σε νοσηλευτικό, ιατρικό και λοιπό  προσωπικό, με διετείς συμβάσεις εργασίας, μπροστά στις χιλιάδες ελλείψεις που υπάρχουν χρόνια τώρα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ελλείψεις που δημιούργησε η  αντιλαϊκή πολιτική  των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων που απαξίωναν το δημόσιο σύστημα υγείας και λοιδορούσαν τους εργαζόμενους σε αυτό .

Το ίδιο ισχύει και για το νοσοκομείο μας. Η ενίσχυση με 53 (τελικά) συμβασιούχους  εργαζομένους  με ημερομηνία λήξης ,που προσλήφθηκαν στο νοσοκομείο ,  μοιάζει  με «σταγόνα στον ωκεανό» όταν οι τεράστιες ελλείψεις που προϋπήρχαν  διογκώθηκαν με την εσπευσμένη μεταφορά μας στο νέο κτήριο,  την ανάπτυξη και λειτουργία νέων τμημάτων και κλινικών.

Όταν μάλιστα μέσα στους 53 συμβασιούχους δεν είναι ούτε ένας τεχνολόγος εμφανιστής για το ακτινολογικό τμήμα .Ένα τμήμα που ήταν  και είναι στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας και με τεράστιες δυνατότητες διενέργειας σημαντικών εξετάσεων για τους ασθενείς, που αναγκάζονται να προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα  βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη. Για την ενίσχυση άμεσα  του τμήματος, όπως ειπώθηκε έχουν ζητηθεί εκ των υστέρων  θέσεις. Θα περιμένουμε  δηλαδή….το  δεύτερο κύμα  πανδημίας!!!

Είναι προκλητικό να πιστεύουν ότι ενισχύεται το νοσοκομείο μας  με την πολυδιαφημιζόμενη προκήρυξη 12  θέσεων μόνιμων γιατρών, διαφόρων ειδικοτήτων, που μπορεί να ολοκληρωθεί…..όπως μας ανέφεραν, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού . Από τους οποίους θα φθάσουν στο νοσοκομείο 8 με 9 , όταν σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα, που ακόμα δεν εγκρίθηκε από την κυβέρνηση, χρειάζονται ακόμη  49 μόνιμοι γιατροί (αφού  υπηρετούν μόνο  17 μόνιμοι και 16 επικουρικοί) και 138 υπόλοιπο προσωπικό (νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό).

Θεωρούμε ότι είναι εμπαιγμός απέναντι στους εργαζόμενους  που  όχι μόνο τώρα αλλά και  τα προηγούμενα  χρόνια   για να μπορέσει να λειτουργήσει στοιχειωδώς το νοσοκομείο προσέφεραν ακόμα και την ψυχή τους , θυσιάζοντας ρεπό και άδειες . Όταν για περισσότερο από έναν χρόνο το νοσοκομείο λειτουργεί με μία αναισθησιολόγο και μία νεφρολόγο, χωρίς οφθαλμίατρο, ΩΡΛ, οδοντίατρο, και με πολλές μονήρης ειδικότητες που δεν εφημερεύουν καθημερινά, όπως πνευμονολόγο, νευρολόγο κ.α.!!

Όταν η μεγαλύτερη κλινική του νοσοκομείου, η παθολογική,  συνεχίζει να λειτουργεί με τρείς παθολόγους, οι οποίοι θα πρέπει να εξυπηρετούν τις ανάγκες της κλινικής, των επειγόντων και στην πανδημία τα ύποπτα περιστατικά για covid. Ενώ  για την υποτυπώδη λειτουργία των κλινικών χρειάζονται το ελάχιστο 5 γιατροί σε κάθε κλινική.  Κατάσταση που τους έχει φέρει σε σωματική και ψυχική εξάντληση ,αυξάνοντας τον κίνδυνο λάθους.

Για την άμεση επίλυση του προβλήματος, μας ανέφεραν ότι ζητήθηκαν  25 επικουρικοί γιατροί, όταν γνωρίζουν πολύ καλά, ότι δεν υπάρχει ούτε ένας ενδιαφερόμενος  στη λίστα των επικουρικών για το νοσοκομείο Λευκάδας, γιατί κανείς δεν έρχεται να δουλέψει σε συνθήκες εντατικοποίησης (11 έως 13 εφημερίες το μήνα) και με ημερομηνία λήξης.  Όταν οι  κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων έχουν δημιουργήσει συνθήκες γαλέρας στους εργασιακούς χώρους, με εργαζόμενους λάστιχο, χωρίς δικαιώματα , χωρίς ζωή και μέλλον!! Όταν έχουν αναγκάσει τους νέους επιστήμονες στον ξενιτεμό με αποτέλεσμα να υπάρχουν μόνο… δύο ειδικευόμενοι  γιατροί στο νοσοκομείο !!.

Όσο αναφορά την ενίσχυση των διαλυμένων  δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο νομό μας, ανέφεραν ότι θα στείλουν έναν ανειδίκευτο αγροτικό γιατρό στα χωριά, μια φορά την εβδομάδα. Είναι ειρωνικό να ισχυρίζονται ότι αυτό είναι σοβαρή παρέμβαση όταν όλοι γνωρίζουμε   ότι οι θέσεις των αγροτικών γιατρών είναι στα περιφερικά ιατρεία για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων των χωριών μας και όχι να χρησιμοποιούνται ως ειδικευόμενοι   για την λειτουργία  του νοσοκομείου .

Η πλήρη εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας που προωθούν  και η λογική «κόστους- οφέλους» για μια ακόμη φορά αποκαλύφθηκε και στην απάντηση που έδωσαν  στην ερώτηση για την λειτουργία των υπερσύγχρονων πλυντηρίων του νοσοκομείου ότι  «στοιχίζουν και δεν συμφέρει να λειτουργήσουν».

Όταν γνωρίζουμε  πολύ καλά ότι δίνονται  πακτωλός  32 δις. ευρώ από  το «Ταμείο Ανάκαμψης» όπως πανηγυρίζει  η κυβέρνηση,  για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, που θα κληθούν να τα πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι και ο λαός μας !!!!  Όταν οι επιχειρηματικοί όμιλοι  καταβάλουν μόνο το 5% των φορολογικών εσόδων!!!

Η πανδημία απέδειξε περίτρανα ότι τα «πρότυπα»  ιδιωτικοποιημένα και εμπορευματοποιημένα  συστήματα υγείας των ανεπτυγμένων κρατών , κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι,  με χιλιάδες θανάτους.

Ότι ο ιδιωτικός τομέας υγείας δεν πρόσφερε το παραμικρό στον «πόλεμο» με τον «αόρατο» εχθρό όπως έλεγε η κυβέρνηση.  Αντίθετα ενισχύθηκε με εκατ. ευρώ και αποδείχτηκε ο παρασιτικός και κερδοσκοπικός χαρακτήρας του.

Αν κάτι επιβεβαίωσε η  μάχη κατά της πανδημίας είναι  η σημασία ενός  ισχυρού δημόσιου αποκλειστικού συστήματος υγείας που θα μπορεί να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε όλους πολίτες και  σε όλες τις συνθήκες !!   Επαναλάβαμε τις προτάσεις μας και τις θέσεις μας  που είναι:

  • Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού  αφού μόνιμες και διαρκείς είναι οι ανάγκες.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Πρόσληψη  άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου , όλων  όσων γιατρών  κατέθεσαν τα χαρτιά τους στην προκήρυξη των 940 θέσεων με μόνο κριτήριο το πτυχίο και την ειδικότητά τους.
  • Αύξηση της  κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία και  τα νοσοκομεία.

ΤΟ Δ.Σ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ  ΛΕΥΚΑΔΑΣ