Πανικός επικρατεί λίγες μέρες πριν την παράδοση στη νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Λευκάδας μετά την ανακοίνωση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 1ης Αυγούστου 2014 για την έξωση του Κοινωνικού Παντοπωλείου καθώς και όλων των συλλόγων που στεγάζονται στο ακίνητο του Δημοσίου ΒΚ30, (δηλαδή στο παλιό γυμνάσιο θηλέων Λευκάδας) όπως η Νέα Χορωδία, ο Πήγασος Λευκάδας, η χορωδία Άγγελος Σικελιανός, ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φάρος και ο Σύλλογος Ζωγραφικής και Αγιογραφίας. Συγκεκριμένα αναφέρεται στο έγγραφο που έχει αποστείλει η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου στον Δήμο Λευκάδας : «Σας γνωρίζουμε ότι πρέπει να παραδώσετε το Ακίνητο του Δημοσίου ΒΚ30στο οποίο στεγάζονται διάφοροι σύλλογοιτο συντομότερο δυνατόν και το αργότερο έως τις 15-8-2014. Σε διαφορετική περίπτωση η υπηρεσία μας θα προβεί στην εκτέλεση κατά τον νόμο διοικητικών πράξεων αποβολής προκειμένου να παραδοθεί ελεύθερο στην ΕΤΑΔ Α.Ε.»

Για άλλη μια φορά οι εξελίξεις προλαβαίνουν τη Δημοτική Αρχή αντί να τις προλαβαίνει εκείνη. Παρά τον πανικό που επικρατεί θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς πως φτάσαμε να ενημερώνει η Δημοτική Αρχή το Συμβούλιο για το γεγονός ότι απειλούνται το Κοινωνικό Παντοπωλείο και τα σωματεία που στεγάζονται στο κτήριο με έξωση αρχές Αυγούστου, ενώ υπάρχει έγγραφο για την εκκένωση του χώρου  από τον Φεβρουάριο του 2014. Και όπως θα μάθουμε στην συνέχεια και από τον Σεπτέμβριο του 2013!

quotes
‘Aλλη μια φορά οι εξελίξεις προλαβαίνουν τη Δημοτική Αρχή αντί να τις προλαβαίνει εκείνη. Ο Δήμαρχος Λευκάδας ήταν ενήμερος ότι πρέπει να παραδώσει το κτήριο από τον Φεβρουάριο 2014….

Η Δημοτική Αρχή επέλεξε για άλλη μια φορά την τακτική των επιστολών και των επισκέψεων που δεν απέφεραν κανένα αποτέλεσμα και τώρα που η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο με την Κτηματική να απειλεί με έξωση, τώρα μόνο η Δημοτική Αρχή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Επίσης για άλλη μια φορά παρακολουθούμε την προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας και τον Δήμαρχο να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις, μιας και το κλίμα μεταξύ τους μόνο θετικό δεν χαρακτηρίζεται. Έτσι ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Κώστας Αραβανής επέλεξε να πετάξει τα βέλη του στην προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας.

Tο ζητούμενο όμως είναι σε πρώτη φάση να φτάσουμε στη ρίζα από όπου προέρχεται το πρόβλημα και αυτή στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το Υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας. Προφανώς όμως είναι πιο εύκολο να τα βάζεις με την υπηρεσία και τον υπάλληλο, παρά με το κεντρικό κράτος και τον Υπουργό. Ας μην ξεχνάμε πως πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε πανηγυρικά η υπογραφή ένταξης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, που να τρέχει τώρα κάποιος να τα βάζει με τους μεγάλους και πραγματικά υπεύθυνους της υπόθεσης, άλλωστε και το πολιτικό κόστος είναι μεγάλο όταν αποφασίζεις να συγκρουστείς με το κεντρικό κράτος!

Το κτήριο δεν έχει παραχωρηθεί ποτέ στον Δήμο Λευκάδας.

Όφειλε βέβαια και ο Δήμος να είναι και τυπικά κατοχυρωμένος για τις κινήσεις που κάνει όταν αποφάσισε να εγκαταστήσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο στο συγκεκριμένο κτήριο, αν υπήρχε ένα τυπικό χαρτί παραχώρησης τουλάχιστον μπορεί τώρα να ήταν αλλιώς τα πράγματα. Τότε σίγουρα η όποια προϊσταμένη της Κτηματικής δεν θα είχε πάτημα, όπως έχει τώρα, ώστε να μπορεί να στέλνει επιστολές και να απειλεί με έξωση. Δεν υπάρχει όμως, όπως έχουμε ενημερωθεί, κάτι τέτοιο.

quotes
Στην Ελλάδα προ μνημονίου μπορεί αυτή η «αυτοδιοικητική κουλτούρα» που διέπει τους παλιούς του συστήματος να λειτουργούσε …..

Αν κρίνουμε από το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στη χώρα φαίνεται υπέρμετρα αισιόδοξη αυτή η κίνηση, να νομίζουμε δηλαδή ότι θα την βγάζαμε έτσι καθαρή. Δαπανήσαμε και ένα σεβαστό ποσό, γύρω στις 35.000 Ευρώ, για την εγκατάσταση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και το αποτέλεσμα σήμερα είναι να απειλούνται όλοι με έξωση. Στην Ελλάδα προ μνημονίου μπορεί αυτή η «αυτοδιοικητική κουλτούρα» που διέπει τους παλιούς του συστήματος να λειτουργούσε για κάποια χρόνια, στην Ελλάδα μετά το μνημόνιο όπου ακολουθούνται οι ντιρεκτίβες του θα έπρεπε να είχαμε καταλάβει πως τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Στόχος του κράτους είναι να αξιοποιήσει οτιδήποτε είναι στην κατοχή του, έστω και αν αυτό αμφισβητείται. Εμείς λειτουργούμε ακόμα με επιστολές, στέλνουμε φωτογραφίες και υλικό να αποδείξουμε το δίκιο μας, χωρίς βέβαια ουσιαστικό αποτέλεσμα, βλέπε Αλυκές, εκτάσεις στη Γύρα κλπ. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι και η Λευκάδα απειλείται όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα και αυτό αποδεικνύεται και με τις επισκέψεις που κάνουν παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ ανά διαστήματα στο νησί μας καταγράφοντας την περιουσία και τα φιλέτα τα οποία σκοπεύουν να ξεπουλήσουν χωρίς να έχει επίσημα ενημέρωση κανείς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ επόμενο στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ είναι το τουριστικό περίπτερο στο Κάστρο! Μπορεί εδώ ενδεχομένως ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου να έχει να μας πει κάτι περισσότερο.

Πίσω στο θέμα μας, βεβαίως και πρέπει ο Δήμαρχος και όλοι οι εκπρόσωποι να τοποθετούνται σκληρά απέναντι στην πολιτική που ασκείται, αυτό είναι και το ζητούμενο, πράξεις είναι όμως αυτές που θα φέρουν πραγματικά αποτελέσματα, λύσεις είναι αυτό που θέλουν επιτέλους να ακούσουν οι πολίτες. Τι δεν γίνεται έχουμε ακούσει κατά κόρον, τώρα περιμένει ο Λευκαδίτης πολίτης να ακούσει τελικά τι γίνεται.

Ο Δήμος Λευκάδας ήταν ενημερωμένος πολύ πριν και δεν έκανε τις απαιτούμενες κινήσεις!

Εμείς επικοινωνήσαμε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου κ. Γρηγόρη Δούνη σχετικά με την πίεση που επιθυμεί η Εταιρεία να ασκηθεί από την Κτηματική Υπηρεσία προς τη Δημοτική Αρχή ώστε να απομακρυνθούν οι αυθαίρετοι χρήστες. Έτσι διαβάζουμε σε έγγραφο «Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν προκύπτει ότι έχουν απομακρυνθεί οι αυθαίρετοι χρήστες και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας συνεχώς πιέζει, πρέπει άμεσα να προβείτε στην εκτέλεση των κατά τον νόμο διοικητικών πράξεων προκειμένου να αποβληθούν οι αυθαίρετοι χρήστες από το παραπάνω δημόσιο ακίνητο και ακολούθως να παραδοθεί ελεύθερο στην ΕΤΑΔ προς διαχείριση».

Κε Δούνη, γιατί τέτοια επιθετική στάση για μια περίπτωση που έχει τέτοιο σοβαρό κοινωνικό χαρακτήρα;

«Το ακίνητο για το όποιο μιλάμε ανήκει στο ελληνικό δημόσιο. Εμάς μας ήρθε έγγραφο από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών που είναι και ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου. Στο αίτημα που λάβαμε αναφέρεται ότι επιθυμείτε να στεγαστούν εκεί το Γενικά Αρχεία του Κράτους. Το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε έγγραφο στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, η οποία και αποφασίζει για την καταλληλότητα στέγασης των αναγκών και μας ήρθε εμάς η εντολή να προχωρήσουμε στην παραχώρηση του ακινήτου, ώστε να στεγαστούν εκεί τα Αρχεία του Κράτους. Εμείς είμαστε διαχειριστές των ακινήτων του δημοσίου και όχι ιδιοκτήτες, άρα ακολουθούμε την εντολή του ιδιοκτήτη. Στη συνέχεια ενημερώσαμε την Κτηματική Υπηρεσία στη Λευκάδα για την απόφαση η οποία πρέπει να υλοποιηθεί και στη συνέχεια η Κτηματική Υπηρεσία έστειλε το έγγραφο στον Δήμο δίνοντας καταληκτική ημερομηνία την 15η Αυγούστου. Η Κτηματική Υπηρεσία υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών και εν συνεχεία στην Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας. Εμείς είμαστε ο ενδιάμεσος διαχειριστής. Λάβαμε και την επιστολή του Δημάρχου, η οποία κακώς απευθύνεται σε εμάς διότι αφορά την επιστολή από την Κτηματική Υπηρεσία, εγώ την έχω προωθήσει στη Γενική Γραμματεία και αυτοί θα αποφασίσουν για τις ενέργειες τους από τώρα και πέρα.»

Καλείστε να διαχειριστείτε ένα αίτημα και μια κατάσταση που όμως δείχνει παράλογη. Μην ξεχνάμε πως ο Δήμος φιλοξενείται σε ένα κτήριο του Δημοσίου, και του οποίου ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν έχει ξεκαθαριστεί, άλλα αντίστοιχα βρίσκονται και τα Αρχεία του Κράτους σε κτήριο του Δήμου μας! Επίσης μην ξεχνάμε ότι ζητάτε την έξωση Κοινωνικών Δομών, δεν νομίζω ότι το κεντρικό κράτος θέλει να δείχνει στους πολίτες αυτό το πρόσωπο. Θα πρέπει αν μη τι άλλο να δοθεί μια παράταση, ώστε να διερευνηθούν οι εναλλακτικές που μπορεί να υπάρχουν.

«Σίγουρα χρειάζεται να δοθεί κάποιος χρόνος για να βρεθεί μια λύση, άλλα σε κάθε περίπτωση η συζήτηση πρέπει να γίνει μεταξύ Δήμου και Γενικής Γραμματέως. Βέβαια από ότι έχω δει και από την αλληλογραφία που συνοδεύει την όλη υπόθεση αυτή η επιστολή δεν ήταν η πρώτη που εστάλη από την Κτηματική Υπηρεσία προς τον Δήμο. Δεν έγιναν οι ενέργειες που όφειλαν να γίνουν από πλευράς Δήμου, με αποτέλεσμα τώρα να έχουμε φτάσει στο τέλος της υπόθεσης.»

Τι έχετε να πείτε για την πρόταση που έχει ειπωθεί να ανταλλάξουν δηλ. Δήμος και κράτος κτήριο, να στεγαστούν τα Αρχεία στο δικό τους και ο Δήμος αντίστοιχα στο διπλανό κτήριο.

«Πρέπει να το δούμε και αυτό το θέμα, όμως στα αρχεία του κράτους φαίνεται πως και αυτό το ακίνητο, το ΒΚ 29, είναι του ελληνικού δημοσίου και όχι του Δήμου. Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει μελλοντικά να ξεκαθαρίσει.»

Είναι γεγονός πάντως ότι όταν αποφασίζεις να εδραιώσεις κοινωνικές δομές όπως είναι ένα Κοινωνικό Παντοπωλείο, στο οποίο βασίζονται πλέον δεκάδες οικογένειες, φροντίζεις πρώτα από όλα να είναι εξασφαλισμένη και κατοχυρωμένη η στέγαση του. Επανειλημμένα έχει τονίσει ο Δήμαρχος ότι ο Δήμος δεν διαθέτει άλλους χώρους, ώστε να μπορούν να στεγαστούν εκεί οι υπηρεσίες που απειλούνται με έξωση.

quotes
Δεν θα μας πετάξουν ξαφνικά έξω, διότι η όλη υπόθεση δεν προέκυψε ξαφνικά.

Είναι όμως εξίσου βέβαιο πως δεν πρόκειται να γίνει έξωση στις 15 Αυγούστου. Δεν θα μας πετάξουν ξαφνικά έξω, διότι η όλη υπόθεση δεν προέκυψε ξαφνικά. Ας ελπίσουμε ότι με τις κινητοποιήσεις τώρα και με τις συναντήσεις που θα επακολουθήσουν θα βρεθεί μια λύση ευνοϊκή για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και τους συλλόγους που έχουν εγκατασταθεί εκεί. Είναι προφανές ότι θα χρειαστεί να παρέμβει και ο βουλευτής για αυτή την υπόθεση.

Να πούμε κλείνοντας όταν μιλάμε για το ελληνικό δημόσιο, θα πρέπει να μας ξεκαθαρίσουν κάποιοι, ποιος είναι το ελληνικό δημόσιο στο οποίο ανήκουμε όταν μας βολεύει και το οποίο βρίζουμε και αποστασιοποιούμαστε από αυτό όταν δεν λειτουργεί, όπως εμείς θέλουμε. Θα συμφωνήσω πως πρέπει να βλέπουμε τα θέματα με πιο  μεγάλη σοβαρότητα, ας ελπίσουμε ότι θα το κάνουν αυτό και οι αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές. Εφόσον είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος επιθετικό χρειάζεται να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα μας και τη γη μας. Χρειάζεται να αντισταθούμε δυναμικά απέναντι σε τέτοιου είδους πολιτικές που αγνοούν τον πολίτη και στοχεύουν στο να ικανοποιήσουνε τις ντιρεκτίβες της τρόικας και του μνημονίου. Δεν είναι δυνατόν κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση να λειτουργούν τόσο ασύμφορα όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις που μας αφορούν. Τη περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση όπου συμμετείχαν οι φορείς και η Δημοτική Αρχή καθώς και ο νέος Δήμαρχος Λευκάδας προκειμένου να συζητηθεί με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστούν τα νέα δεδομένα. Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε κάτι πέρα από επιστολές και αλληλοκατηγορίες. Ενέργειες που να αποφέρουν αποτέλεσμα και οι οποίες θα έχουν στέρεες βάσεις και σε βάθος χρόνου.

Επειδή μια ιστορία πάντα έχει πλευρές πόσο μάλλον η συγκριμένη όπου εμπλέκονται πολλοί παράγοντες, να δούμε και τα στοιχεία από την άλλη πλευρά. Έτσι ήρθαμε σε επικοινωνία με την Κτηματική Υπηρεσία και την προϊσταμένη κα Τζωρτζοπούλου, η οποία μας είπε σχετικά με τα όσα αναφέρει ο Δήμαρχος Λευκάδας για την υπόθεση: «Με την υπ’ αριθμ. απόφαση 243/25.06. 2012 και πρακτικό συνεδρίασης 1312 ο Δήμος ήταν ενημερωμένος ότι δεν είναι δικό του το κτήριο.»

Όσο για το ότι ο Δήμος δαπάνησε για την επισκευή του κτηρίου 35.000 Ευρώ να ξέρουμε τα εξής: «Ζητούσε να του παραχωρηθεί το κτήριο από το Ελληνικό Δημόσιο κατά κυριότητα χωρίς τίμημα για κοινωφελή σκοπούς του Δήμου με την δέσμευση και αντισταθμίστηκα την διαμόρφωση του χώρου για την στέγαση του κοινωνικού παντοπωλείου αλλά και των Υπηρεσιών της Κτηματικής Υπηρεσίας. Το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό από το Υπουργείο Οικονομικών και την ΕΤΑΔ, οι οποίοι στην συνέχεια το παραχώρησαν στα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Παρόλ’ αυτά ο Δήμος συνέχισε τις ενέργειές του και εγκατέστησε το κοινωνικόπαντοπωλείο εκεί.»Η Κτηματική Υπηρεσία με συνεχής αλληλογραφία προσπαθούσε να βρεθεί λύση όπως μας είπε η κα Τζωρτζοπούλου, αλλά τελικά δεν βρέθηκε. «Ο Δήμαρχος Λευκάδας όμως ήταν ενήμερος για το ότι πρέπει να φύγουν από εκεί οι υπηρεσίες από τον Φεβρουάριο 2014!»

Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας: Από τον Σεπτέμβριο του 2013 είχε ενημερωθεί ο Δήμος Λευκάδας για την προτεινόμενη ανταλλαγή των χώρων!

Εμείς επικοινωνήσαμε για το ιστορικό της όλης υπόθεσης και με την Γενική Γραμματεία του Δημοσίου, όπου βέβαια τα πράγματα παρουσιάζονται λίγο διαφορετικά. Καλός ο πανικός και οι εντυπώσεις αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2013 εστάλη έγγραφο στην ΕΤΑΔ από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, το όποιο κοινοποιήθηκε και στον Δήμο Λευκάδας και όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι τα ΓΑΚ (Γενικά Αρχεία του Κράτους) στεγάζονται σε χώρους παραχωρημένους από τον Δήμο Λευκάδας και προτείνεται, από τότε, η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών στέγασης των δραστηριοτήτων του Δήμου στους κενούς χώρους που θα προκύψουν από την απομάκρυνση των ΓΑΚ από τα παραχωρημένα από τον Δήμο ακίνητα. Εδώ λοιπόν μπαίνει επιτακτικά το ερώτημα γιατί δεν ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2013 για αυτήν την πρόταση; Τότε που υπήρχε χρόνος να αντιδράσουμε, να κάνουμε μια αντιπρόταση, ώστε να μην χρειαστεί να φύγουν τα σωματεία και το Κοινωνικό Παντοπωλείο από εκεί και να μην φτάσουμε Αύγουστο μήνα να απειλείται ο Δήμος με έξωση.

quotes
Τώρα αυτό που επείγει είναι να βρεθεί λύση και αυτή όπως όλα δείχνουν θα κληθεί να την δώσει ο νέος Δήμαρχος Λευκάδας κος Κώστας Δρακονταειδής.

Γιατί δεν ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο για τις εξελίξεις; Είναι γεγονός ότι η γραμμή που έχει δοθεί είναι το Δημόσιο να χρησιμοποιεί δικά του κτήρια για να στεγάσει τις υπηρεσίες του, λόγω της μεγάλης σπατάλης που γινόταν για ενοίκια σε κτήρια ιδιωτών. Επειδή διαπιστώθηκε ότι δεν επαρκούν οι χώροι στέγασης των ΓΑΚ αναζητήθηκαν χώροι για την επιπλέον στέγαση τους και στον Νομό Λευκάδας. Η ΕΤΑΔ ενημέρωσε το Υπουργείο σχετικά με το ακίνητο ΒΚ 30, δηλ. ότι ουδέποτε υπήρχε παραχώρηση της χρήσης του ακινήτου προς τον Δήμο.

Πώς λοιπόν ο Δήμος χωρίς κάποιο έγγραφο που θα τον κατοχύρωνε και δεν θα μπορούσε κανείς να τον κουνήσει από εκεί, αυτοστεγάστηκε στον συγκεκριμένο χώρο. Γιατί να είναι ο Δήμος και συνάμα και οι πολίτες εκτεθειμένοι απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο; Οπότε μεταφέρθηκε το αίτημα από την ΕΤΑΔ στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου και πάει λέγοντας. Τώρα αυτό που επείγει είναι να βρεθεί λύση και αυτή όπως όλα δείχνουν θα κληθεί να την δώσει ο νέος Δήμαρχος Λευκάδας κος Κώστας Δρακονταειδής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο νέος Δήμαρχος έχει προβεί σε ενέργειες και έχει καταθέσει μια πρόταση, η οποία αν αξιολογηθεί σωστά θα μπορέσει να δώσει λύση, ώστε να μην δημιουργηθεί κοινωνικό πρόβλημα από την μια, αλλά και από την άλλη και τα ΓΑΚ να έχουν χώρο να στεγαστούν, ώστε να μην χρειαστεί να μετακομίσει το Παντοπωλείο. Δεδομένου μάλιστα ότι το κτήριο θα χρειαστεί, για να μπορέσει να στεγάσει τα ΓΑΚ, σημαντική επισκευή μιας και ειδικά τον χειμώνα επικρατεί εκεί μεγάλη υγρασία, είναι μάλλον σίγουρο ότι σε τέτοιο περιβάλλον δεν μπορούν να αρχειοθετηθούν έγγραφα του κράτους με ασφάλεια.

Πηγή: ” Τα Νέα της Λευκάδας”