Παν μέτρον άριστον

Αντιπεριβαλλοντικά τα αιολικά πάρκα και με τη βούλα της  παγκόσμιας επιστήμονικής κοινότητας.Πληγή  οι αλόγιστες εγκρίσεις έργων ΑΠΕ, η αλλαγή χρήσεων γης και οι διανοίξεις δρόμων

Είναι δυνατόν οι ανεμογεννήτριες να έχουν αρνητικό αποτύπωμα στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής; Μπορεί οι πλέον διαφημιζόμενες και αδρά επιδοτούμενες «πράσινες» επενδύσεις να επιδεινώνουν αντί να βελτιώνουν τους δείκτες περιβαλλοντικής προστασίας στην Ελλάδα και παγκοσμίως;

Και όμως η απάντηση σε αυτά τα δύο ερωτήματα είναι «ναι» σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που χρηματοδότησε το  υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Η διεθνήςδημοσίευση: https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.144471

Το παράδοξο.

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας, τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται και στην Ελλάδα το «παράδοξο» της υπονόμευσης της βιοποικιλότητας με στόχο να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι. Οι μελετητές αναφέρουν πως για την εγκατάσταση ΑΠΕ απαιτούνται μεγάλες εκτάσεις γης, τη στιγμή που επίσης οι μεγάλες, αδιάσπαστες εκτάσεις γης είναι βασικό προαπαιτούμενο και για την προστασία των ειδών και την επίτευξη των στόχων διατήρησης της βιοποικιλότητας και αρμονίας του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την έρευνα η διάνοιξη δρόμων στη φύση για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων επιφέρει αλλαγή της χρήσης γης απώλεια βιοποικιλότητας και επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο εθνικός στόχος εγκαταστημένης ισχύος από ΑΣΠΗΕ (Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας) έως το 2030 είναι 7,05 GW. Ο στόχος αυτός είχε επιτευχθεί περίπου στο μισό (44%) τον Μάρτιο του 2020.Ωστόσο αν προστεθούν και οι σταθμοί για τους οποίους έχουν ήδη εκδοθεί άδειες εγκατάστασης ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο της άδειας παραγωγής (όλοι δηλαδή οι σταθμοί που πρόκειται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το επόμενο διάστημα), τότε η συνολική ισχύς φτάνει στα 8,83 GW. Υπερκαλύπτεται ήδη, δηλαδή, κατά 125% ο εθνικός στόχος του 2030 ενώ εκκρεμούν άλλες 1.838 αιτήσεις ΑΣΠΗΕ, ισχύος 35,36 GW, με περίπου 16.000 νέες ανεμογεννήτριες που αν εγκριθούν θα υπερκαλύπτουν τον στόχο κατά 500%..

Σε κάθε περίπτωση πάντως η έρευνα δείχνει οτι κάθε άλλο παρά φιλικά  στο περιβάλλον είναι τα πολυδιαφημισμένα αιολικά πάρκα και οι πράσινες επενδύσεις όταν κατασκευάζονται αλόγιστα.

Τα κείμενα είναι απο αρθρογραφία του φίλτατου καθηγητή Α. Μουστάκα του πανεπιστημίου Κρήτης που συμετείχε στην ομάδα έρευνας.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969720380025

Με εκτίμηση

Βασίλης Κατωποδης