Editor's Rating

8.6
8

Ερωτήματα όπως το υπάρχει ο κόσμος όταν κοιμάμαι, τι είναι όνειρα, ποιά η εξήγηση των όσων μου παρουσιάζει στον ύπνο μου το υποσυνείδητο μου, έχουν απασχολήσει τόσο την επιστήμη της φιλοσοφίας όσο και της ιατρικής.

Από μια καθαρά ορθολογική και επιστημονική άποψη, όνειρο είναι η βίωση μίας σειράς εικόνων, ήχων, ιδεών, συναισθημάτων και άλλων αισθήσεων κατά την διάρκεια του ύπνου, κυρίως κατά τη φάση REM. Το περιεχόμενο των ονείρων είναι συχνά αδύνατο ή έστω απίθανο να συμβεί στην φυσική πραγματικότητα, και είναι πέρα από τον έλεγχο αυτού που το βιώνει. Επομένως μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα όνειρα μας παρουσιάζουν ένα κομμάτι του εαυτού μας που δεν ξέρουμε καν ότι υπάρχει και που δεν μπορούμε να το τιθασεύσουμε. Κατ’ εξαίρεση υπάρχουν τα συνειδητά όνειρα, δηλαδή τα όνειρα αυτά κατά το όποια το άτομο συνειδητοποιεί ότι κοιμάται και ονειρεύεται και έχει την δυνατότητα να « επιβληθεί» στο όνειρο του αλλάζοντας τα πρόσωπα, το μέρος, το σκηνικό. Τα όνειρα σύμφωνα με την σημερινή ψυχολογική ερμηνεία τους, αναδύονται από το ασυνείδητο και σύμφωνα με τον Σίγκμουντ Φρόυντ, το όνειρο είναι ο πλέον ξεκάθαρος δρόμος προς αυτό, να ανακαλύψουμε τι ακριβώς υπάρχει στο βάθος του μυαλού μας και να αναλύσουμε την σκέψη μας. Γεγονότα, πρόσωπα και μέρη που στην πραγματικότητα περνούν απαρατήρητα, αποτυπώνονται στο υποσυνείδητο μας και δημιουργούν έναν άλλον κόσμο, έναν ονειρικό κόσμο. Η έκφραση του υποσυνείδητου μας φέρνει στον ύπνο μας αντιμέτωπους με οτιδήποτε κατάσταση, πρόσωπο, πτυχή του χαρακτήρα μας, επιθυμία που καταπιέζουμε στην καθημερινότητα μας.

quotes
Αν αναλύσουμε μεγάλο αριθμό δεδομένων μέσα από πολλές παρατηρήσεις, τότε μοτίβα μπορεί να εμφανιστούν που θα μας οδηγήσουν σε θεωρίες ικανές για ακριβή πρόβλεψη του επόμενου γεγονότος.

Στην περίπτωση που υποθέσουμε ότι το όνειρο είναι η επεξεργασία των πολλών πληροφοριών που λαμβάνουμε κατά τη διάρκεια της μέρας και οι οποίες δεν καταγράφονται στο συνειδητό αλλά στο υποσυνείδητο τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι κατά τη διάρκεια του ονείρου ο εγκέφαλος τακτοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, βρίσκει μοτίβα και μια ακολουθία. Η επιστήμη έχει τη δύναμη της πρόβλεψης λόγω της επαγωγικής μεθόδου. Αν αναλύσουμε μεγάλο αριθμό δεδομένων μέσα από πολλές παρατηρήσεις τότε μοτίβα μπορεί να εμφανιστούν που θα μας οδηγήσουν σε θεωρίες ικανές για ακριβή πρόβλεψη του επόμενου γεγονότος. Επιπροσθέτως η θεωρία του χάους δηλώνει τάξη μέσα σε μια φαινομενική αταξία.

Είναι δυνατόν ο εγκέφαλος να εντοπίζει αυτή την τάξη στις πολλές πληροφορίες και με ένα επιστημονικό / επαγωγικό τρόπο να προβλέπει το επόμενο σχετικό γεγονός. Αυτή είναι μια καθόλου μεταφυσική εξήγηση αλλά επιστημονική και ορθολογική. Μια δεύτερη εκδοχή η οποία προσεγγίζει το θέμα από την αντίθετη πλευρά έχει να κάνει με τους αριθμούς και το θέμα των πιθανοτήτων. Δεδομένου ότι καθένας μας έχει περίπου 3 όνειρα κάθε νύχτα και ότι ο πληθυσμός της γης είναι 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, τότε στη διάρκεια ενός έτους έχουμε περίπου 6 τρισεκατομμύρια όνειρα. Αυτός είναι αριθμός αρκετά μεγάλος για να δικαιολογήσει το ότι υπάρχει η πιθανότητα κάποια από αυτά τα όνειρα θα επαληθευτούν στην πραγματικότητα εντελώς συμπωματικά. Τα όνειρα μας ,δυστυχώς, δεν μπορούν να αλλάξουν αυτόν τον κόσμο, αλλά μπορούν να μας προσφέρουν ένα μικρό παράθυρο διαφυγής στον ιδανικό για τον καθένα μας κόσμο.