Σε συνέχεια σχετικού νόμου που ψηφίστηκε το προηγούμενο έτος, με στόχο την ακόμη καλύτερη λειτουργία των πόλεων και την παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη, η κυβέρνηση υλοποιεί τη συνολική αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας. Ο θεσμός άλλωστε της Δημοτικής Αστυνομίας θεωρείται λειτουργικός και επιτυχημένος σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, με το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο υπάγεται η Δημοτική Αστυνομία, να κρίνει πως το υφιστάμενο πλαίσιο δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες μιας πόλης και χρειάζεται προσαρμογές και τροποποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Κ, το νέο πλαίσιο της Δημοτικής Αστυνομίας υλοποιείται με μια σειρά αποφάσεων της υπουργού Νίκης Κεραμέως που αφορούν:

– Πρώτον, νέο πρόγραμμα σπουδών. Η τομή είναι πως οι νέοι δημοτικοί αστυνομικοί θα εκπαιδεύονται πλέον από το ΕΚΔΔΑ, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, αποκτώντας στοιχεία καταρτισμένου δημοσίου υπαλλήλου με πιο πολιτοκεντρικά χαρακτηριστικά. Το ΕΚΔΔΑ άλλωστε θεωρείται η υψηλότερη μορφή εκπαίδευσης και επιμόρφωσης για τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης. Παράλληλα, εδώ και αρκετό καιρό έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας του υπουργείου Εσωτερικών και των αρμόδιων Διευθύνσεων της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να καταρτιστεί ένα νέο πρόγραμμα σπουδών, με την ΕΛ.ΑΣ. να παραχωρεί εντός των εγκαταστάσεών της χώρο για την εκπαίδευση των δημοτικών αστυνομικών παρουσία στελέχους της ΕΛ.ΑΣ. Με βάση τα παραπάνω, το τελικό σχέδιο προβλέπει τρεις μήνες εκπαίδευση στο ΕΚΔΔΑ, δύο μήνες πρακτική άσκηση σε αστυνομικά τμήματα και ένα μήνα σε σχολές Αστυνομίας, δημιουργώντας ένα νέο κράμα δημοτικού αστυνομικού με υψηλή εκπαίδευση δημοσίου υπαλλήλου. Η εκπαίδευση από το ΕΚΔΔΑ, όπως λέει στην Κ πηγή που συμμετέχει στις συσκέψεις, έχει στόχο να διαμορφώσει ένα νέο μοντέλο δημοτικού αστυνομικού, πιο φιλικού στον πολίτη, σύμφωνα με την προτεραιότητα που έχει τεθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών

– Το δεύτερο κομμάτι που προβλέπει το σχέδιο είναι ένας νέος κανονισμός λειτουργίας που αφορά τα καθήκοντα των δημοτικών αστυνομικών. Μεταξύ άλλων προβλέπεται πως θα έχουν συμμετοχή στην υλοποίηση του σχεδίου πολιτικής προστασίας ενός δήμου, θα μπορούν να ελέγχουν οικοδομικές άδειες, θα μπορούν να μεταβούν σε οικίες για το γνήσιο της υπογραφής ανθρώπων που δεν μπορούν να μετακινηθούν, ενώ θα έχουν την ευθύνη για την τήρηση των ορίων ηχορρύπανσης. Για όλα τα παραπάνω ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης Δημήτρης Κιρμικίρογλου είναι σε διαρκή επαφή με την ΕΕΤΑ και την ΚΕΔΕ ώστε να καθοριστούν οι αρμοδιότητές τους σε νέα βάση. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αρμοδιότητες είναι σε συνάρτηση με τον μόνιμο πληθυσμό του δήμου, την έκτασή του και τη στελέχωση των υπηρεσιών του. Μάλιστα για την καλύτερη λειτουργία του Σώματος προβλέπεται η δημιουργία: α) Τμήματος Εποπτείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοτικής Αστυνομίας, και β) Τμήματος Οργάνωσης και Λειτουργίας Δημοτικής Αστυνομίας.

– Τρίτον, σχεδιάζεται νέος οδηγός συμπεριφοράς για… όλα τα παραπάνω. Ο δημοτικός αστυνομικός έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με τους πολίτες και θα πρέπει να γνωρίζει πώς να συμπεριφέρεται, καθώς αντιμετωπίζει καταστάσεις όπως τσακωμοί πολιτών, ενώ παράλληλα θα πρέπει να γνωρίζει το πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς και να αντιλαμβάνεται τη διαφορετικότητα.

– Τέταρτον, σχεδιάζεται νέα στολή με πιο ισχυρή θωράκιση για την προστασία των αστυνομικών, η οποία θα περιλαμβάνει ένα κλομπ πιο ελαφρύ από αυτό που υπάρχει σήμερα, καθώς η δουλειά του δημοτικού αστυνομικού δεν είναι η καταστολή. Τέλος, μετά από 14 χρόνια, η Δημοτική Αστυνομία θα ενισχυθεί συνολικά με 1.213 νέες προσλήψεις, ενώ με απόφαση της υπουργού Εσωτερικών Ν. Κεραμέως θα καθοριστεί ειδικό σύστημα αξιολόγησης.

Πηγή: Η Καθημερινή