Πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, η συζήτηση σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορά στην κατεπείγουσα ρύθμιση για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδας. Το θέμα προσέλκυσε πλήθος κόσμου και προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, ενώ παρών στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου ήταν και ο Βουλευτής Λευκάδας κος Σταύρος Γρηγόρης.

Ο Δήμαρχος κος Κώστας Δρακονταειδής, εισηγήθηκε θετικά επί του θέματος, αφού όπως είπε “η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου δεν θα επηρεάσει την καθημερινή λειτουργία του Δήμου, ενώ αποτελεί ολιγόμηνο μέτρο που θα καταστεί προαιρετικό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.” Ο ίδιος, εξήγησε πως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, η κυβέρνηση προχώρησε στην υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: “Προσωρινός χειρισμός και χωρίς κίνδυνο για τη μισθοδοσία του προσωπικού”

Ο κος Δρακονταειδής, αιτιολογώντας τη θετική του στάση ως προς την “αιφνίδια αυτή απόφαση της κυβέρνησης”, επεσήμανε ότι “η εν λόγω μεταφορά αποτελεί έναν προσωρινό χειρισμό, μια μορφή διευκόλυνσης της βραχυπρόθεσμης ταμειακής ρευστότητας για τη χώρα” και πως η μεταφορά γίνεται με τρόπο που είναι οικονομικά προς το συμφέρον των ΟΤΑ, αφού το επιτόκιο στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι μεγαλύτερο.”. Τόνισε, δε, πως καταλυτική σημασία έχουν οι διευκρινίσεις και δεσμεύσεις που δόθηκαν για την εξαίρεση από τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων των χρημάτων που αφορούν στα ανταποδοτικά τέλη. Τέλος, ο ίδιος υπογράμμισε πως η μισθοδοσία του προσωπικού του Δήμου είναι απολύτως εξασφαλισμένη.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΔΩ

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους δημοτικούς συμβούλους, ενώ κατά τις απαντήσεις ο κος Δρακονταειδής ενημέρωσε το Σώμα πως τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου δεν έχουν μεταφερθεί ακόμη στην Τράπεζα της Ελλάδας. Ο ίδιος ανέφερε πως το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου φτάνει περίπου τα 4 εκ ευρώ. Παρόλα αυτά, δεν γνωρίζει, όπως είπε, τι ποσοστό από τα 4 εκ ευρώ αντιστοιχεί στα ανταποδοτικά -τα οποία εξαιρούνται από τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων-, καθώς περιμένει αναλυτικά στοιχεία από την αρμόδια υπηρεσία. “Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μιλάει για μεταφορά. Δεν μιλάει για δέσμευση ούτε για κούρεμα”, πρόσθεσε ο ίδιος.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: “Πρόκειται για μια μορφή εσωτερικού δανεισμού που θα κρατήσει 2 μήνες”

Το λόγο, αμέσως μετά, πήρε ο Βουλευτής κος Γρηγόρης, ο οποίος είπε: “Το θέμα αυτό συζητήθηκε πολύ από την αντιπολίτευση για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους, με κύρια αιτιολογία ότι η ενέργεια αυτή έγινε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ήρθε με τη μορφή κατεπείγοντος στη Βουλή για να ληφθεί απόφαση, ενόψει των συζητήσεων που γίνονται.”. Επιπλέον, τόνισε πως το θέμα είναι πρακτικό, αφού πρόκειται για μια μεταφορά χρημάτων, “μια μορφή εσωτερικού δανεισμού, που αφορά διάρκεια 2 μηνών -κατά τη διαβεβαίωση υπουργών και του ίδιου του πρωθυπουργού”. Τέλος, ο κος Γρηγόρης διευκρίνισε πως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα κρατήσουν ένα ποσό από τα ταμειακά τους διαθέσιμα, για να μπορούν να αντεπεξέλθουν τις 15 πρώτες ημέρες. Ανά πάσα στιγμή, δε, θα μπορούν να ζητήσουν το 10% αυτών που μετέφεραν στην Τράπεζα της Ελλάδος και να το πάρουν αμέσως, ενώ αν το ποσό είναι πάνω από 10% θα το πάρουν σε λίγες ημέρες.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ: “Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί και δεν θα σηκώσει άλλα βάρη”

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν και εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Λευκάδας, οι οποίοι διάβασαν κείμενο του Σωματείου σχετικά με το θέμα. “Αιφνιδιαστικά, χωρίς προηγούμενο διάλογο, χωρίς ενημέρωση, ως κεραυνός εν αιθρία, με τη διαδικασία της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση προβαίνει στη δέσμευση όλων των ταμειακών διαθεσίμων, εκτός των άλλων φορέων και των ΟΤΑ Α’ βαθμού, στην Τράπεζα της Ελλάδος, βάζοντας για άλλη μια φορά στο στόχαστρο τους Δήμους που καλούνται να πληρώσουν και πάλι το ‘μάρμαρο’.”, ανέφερε μεταξύ άλλων εκπρόσωπος του Σωματείου, ενώ τόνισε πως “η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί και δεν θα σηκώσει άλλα βάρη. Οι Δήμοι πλήρωσαν με το παραπάνω το μερίδιό τους, το λογαριασμό τους για την εξυγίανση της χώρας.” Τέλος, το Σωματείο Εργαζομένων κατήγγειλε “τον τρόπο που χωρίς καμία ενημέρωση καταργεί την οικονομική αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο των Δήμων”, και κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να μην καταθέσει ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα του Δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος.

ΜΑΡΓΕΛΗΣ: “Δεν καταγγέλλουμε αυτή την απόφαση της κυβέρνησης. Η καταγγελία οδηγεί σε αδιέξοδο”

Κατά την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κος Σπύρος Μαργέλης, έδειξε σύμφωνος με την εισήγηση, καθώς όπως είπε “έχουμε όλοι χρέος να συνεισφέρουμε και να αναγνωρίσουμε το μερίδιο της ευθύνης μας, για την κρίση που βιώνει η χώρα. Δεν καταγγέλλουμε αυτή την απόφαση της κυβέρνησης. Η καταγγελία οδηγεί σε αδιέξοδο. Αντίθετα, η ευθύνη μας οδηγεί να πούμε ότι ήταν πραγματικά μια ανάγκη”. Ο κος Μαργέλης καταλήγοντας τόνισε πως πρόκειται για μια πολύ έκτακτη κατάσταση όπου όλοι πρέπει να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και με χαμηλότερους τόνους να επιτευχθεί η εθνική συνεννόηση.

ΑΡΑΒΑΝΗΣ: “Ο Δήμος δεν πρέπει να κυβερνάει συνεχώς με το βλέμμα στραμμένο στην κεντρική κυβέρνηση”

Το θέμα και η κατάσταση που βρίσκεται η χώρα δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις. Έπρεπε όμως να υπάρξει έγκαιρα διαβούλευση για να καταλάβουν όλοι αν είναι κομμάτι ενός συνολικού σχεδίου ή αποτελεί σπασμωδική κίνηση”, τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης “Μαζί για τη Λευκάδας μας”, κος Βασίλης Αραβανής, ενώ πρόσθεσε πως “ο Δήμος δεν πρέπει να κυβερνάει συνεχώς με το βλέμμα στραμμένο στην κεντρική κυβέρνηση”. “Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην τοπική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με αυτοδύναμη πορεία”, κατέληξε ο ίδιος.

ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ: “Ο εσωτερικός δανεισμός είναι ταξικός και αποτελεί άλλη μια μορφή λιτότητας.”

Η επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κα Δήμητρα Σταματέλου τόνισε στη συνέχεια: “Η εισήγηση που φέρατε και η συζήτηση που γίνεται, επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό που είπε ο κος Βουλευτής περί εσωτερικού δανεισμού. Γιατί ό,τι και να θέλετε να πιστεύετε, έχουμε μια κυβέρνηση που εξυπηρετεί τους λίγους και το επιβεβαιώνει σε κάθε της κίνηση. Θεωρούμε ότι ο εσωτερικός δανεισμός που επιχειρεί η κυβέρνηση και στηρίζετε εσείς, είναι ταξικός και αποτελεί άλλη μια μορφή λιτότητας.” Η κα Σταματέλου, τέλος, πρότεινε να τεθεί προς ψήφιση η άποψή της, να αρνηθεί δηλαδή το Σώμα να δεχτεί την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου.

ΓΛΗΓΟΡΗΣ: “Αν δεν έρθουν οι διευκρινιστικές νομοθετικές ρυθμίσεις, η συζήτηση που κάνουμε είναι εκτός”

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης “Δίαυλος”, κος Κώστας Γληγόρης, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή είναι καχύποπτη μια τέτοια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. “Δεν γνωρίζουμε πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα από την κυβέρνηση. Αν δεν έρθουν οι διευκρινιστικές νομοθετικές ρυθμίσεις, η συζήτηση που κάνουμε είναι εκτός. Νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε τις διευκρινιστικές νομοθετικές ρυθμίσεις και μετά να συζητήσουμε”, υπογράμμισε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως τον καλύπτει πλήρως το κείμενο του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λευκάδας.

ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ: “Ήμουν πάντα αντίθετος με την λογική και την πρακτική να κυβερνιέται η χώρα με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου”

Το λόγο αμέσως μετά είχε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κος Ηλίας Κοντογεώργης, ο οποίος είπε: “Θα περίμενα από τον κο Δήμαρχο να καταδικάσει την θεσμικά απαράδεκτη πρακτική της επιβολής των απόψεων της κεντρικής εξουσίας στην αυτοδιοίκηση, μέσα από την ψήφιση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Προσωπικά, ήμουν πάντα αντίθετος με την λογική και την πρακτική να κυβερνιέται η χώρα με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.” Επιπλέον, τόνισε πως “ειπώθηκε ότι γίνεται μια απλή μεταφορά χρημάτων. Εμένα δεν μου φαίνεται έτσι. Με τη μεταφορά μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή και δέσμευση του ποσού. Μπορεί και να μην υπάρξει πρόβλημα. Δεν παύει όμως να αποτελεί ένα ρίσκο”.

ΚΑΒΒΑΔΑΣ: “Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μεταφορά των διαθεσίμων χωρίς να εξασφαλίσουμε την οικονομική αυτονομία του Δήμου μας”

Κατά την ομιλία του ο δημοτικός σύμβουλος κος Θανάσης Καββαδάς τόνισε πως μαζί με την εισήγηση θα έπρεπε να υπάρχει ενημέρωση για τα οικονομικά του Δήμου: “Έπρεπε να ξέρουμε πόσα είναι τα ανταποδοτικά, έπρεπε να ξέρουμε τι ανάγκες έχουμε για τις πρώτες 15 μέρες, οπότε να ξέρουμε πόσα θα μεταφέρουμε από τα 4 εκ ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος”. Τόνισε, δε, πως “σήμερα συζητάμε κάτι πρωτόγνωρο και πρωτοφανές για την τοπική αυτοδιοίκηση” και πως “δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μεταφορά των διαθεσίμων χωρίς να εξασφαλίσουμε την οικονομική αυτονομία του Δήμου μας”. Ο κος Καββαδάς ανέφερε, τέλος, πως “για τη συνταγματικότητα της Πράξης θα αποφανθεί το ΣτΕ.

Μετά την πολύωρη συζήτηση, που αναπόφευκτα κατέληξε σε πολιτική κουβέντα, τέθηκε προς ψήφιση η πρόταση της κας Σταματέλου να ταχθεί το Δημοτικό Συμβούλιο κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και να μην δεχτεί τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου. Το Σώμα καταψήφισε το θέμα, που πήρε μόλις τρεις θετικές ψήφους.