Εβδομάδα «φωτιά» ξεκινάει για το νέο υπουργικό σχήμα, ενόψει του δεύτερου γύρου προαπαιτούμενων μέτρων που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή, με τον αριθμητικό πήχη να καθορίζει την επιβίωση ή όχι του κυβερνητικού σχήματος.

Η βαθιά ρήξη στο κυβερνών κόμμα ρίχνει βαριά τη «σκιά» της στις επικείμενες κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την «επόμενη μέρα» για μια κυβέρνηση που στηρίζεται ήδη σε μειοψηφικό αριθμό (123 από τους 162 βουλευτές υπερψήφισαν το πρώτο νομοσχέδιο) και η οποία καλείται να πάρει μέτρα σκληρής λιτότητας.

Μετά τη χθεσινή ανάπαυλα, στο Μέγαρο Μαξίμου αρχίζει από σήμερα ένας νέος κύκλος συσκέψεων και ζυμώσεων, με το βλέμμα στραμμένο στην Τετάρτη. Κι αυτό, γιατί τυχόν νέες απώλειες ψήφων μεθαύριο το βράδυ, θα σημάνουν αυτόματα την παράδοση της εντολής διακυβέρνησης από τον πρωθυπουργό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως εξηγεί στο iefimerida.gr στέλεχος που έχει πλήρη εικόνα των διεργασιών στο κυβερνητικό στρατόπεδο: «αν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ένα μη διαχειρίσιμο αποτέλεσμα, τότε μόνο αυτή θα είναι η λύση, αφού θα είναι αδύνατο ο πρωθυπουργός να νομοθετεί παρά μόνο με την αντιπολίτευση».

Ολα τα σενάρια ανοικτά και στο βάθος εκλογές
Το επόμενο βήμα- σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα παραπάνω- θα είναι να ξεκινήσουν οι διερευνητικές εντολές με στόχο τη σύσταση ενός μεταβατικού σχήματος το οποίο και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το Σεπτέμβριο.

Κι αυτό γιατί ο Αλέξης Τσίπρας  έχει προσφάτως ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι ούτε πρωθυπουργός παντός καιρού, ούτε διατεθειμένος να γίνει Παπαδήμος.

Διατάξεις «φωτιά» στο νομοσχέδιο
Με φόντο τα παραπάνω, το δεύτερο νομοσχέδιο για τη γέφυρα-χρηματοδότηση την οποία λαμβάνουμε -για την αποπληρωμή των εξωτερικών δανειακών υποχρεώσεων-, φέρνει μπαράζ αλλαγών και προβλέπει :

• Φορολόγηση των αγροτών (με μείωση-κατάργηση φοροαπαλλαγών και αύξηση των φορολογικών συντελεστών)
• Πρόωρες συντάξεις (αλλαγές στους όρους θεμελίωσης δικαιώματος στο Δημόσιο, σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας κα)
• Θέσπιση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές στο επάγγελμα των δικηγόρων)
• εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων

Εσωκομματικός «καύσωνας» στον ΣΥΡΙΖΑ -Συνεδριάζουν τα όργανα
Την ίδια ώρα, με δεδομένο το χάσμα στο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ και το γεγονός ότι η πτέρυγα Λαφαζάνη δεν πρόκειται να αλλάξει στάση ούτε στην αυριανή ψηφοφορία, δεν λείπουν οι φωνές που αναφέρουν ανοικτά ότι “θέλουν να πάρουν το κόμμα από τον Τσίπρα”.  Αν και λύσεις πρωθύστερες, στις κατ ‘ιδίαν συνομιλίες τους οι ίδιες κομματικές πηγές επικαλούνται το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει χωριστά,ακόμα και για τη συγκρότηση νέου κόμματος, για να κόψει το “γόρδιο δεσμό”.

Κορυφαίο στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας, μιλώντας στο iefimerida.gr δήλωνε πως “μπορεί να υπάρξει επανένωση, μόνο αν περάσουμε σε επανασχεδιασμό. Αν εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και πάψουμε να εφαρμόζουμε μνημόνια, φτιάχνοντας καινούργια”.

Σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολο να προεξοφλήσει κανείς την πορεία των εξελίξεων. Ως εκ τούτου  εν αναμονή της επίλυσης του προβλήματος -κάτι που δεν μπορεί να γίνει με διαδικασίες εξπρές- αναμένεται να ξεκινήσει μια σειρά συνεδριάσεων στα κομματικά όργανα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία, ενώ εντός της ημέρας δεν αποκλείεται να συνεδριάσει και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων, εξίσου, προς συζήτηση.

Τέλος, όλα τα ενδεχόμενα για το επόμενο  διάστημα είναι ανοικτά, αφού δεν αποκλείεται να υπάρξει απόφαση τόσο για σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής η οποία μάλιστα να αντικατασταθεί από ένα Διαρκές Συνέδριο.

via iefimerida.gr