Το Google Lunar XPRIZE είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε το 2007 από τον παγκόσμιο κολοσσό, με απώτερο σκοπό την περαιτέρω εξερεύνηση της Σελήνης. Ο δορυφόρος της Γης έχει έκταση μεγαλύτερη από τη Β. Αμερική και τη Βραζιλία μαζί, ωστόσο έχουμε «γνωρίσει» μόλις το 5%. Επομένως, υπάρχουν πολλά ακόμη που έχουμε να ανακαλύψουμε!

Βέβαια, επειδή τα ταξίδια στο φεγγάρι δεν είναι –προς το παρόν τουλάχιστον– ιδιαίτερα οικονομικά, η Google συνεργάζεται με το XPRIZE Foundation με σκοπό να ενισχύσει κάθε τέτοια προσπάθεια. Στο Lunar XPRIZE, για να κερδίσει το έπαθλο των 20 εκατομμυρίων δολαρίων κάθε ομάδα θα πρέπει να προσεδαφίσει επιτυχώς ένα όχημα-ρομπότ στη Σελήνη, να το μετακινήσει 500 μέτρα επάνω στην επιφάνεια ή κάτω από αυτή και να αποστείλει πίσω στη γη HDTV mooncasts για να απολαύσουν όλοι αυτό το επίτευγμα. Ως καταληκτική προθεσμία του Lunar XPRIZE έχει οριστεί η 31η Δεκεμβρίου 2015.

Φέτος «τρέχουν» διάφορα επιπρόσθετα projects για τις ομάδες, που τις βοηθούν να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οικονομικά για την ολοκλήρωση των αποστολών τους. Μάλιστα, κάποιες ομάδες αποφάσισαν να μειώσουν τα έξοδά τους με το να μοιραστούν τον ίδιο πύραυλο ή ακόμα και τα συστήματα προσεδάφισης στη Σελήνη, ώστε να μπορούν να συγκεντρωθούν αποκλειστικά στις διάφορες αποστολές εδάφους και τα αντίστοιχα βραβεία. Η Astrobotic ανακοίνωσε πως το σεληνιακό της όχημα θα φέρει μια κάψουλα, που της παρείχε μια ιαπωνική εταιρεία αναψυκτικών. Η κάψουλα θα περιέχει πλάκες τιτανίου με σημειώσεις γραμμένες από παιδιά, καθώς και ένα πακέτο με σκόνη Pocari Sweat, ένα ενεργειακό ποτό για αθλητές. Η Astrobotic λέει ότι είναι αυτή είναι η πρώτη διαφημιστική καμπάνια που θα λάβει χώρα στο φεγγάρι.

Ο Σουηδός καλλιτέχνης Mikael Genberg, από την άλλη, βλέπει αυτόν το διαγωνισμό ως μια ευκαιρία για ένα ενδιαφέρον project. Η «τρελή» ιδέα του είναι να χτιστεί επάνω στο έδαφος της Σελήνης ένα παραδοσιακό σουηδικό σπίτι. Το πώς θα προσπαθήσει να το καταφέρει είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον, καθώς η ιδέα του συνίσταται σε μια κατασκευή που θα ξεδιπλωθεί μόνη της, κάνοντας ίσως τους μελλοντικούς αστροναύτες να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους ακόμα και… στο φεγγάρι!

«Το σπίτι θα είναι κόκκινο με λευκά αετώματα, η βάση του θα είναι 3 x 2 μέτρα και θα μοιάζει με ένα τυπικό Σουηδικό κόκκινο εξοχικό», επισημαίνει ο Genberg.

Πηγή : scienceandtechnology.gr