Απόψε επιστρέφω στο γενέθλιο τόπο για να γιορτάσω τα δύο τελευταία μου βιβλία που αποτελούν τη «Διλογία της Λευκάδας». Γραμμένα στο μακρινό Μόντρεαλ βουτούν στις παιδικές μνήμες, που εγγράφηκαν στο νησί. Τούτες οι μνήμες στολισμένες από τις ομορφιές της Λευκάδας, φορτισμένες από την αγάπη της  οικογένειάς μου και εμπλουτισμένες από την κοινή εμπειρία με τις παιδικές φίλες, αποτέλεσαν την πρώτη ύλη για τα δύο μυθιστορήματα «Ψηλά Τακούνια Για Πάντα» και «Ξυπόλυτες στην Άμμο.»

quotes
Η φόρτιση δεν περιγράφεται με λόγια. Να τις βλέπω να με περιστοιχίζουν αυτές που αποτέλεσαν το υλικό για τη διλογία της Λευκάδας.

Απόψε γιορτάζω μαζί σας και καταθέτω στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Λευκάδας τα βιβλία μου ως δώρα ανταποδοτικά της κουλτούρας που εισέπραξα μεγαλώνοντας εδώ. Σ’ αυτή τη βιβλιοθήκη, που με άντρωσε ως αναγνώστρια δανείζοντάς μου κάθε λογής παιδικά βιβλία, γιορτάζω λοιπόν το Νόστο, την Επιστροφή στο Γενέθλιο τόπο. Μεγάλες σκιές πέφτουν αυτή τη βραδυά από την απουσία της πολυαγαπημένης μου αδελφής Κωσνταντίνας και της μητέρας μου, αλλά η ζωή προχωράει δίχως να κοιτάει τη δική μας μελαγχολία!»

Με αυτά τα λόγια στόλισα την εισαγωγή στη βραδιά όπου ξεδιπλώθηκαν τα λόγια και οι συγκινήσεις για τη «Διλογία της Λευκάδας». Η δρ. Βιβή Κοψιδά Βρεττού μου χάρισε την είδηση πως το έργο μου καταγράφεται επισήμως στην σύγχρονη Επτανησιακή Λογοτεχνία, η οποία καταγράφεται αυτή την εποχή. Η ίδια με μια εγκάρσια τομή στα δύο μυθιστορήματα «Ψηλά Τακούνια Για Πάντα» και «Ξυπόλυτες στην Άμμο», έδωσε τον τόνο των έργων σε βάθος χρησιμοποιώντας τις υπέροχες εκφράσεις της που ηχούσαν σαν μουσική, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος.

Ο καθηγητής της Παντείου δρ. Γιώργος Κοντογιώργης , που μπήκε στον κόπο να διαβάσει τη μυθιστορία μου επίσης έκανε καίρια σχόλια για τα μηνύματα και το ύφος των δύο μυθιστορημάτων, τονίζοντας την πρεσβεύουσα έννοια του Νόστου όπως προκύπτει μέσα από τη «Διλογία της Λευκάδας.» Ένα υπέροχο βίντεο με αποσπάσματα από την εισαγωγή στις «Ξυπόλυτες στην Άμμο» και φωτογραφίες από τα νεανικά χρόνια έδωσε τον τόνο της νοσταλγίας.

Η έκθεση φωτογραφίας της εξαδέλφης μου Καίτης Κακαβούλη με τα υπέροχα χρώματα και τις σκηνές της Λευκάδας στόλιζε τους τοίχους του νεοκλασικού κτιρίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας. Η έκθεση της Ελληνοαμερικναίδας ζωγράφου FRANAστο εσωτερικό της βιβλιοθήκης συμπλήρωνε την κόκκινη παλέτα της ηρωίδας μου Τζούλιας. Η βραδιά κορυφώθηκε με την συγκινησιακή παρέμβαση της φιλολόγου μας Δέσποινας Καλέζου και με το κάλεσμα των συμμαθητριών στη σκηνή. Η φόρτιση δεν περιγράφεται με λόγια. Να τις βλέπω να με περιστοιχίζουν αυτές που αποτέλεσαν το υλικό για τη διλογία της Λευκάδας.

Η όλη οργάνωση από διευθύντρια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Μαρία Ρούσσου ήταν εξαιρετική και της αξίζουν όλοι οι έπαινοι που προωθεί τους δημιουργούς  σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς μας. Πάντως, ήταν μια βραδιά που μου χάρισε στιγμές κορύφωσης καθώς βρισκόμουν  ανάμεσα στην οικογένειά μου, τις παιδικές μου φίλες και σε ανθρώπους που με αγαπούν εδώ στο γενέθλιο τόπο των αναμνήσεων.

 

Εκ της Διευθύνσεως: Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη είναι διεθνούς βεληνεκούς συγγραφέας και δημοσιογράφος