Πραγματοποιήθηκε στις 27 Αυγούστου η Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Τουρισμού Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα παρουσία όλων των μετόχων και του νέου Δημάρχου Λευκάδας κου Κώστα Δρακονταειδή. Σκληρή είναι η κριτική που ασκείται τελευταία στην ΕΤΙΝ. Ακούσαμε για σκάνδαλα, αφού «υπάρχει όργιο αδιαφάνειας και προσωπικών ιδιοτελών πολιτικών και δεν υπάρχουν παραστατικά πληρωμών». Ο κ. Καλούδης αναφέρει πως: «Μετά τα σκάνδαλα που βγήκαν στην δημοσιότητα για την Εταιρεία Τουρισμού Ιονίων Νήσων και για δημοσιογράφους που πήγαιναν ταξίδια στο εξωτερικό (με ανταπόδοση χαριστική προβολή) αλλά τα εισιτήρια ή οι αποφάσεις έβγαιναν στο όνομα άλλων, δυστυχώς για το λαϊκό χρήμα, δικαιωνόμαστε.» Θα περίμενε κανείς πως μετά από τα όσα έχουν ακουστεί τα τελευταία χρόνια για την ΕΤΙΝ και τον τρόπο που λειτουργούσε, μέλημα όλων θα ήταν να ξεκαθαρίσει το τοπίο και οι όποιες ευθύνες υπάρχουν να αποδοθούν. Έτσι η ΕΤΙΝ, πλέον με «καθαρό μητρώο», να συνεχίσει και να ανταποκριθεί επιτέλους στον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε.

quotes
Θα περίμενε κανείς πως μέλημα όλων θα ήταν να ξεκαθαρίσει το τοπίο και οι όποιες ευθύνες υπάρχουν να αποδοθούν.

Περιμέναμε λοιπόν να ακούσουμε τις τοποθετήσεις του διευθύνοντα συμβούλου αλλά και των υπολοίπων πάνω στα διάφορα θέματα που έχουν προκύψει. Μάλιστα ακούσαμε για σημαντικές αποκαλύψεις από πλευράς του κου Δουβίτσα στη συγκεκριμένη συνέλευση, αποκαλύψεις που θα αποστομώσουν τους πάντες. Και όντως ακούστηκαν πολλά στη συνέλευση σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε. Για υπερτιμολογήσεις έγινε λόγος, για μελέτες που έγιναν πριν κάποια χρόνια για λογαριασμό της ΕΤΙΝ ύψους 240.000

Ευρώ σε ένα χρόνο έγινε λόγος, και για ορκωτούς λογιστές που μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους έγινε λόγος. Και τι έγινε όμως; Ποιος θα απολογηθεί σε ποιον τελικά; Όπως πάντα κανείς σε κανέναν γιατί όπως καταλαβαίνουμε, όλοι κάτι ξέρουν και όλοι έχουν να πουν. Άρα κεκλεισμένων των θυρών τα λέμε μεταξύ μας…..

Εμείς επικοινωνήσαμε με τον πρώην Περιφερειάρχη και πρόεδρο της ΕΤΙΝ κο Σπύρου, ώστε να μας ενημερώσει για το τυπικό αποτέλεσμα αυτής της Γενικής Συνέλευσης. Επιγραμματικά μας είπε πως συζητήθηκε η ημερησία διάταξη, εγκρίθηκε ο απολογισμός του Διοικητικού Συμβούλιου με μια επιφύλαξη του κου Γαλιατσάτου, ο οποίος όμως δεν την αιτιολόγησε σύμφωνα με τον κο Σπύρου. «Ήταν γενικώς και αορίστως η επιφύλαξή του». Όσο για την ΕΤΙΝ τέλος Οκτωβρίου θα γίνει Γενική Συνέλευση, όπου θα εκλεγούν οι νέοι εκπρόσωποι, δηλαδή το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Έως τότε θα λύνει το νυν ΔΣ όποια προβλήματα υπάρχουν. Η άποψη που επικρατεί πάντως παρά τις όποιες διαφωνίες είναι πως όλοι επιθυμούν η ΕΤΙΝ να συνεχίσει να υπάρχει. Το ζήτημα είναι να μπορεί να λυθεί το κύριο πρόβλημά της που είναι η χρηματοδότησή της, ώστε να εξελιχθεί σε ένα εργαλείο για τον τουρισμό. Όλα εξαρτώνται από την οικονομική επάρκεια που θα έχει. Μέχρι τώρα στηριζόταν οικονομικά μόνο από την Περιφέρεια. Η παραφιλολογία σύμφωνα με τον κο Σπύρου πάντως δεν οδηγεί πουθενά, διότι η ΕΤΙΝ περισσότερο χρησιμοποιήθηκε παρά βοήθησε για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

quotes
Καβάλησαν το καλάμι από νωρίς. Αδικαιολογήτως φούσκωσαν ως γάλοι, αλλά σύντομα θα προσγειωθούν στην πραγματικότητα

Όσο για τα όσα έχουν ειπωθεί τελευταία μεταξύ πρώην και νέου Περιφερειάρχη, μιας και με το καλημέρα έγινε σαφές πως δεν πρόκειται να επικρατήσει μεταξύ τους η γνωστή «ωραία ατμόσφαιρα» ο κος Σπύρου πιστεύει πως ο νέος Περιφερειάρχης δείχνει μια έπαρση. «Καβάλησαν το καλάμι από νωρίς και γι’ αυτό δεν θα τους κρατήσει για πολύ. Αδικαιολογήτως φούσκωσαν ως γάλοι, αλλά σύντομα θα προσγειωθούν στην πραγματικότητα. Αυτά που είπε ο Γαλιατσάτος τελευταία είναι η μισή αλήθεια.

Για όσα έργα έκανε λόγο πρόκειται για διορθώσεις που έγιναν και αφορούν έργα που δεν ολοκληρώθηκαν. Για το θέατρο της Λευκάδας θα γίνει ένσταση, αλλά είναι πλέον υπόθεση του Δήμου. Ο κος Σπύρου δείχνει ενοχλημένος από τον τρόπο που επέλεξε ο νέος Περιφερειάρχης να επικοινωνήσει δημόσια για τα προβλήματα που υπάρχουν στην Περιφέρεια. «Τι νόμιζε ο κος Γαλιατσάτος, ότι θα του τα έχουμε όλα έτοιμα και δεν θα έχει προβλήματα; Έλα να σου δώσουμε και λεφτά και έλα να κυβερνήσεις; Προβάλλουν την καχυποψία, όπως είναι μαθημένοι και τα ρίχνουν στους προηγούμενους. Του προτείνω να δουλέψει και να αφήσει τα υπόλοιπα. Έχουν παρεξηγήσει τον ρόλο τους. Ας υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έδωσε και να αφήσει τις φιγούρες. Να μην μπερδεύεται, εμείς δεν είμαστε η αντιπολίτευση, είμαστε η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή που έστησε την Περιφέρεια. Δεν υπάρχει αντιπολίτευση, να κάνουν τη δουλειά τους να έχουν υπομονή και να ακούνε και την άλλη πλευρά. Δεν ήρθε από τον παράδεισο κανένας! Δεν έχουν καταλάβει ακόμα πως τώρα πρέπει να διοικήσουν και συνεχίζουν να κάνουν αντιπολίτευση.»

Όσο για την ΕΤΙΝ θα περίμενε κανείς πως κύριο μέλημα όλων είναι να κινηθούν οι διαδικασίες, ώστε να μπορέσει η εταιρία να επιτελέσει τον κύριο σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε δηλαδή να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης στον τουριστικό τομέα για τα Ιόνια νησιά. Φαίνεται όμως πως η νοοτροπία που διακατείχε τους ανθρώπους που διοίκησαν την πολύπαθη αυτή εταιρία από την ίδρυση της δεν ήταν να επιτελέσει το βασικό της έργο, δηλαδή την προβολή και την ανάπτυξη του τουρισμού στα νησιά μας αλλά να βολευόμαστε και να βολεύουμε τους δικούς μας, να ταξιδεύουμε δωρεάν στο εξωτερικό και διάφορα άλλα που έχουν ακουστεί κατά καιρούς, δεν εξηγείτε αλλιώς το γεγονός ότι “φαγώθηκε” όλο το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας περίπου 300.000 ευρώ και σήμερα που γράφουμε αυτές τις γραμμές η εταιρεία να χρωστάει σύμφωνα με πληροφορίες μας πάνω από 100.000 ευρώ. Ήδη κυκλοφορούν κάποια ονόματα σαν υποψήφιοι να αναλάβουν τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου και πραγματικά αναρωτιέται κανείς, που θα οδηγήσει όλη αυτή η κατάσταση…..