Ασφαλιστικό, εργασιακά, απολύσεις στο δημόσιο, πλειστηριασμοί και κόκκινα δάνεια, τα καυτά θέματα που θα συζητηθούν σήμερα στο Παρίσι.

«Στα βαθιά νερά» των υπουργείων Εργασίας, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης εισέρχονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι με την Τρόικα. Οι ελεγκτές χθες, την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, «αναγνώρισαν τις επιτυχίες στην οικονομία».

Οι επιτυχίες αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και συνακόλουθα την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα. Ωστόσο τα ακανθώδη ζητήματα βρίσκονται στην ατζέντα των σημερινών συναντήσεων και αφορούν :

  • Το ασφαλιστικό, για το οποίο η τρόικα ζητεί εφαρμογή μέτρων από την 1-1-2015.
  • Το εργασιακό που περιλαμβάνει απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα ανταπεργία των εργοδοτών.
  • Τις απολύσεις από το Δημόσιο τομέα.
  • Την επιτάχυνση των πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο, με τιμή εκκίνησης το 1/3 της αντικειμενικής αξίας.
  • Την οριστική αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων», που προσεγγίζουν τα 80 δις. ευρώ.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, έθεσε τις βάσεις για τις δύο βασικές διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς. Και συγκεκριμένα:

  1. Τηνμείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, από την προσεχή χειμερινή περίοδο (από 15 Οκτωβρίου 2014). Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η εξίσωση του φόρου με το πετρέλαιο θέρμανσης είχε ως αποτέλεσμα να προκύψει υστέρηση εσόδων από τον ΕΦΚ κατά περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.
  2. Την αύξηση του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Η ελληνική πρόταση είναι να φτάσουν στις 100 οι δόσεις -από 12 ή 24 που είναι σήμερα- τονίζοντας πως με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί η ροή εσόδων προς τα κρατικά Ταμεία, διευκολύνοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να καταβάλουν τις υφιστάμενες υψηλές δόσεις.

Ωστόσο, σε εκκρεμότητα παραμένει και η αντιμετώπιση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία λήγει φέτος, αλλά η τρόικα ζητεί να παραταθεί και τα επόμενα χρόνια. Το ΥΠΟΙΚ αντιπροτείνει να είναι μειωμένη κατά 50%, αλλά σε κάθε περίπτωση, με οποιοδήποτε ποσοστό και εάν επιβληθεί, θα αποτελεί νέο μέτρο. Ταυτόχρονα η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, παρέδωσε στην τρόικα το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για τις μειώσεις φόρων, χωρίς να τίθενται υπό αμφισβήτηση οι δημοσιονομικοί στόχοι. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα θέσει και ζήτημα μείωσης των προσδοκώμενων πρωτογενών πλεονασμάτων, εξέλιξη που θα επιτρέψει μείωση των φόρων και αναθέρμανση της οικονομίας.

Το πρόγραμμα των επαφών

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ, που δεν βρίσκονται εντός του κτιρίου του Οργανισμού, αλλά στη λεγόμενη «Βίλα Σαϊντ». Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι επαφές θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο, θα γίνει μια σύνοψη των αποτελεσμάτων των συζητήσεων, και θα δοθεί ραντεβού στην Αθήνα στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, για το ουσιαστικό στάδιο της αξιολόγησης.

Η ελληνική αποστολή, της οποίας ηγείται ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, συμμετέχουν ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός, Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας, Τάσος Αναστασάτος, από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ, ο Νίκος Δένδιας με δύο συμβούλους του, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και η γενική γραμματέας Άννα Στρατινάκη, οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, και Δημόσιας Διοίκησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου και από το ΠΑΣΟΚ οι Χρήστος Πρωτόπαπας και Κυριάκος Πιερακάκης. Η ελληνική αποστολή θα αναχωρήσει για την Αθήνα την Πέμπτη το βράδυ. Στην ομάδα των ελεγκτών συμμετέχουν οι Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ και Ρίσι Γκογιάλ του ΔΝΤ.

Πηγή: thetoc.gr