Είναι ο νέος υπεύθυνος για θέματα αθλητισμού του δήμου. Ο Σπύρος Πολίτης, μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ενημερώθηκε ότι έξι αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν βγει ακατάλληλες. Απαντήσεις για το σημαντικό αυτό θέμα για τα σωματεία, όπως επίσης και για τον κανονισμό λειτουργίας και την αθλητική ταυτότητα, στην συνέντευξη που ακολουθεί:
Ερ.: Από τα γήπεδα και τους πάγκους, σε πόστο διοικητικό. Ήταν κάτι που το επιδιώξατε;
Απ.: Και τα δύο θα ήθελα. Και να είμαι στην ενεργό αθλητική δράση, αλλά και να βρίσκομαι στο πόστο που είμαι τώρα. Κατέβηκα ως υποψήφιος, εξελέγην, τοποθετήθηκα στον τομέα του αθλητισμού, κάτι φυσικό και επόμενο θα έλεγα και τώρα είμαι έτοιμος να προσφέρω όσα μπορώ περισσότερα για τον σχεδιασμό της αθλητικής ανάπτυξης που αφορά κα προγράμματα και έργα. Να αναφέρω ότι δεν ήταν εύκολο να αποχωριστώ αυτό που έκανα για 30 χρόνια, ήταν μια δύσκολη άλλα όμορφη απόφαση.
Ερ.: Ποιοι οι στόχοι σας και ποιες οι προτεραιότητές σας;.
Απ.: Θα ξεκινήσω από τις προτεραιότητες και θα πω ότι δεν καθορίζονται άμεσα από εμάς. Είναι γνωστό ότι έξι αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν βγει ακατάλληλες. Άρα η προτεραιότητα είναι πως θα κάνουμε κατάλληλα αυτά τα γήπεδα. Όσον αφορά τον σχεδιασμό, έχω στο μυαλό μου δύο πλάνα. Το πρώτο είναι αυτό της απόκτησης καταλληλότητας για τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και αν καταφέρουμε να κατασκευάσουμε στην διάρκεια της πενταετίας δύο με τρεις ακόμη εγκαταστάσεις. Το δεύτερο έχει να κάνει με το οργανωτικό πλαίσιο των εκδηλώσεων που σκεφτόμαστε να διοργανώσουμε και πως θα το συνδυάσουμε αυτό με την κοινωνία και με το τουριστικό, εκπαιδευτικό πλαίσιο για να είναι μια σύνθετη προσφορά. Π.χ. θα μπορούσε να συνδυαστεί η ίδρυση κοινωνικού φαρμακείου με την διοργάνωση ενός αγώνα παλαιμάχων. Υπάρχουν επίσης σκέψεις να ενισχύσουμε αγώνες και εκδηλώσεις που οργανώνουν τα σωματεία. Με την παροχή υλικών μέσων και οργανωτικής βοήθειας θα είμαστε κοντά, όχι όμως με χρήματα διότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο πλέον. Προτεραιότητα βέβαια είναι και ο μαζικός αθλητισμός, που αφορά παιδιά και γενικά ανθρώπους που δεν είναι ενταγμένοι σε συλλόγους και που έχουν δικαίωμα στην άθληση. Επίσης, μια πολιτική σχετικά με την χρήση των εγκαταστάσεων που όλοι οι πολίτες θα έχουν ίσα δικαιώματα χρήσης με βάση βέβαια τον κανονισμό λειτουργίας.
Ερ.: Σχετικά με τις άδειες καταλληλότητας, έχει γίνει κοστολόγηση των ελλείψεων που παρουσιάζουν οι εγκαταστάσεις και πόσο εφικτό να βρεθεί αυτό το ποσό;
Απ.: Το ποσό είναι αρκετά σημαντικό. Και να μην είναι εφικτό, ότι απαιτείται να γίνει θα γίνει, δεν θα κόψουμε τα πρωταθλήματα στη μέση. Σύντομα θα υπάρξει σύσκεψη ούτως ώστε να δούμε πως θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση όσων απαιτούνται. Η ιστορία αυτή υπάρχει εδώ και χρόνια. Φτάσαμε στις 31/8/14 και κάποιες εγκαταστάσεις δεν είχαν άδεια. Δεν λέω ότι δεν έγιναν σημαντικά πράγματα το προηγούμενο διάστημα, δεν θέλω να μειώσω κάποιες προσπάθειες, έπρεπε όμως από την στιγμή που υπήρχαν οι αποφάσεις της κυβέρνησης να γίνουν όλα αυτά. Τώρα πρέπει σε τέσσερις μήνες να φτιάξουμε ότι δεν έγινε σε τέσσερα χρόνια. Δεν είναι θέμα ότι διατέθηκαν 500 χιλ. για τον αθλητισμό τα προηγούμενα χρόνια. Πολύ καλά έγινε και διατέθηκαν. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν και για τα γήπεδα των άλλων περιοχών, όχι μόνο για τα δύο της πόλης. Δηλαδή η υπόλοιπη Λευκάδα είναι δεύτερης ταχύτητας; Δεν θέλω να αποδώσω κακή προαίρεση στους προηγούμενους, αλλά είναι μια διαπίστωση.
Ερ.: Όσον αφορά το βοηθητικό στην πόλη, για το οποίο έχουν ειπωθεί πολλά κατά καιρούς, ποια η σκέψη σας;
Απ.: Στην πόλη χρειαζόμαστε ένα βοηθητικό γήπεδο. Θα έρθω σε επαφές με τους φορείς, κάνω κάποιες σκέψεις και μένει το στάδιο της διερεύνησης. Όσον αφορά τα γήπεδα στα χωριά, πρώτα θα πρέπει να γίνουν κατάλληλα. Όλα χρειάζονται το χρόνο τους. Φτιάξαμε την βιτρίνα, καθώς δεν γινόταν αλλιώς, από εκεί και πέρα όμως βάλαμε πολλά προβλήματα κάτω από το χαλί. Δεν καταλογίζω δόλο, ούτε αδυναμία. Πιθανότατα ήταν οι συνθήκες τέτοιες. Για χρόνια ολόκληρα, αν εξαιρέσουμε τα τελευταία 7-8 χρόνια, ο αθλητισμός ήταν σε εγκατάληψη. Οι προηγούμενοι συνάδελφοι επέλεξαν να κάνουν κάποια πράγματα. Η ιστορία θα κρίνει αν έγιναν σωστά. Πάντως χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε. Προτεραιότητα είναι να φτιάξουμε τα γήπεδα, γιατί 8/2/15 δεν θα μπορούμε να συνεχίσουμε.
Ερ.: Με τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού όπου μεγάλος αριθμός πολιτών αθλείται τι γίνεται;
Απ.: Τα προγράμματα αυτά είναι σε πολύ καλή ανάπτυξη. Αθλείται πολύς κόσμος. Δεν έχουμε χώρους και ειδικά στην πόλη πρέπει σε δύο εγκαταστάσεις να καλύψουμε σωματειακό και μαζικό αθλητισμό. Υπάρχει ανταποδοτικότητα, δεν ξέρω προς το παρόν αν υπάρχει κέρδος ή ζημία, αλλά είναι κάτι που πρέπει να συνεχισθεί. Πρέπει να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις. Αν γίνουν θα μπορέσουν και τα μαζικά προγράμματα να εξαπλωθούν. Με την βοήθεια του δήμου και των καθηγητών φυσικής αγωγής ελπίζω ότι τα προγράμματα θα λειτουργήσουν το ίδιο ικανοποιητικά με πέρυσι, ενώ για του χρόνου κάνουμε σκέψη να τα εμπλουτίσουμε.
Ερ.: Την άποψη που λέει ότι στο Δημοτικό Στάδιο και το γήπεδο Νυδρίου θα πρέπει να τοποθετηθεί πλαστικός χλοοτάπητας για να μεγαλώσει ο χρόνος χρήσης την ασπάζεστε εσείς;
Απ.: Γενικά είμαι αντίθετος σε ότι έχει να κάνει με τον πλαστικό χλοοτάπητα. Βέβαια, οι προσωπικές προτιμήσεις ενός εκλεγμένου μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Άλλο προσωπική προτίμηση και άλλο τι μπορεί να γίνει. Το πρώτο που θα σκεφτούμε αν φτάσουμε εκεί, θα είναι η ασφάλεια των αθλητών. Μετά θα παρθεί η όποια απόφαση. Το κόστος είναι μεγάλο για κάτι τέτοιο. Δεν το βλέπω άμεσα. Αν φτιάξουμε ένα νέο γήπεδο, ναι θα το δούμε απευθείας.
Ερ.: Το σημαντικότερο πρόβλημα στα γήπεδα ποιο είναι;
Απ.: Όλες οι εγκαταστάσεις πάσχουν γιατί δεν έχουν κανονισμό λειτουργίας. Από το 2001 που βγήκε το σχετικό ΦΕΚ, στην Λευκάδα δεν είδαμε κανονισμό λειτουργίας. Το γιατί δεν το ξέρω. Δεν θέλω να αποδώσω μομφή σε κανέναν. Ο κανονισμός λειτουργίας είναι αυτός που δημιουργεί τις καλές σχέσεις ανάμεσα στο δήμο και τα σωματεία, τους αθλητές, τους πολίτες, διότι έχουν να κάνουν με τον μπούσουλα βάσει του οποίου θα κινηθούμε. Όλα πρέπει να λειτουργήσουν σύμφωνα με το Νόμο. Κάποια σωματεία πίστευαν ότι τα γήπεδα είναι τα σπίτια τους. Σε θεωρητικό επίπεδο, ναι είναι τα σπίτια τους. Όπως κανείς δεν μπορεί να έχει κλειδιά από δημόσιες υπηρεσίες, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα γήπεδα. Ο κανονισμός λειτουργίας βοηθάει και για την ασφάλεια των αθλουμένων στα γήπεδα. Πρέπει να δούμε το θέμα των διαφημίσεων, του κυλικείου στα γήπεδα. Βάζουμε τους κανόνες για να είναι όλα σε τάξη. Να μην υπάρχουν προστριβές μεταξύ των σωματείων.
Ερ.: Για όσους δεν γνωρίζουν, ο κανονισμός λειτουργίας τι είναι;
Απ.: Επειδή πολλά ακούγονται, από το Νόμο δεν επιτρέπεται παραχώρηση αποδυτηρίων σε σωματεία, συλλόγους κτλ. Καμία ομάδα δεν θα βγει από γήπεδο. Θα τα χρησιμοποιούν όταν έχουν προπόνηση ή αγώνα, και φεύγοντας θα τα καθαρίζουν για να τα παραδώσουν στον επόμενο. Ιδιοκτησιακή λογική δεν υπάρχει σε κανέναν αντίστοιχο χώρο στην χώρα ολόκληρη. Μόνιμη κατοχή δεν θα υπάρχει. Για το θέμα της αθλητικής ταυτότητας, να πω ότι δεν θα παιδέψει τους ανθρώπους και τα σωματεία. Άλλωστε δεν θα κοστίσει τίποτα. Ζητάμε από αυτούς που αθλούνται στις εγκαταστάσεις, να μας πουν ότι δεν έχουν πρόβλημα υγείας. Αν συμβεί κάτι, να ξέρουν ότι δεν είναι ευθύνη του δήμου. Αυτό αφορά μόνο τους αθλούμενους. Ο κόσμος που θέλει να πάει στην κερκίδα, μπορεί να πάει όποτε θέλει. Είναι καλό και για τον αθλούμενο να ξέρει ότι είναι υγιής και δεν κινδυνεύει. Αυτό το νόημα έχει η αθλητική ταυτότητα.
Με τον κανονισμό λειτουργίας, θα έρχεται στο γήπεδο ο πολίτης και δεν θα εξαρτάται από τον εκάστοτε επικεφαλής του τομέα αθλητισμού. Ο κύριος λόγος του κανονισμού είναι η απεξάρτηση από την εξουσία.
Ερ.: Πριν αναλάβετε είχατε κάνει μια βόλτα στα περισσότερα γήπεδα. Τι εικόνα σχηματίσατε;
Απ.: Είχα διαφορετική εικόνα πριν αναλάβω και διαφορετική βλέπω τώρα. Όταν ανέλαβα είχα την εντύπωση ότι τα γήπεδα είναι εντάξει. Δυστυχώς όμως δεν είναι. Ξαφνικά μάθαμε για 6-7 γήπεδα ακατάλληλα. Το επιχείρημα “εμείς βάλαμε 500 χιλιάρικα στα γήπεδα και τώρα λείπουν 100” μπορεί να είναι έτσι, ωστόσο η καταληκτική ημερομηνία για να γίνουν τα γήπεδα κατάλληλα ήταν η 31η Αυγούστου. Ευτυχώς που δόθηκε η παράταση. Ότι δεν έγινε σε τέσσερα χρόνια πρέπει να γίνει σε τέσσερις μήνες. Εκεί είναι η διαφωνία που υπάρχει.
Η νέα δημοτική αρχή με την συμπαράσταση και του δημάρχου που αγαπάει πολύ τον αθλητισμό, θα προσπαθήσει να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο την τωρινή όχι ευχάριστη κατάσταση και από εκεί και πέρα να θέσει τις βάσεις για να γίνει καλύτερη.