Της Ελένης Μπότα

Στις 31 Ιανουαρίου θα δοθεί και επίσημα στην κυκλοφορία και το τελευταίο τμήμα του οδικού άξονα Άκτιο – Αμβρακία συνολικού μήκους 49,5χλμ από την Μυτιληναίος.

Στην τελετή εγκαινίων θα παραβρεθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ από την πλευρά του κατασκευαστικού Ομίλου, αναμένεται ο πρόεδρος και CEO της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Ευάγγελος Χρυσάφης, Πρόεδρος της ΜΕΤΚΑ και ο Ντίνος Μπενρουμπή, CEO της ΜΕΤΚΑ.

Ο νέος άξονας μήκους 48,5 χιλιομέτρων έχει χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου και διαθέτει 2 λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας.

Ο νέος δρόμος ο οποίος ανήκει στο Ελληνικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο, συνδέει απ’ ευθείας την Ιόνια Οδό από τον Α.Κ. Αμβρακίας με το Αεροδρόμιο του Ακτίου και την υποθαλάσσια σήραγγα του Ακτίου καθώς και τον οδικό άξονα Βόνιτσας – Λευκάδας.

Η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου της Αμβρακίας Οδού, είναι ένα έργο με μακρά ιστορία. Ο διαγωνισμός έσπασε σε 4 τμήματα το 2008 και τον Μάρτιο του 2010 υπογράφτηκαν οι 4 συμβάσεις. Από τότε και μέχρι το 2015 η πρόοδος ήταν σημαντικά μικρή με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.

Η MYTILINEOS ανέλαβε το έργο το 2020 και σε χρόνο ρεκόρ (5 μήνες νωρίτερα και από τη συμβατική υποχρέωση) παρέδωσε το 2022 με υψηλά standard ποιότητας και ασφάλειας την Παράκαμψη Αμφιλοχίας, προσφέροντας μία αξιόπιστη λύση μετακίνησης σε κατοίκους και επισκέπτες.

Μέσω του Οδικού Άξονα Άκτιο – Αμβρακία επιτυγχάνεται η μείωση της σημερινής απόστασης κατά 13 χλμ., ελαττώνοντας το χρόνο ταξιδιού προς την Λευκάδα και τη Πρέβεζα κατά 40 λεπτά.

via capital.gr