Γράφει ο Γιώργος Δευτεραίος

Στο άρθρο 14 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου, που αναφέρεται στις Στολές των ομάδων, σημειώνεται ότι θα πρέπει να γίνεται οτιδήποτε απαιτείται προκειμένου να υπάρξει ελαχιστοποίηση της πιθανότητας σύγχυσης εξαιτίας των χρωμάτων. Στο πρόσφατο ματς ανάμεσα στον ΠΑΣ Πρέβεζα και τον Α.Ο. Καρυάς, ο διαιτητής επέτρεψε την διεξαγωγή του παρότι τα σορτς και οι κάλτσες των δύο ομάδων ήταν ίδιου χρώματος. Ο Δ. Χουλιάρας που αγνόησε τον κανονισμό ήταν ο πρώτος που μπορούσε να υποπέσει σε λάθος εξαιτίας αυτής της ομοιομορφίας, παρ’ όλα αυτά επέτρεψε την έναρξη της αναμέτρησης χωρίς να ζητήσει κάποια αλλαγή.

Στον Κ.Α.Π. αναφέρονται και τα ακόλουθα: Η γηπεδούχος ομάδα θα πρέπει να φορά πάντα την επίσημη στολή της πρώτης επιλογής που έχει ανακοινωθεί στην διοργανώτρια με την δήλωση συμμετοχής, εκτός εάν οι ενδιαφερόμενες ομάδες συμφωνήσουν διαφορετικά σε άμεσο χρόνο. Σε αυτή την περίπτωση οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα πρέπει να υποβληθούν γραπτώς στο διαιτητή του αγώνα. Εάν ο διαιτητής αποφασίσει επί τόπου ότι οι στολές των δύο ομάδων μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση, τότε η γηπεδούχος ομάδα πρέπει να αλλάξει χρώμα στολής για πρακτικούς λόγους”. Επειδή μπορεί ειπωθούν διάφορα, σημειώνονται και τα εξής: “Για τον τελικό αγώνα κυπέλλου και οι δύο ομάδες μπορούν να φορέσουν την στολή της πρώτης τους επιλογής, ωστόσο εάν υπάρχει σύγχυση χρωμάτων, η καθορισθείσα ως φιλοξενούμενη ομάδα πρέπει να φορέσει την στολή της δεύτερης επιλογής της”.

Ο διαιτητής που την περισσότερη ώρα του αγώνα πρέπει να έχει στραμμένο το βλέμμα του στο σημείο που βρίσκεται η μπάλα, άρα αρκετά συχνά χαμηλά στο έδαφος, την Τετάρτη τα έβλεπε όλα μαύρα! Δεν γνωρίζουμε αν το σύστημα ενδοεπικοινωνίας που χρησιμοποίησε με τους δύο βοηθούς του αποτέλεσε την λύση στην ομοιομορφία των χρωμάτων, θέλουμε να πιστεύουμε, όμως, ότι ο παρατηρητής διαιτησίας που στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν το Νο1 της Επιτροπής, ο Ηλίας Φίτσας, θα δώσει τις συμβουλές του ώστε να αποφευχθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον.

φωτό: atpreveza.gr