Νέα προκήρυξη για την αξιοποίηση του οινοποιείου στο Καστρο!

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014 η πολυαναμενόμενη Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΤΑΟΛ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πνευματικού Κέντρου με θέμα την λήψη απόφασης για την αξιοποίηση του οινοποιείου στο Κάστρο. Μετά την έκταση που πήρε το θέμα και στα τοπικά ΜΜΕ αλλά και τα στοιχεία που έβγαλε ο αντιπρόσωπος κος Μάκης Μελάς στη δημοσιότητα σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε όλο το διάστημα για την αξιοποίηση του οινοποιείου, και να μην το θέλουν κάποιοι έγινε και είναι υπόθεση όλης της Λευκάδας. Να πούμε πως στη Γενική Συνέλευση παραβρέθηκαν 43 από τους 68 αντιπροσώπους, όπως επίσης ήρθαν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους και να απαντήσουν στις ερωτήσεις των αντιπροσώπων μετά από πρόσκληση του κου Μελά εκπρόσωποι των εταιριών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του οινοποιείου. Μήλον της έριδος αποτέλεσε η απόφαση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου να κάνει αποδεκτή το σώμα την πρόταση της εταιρείας YARIMBO, η οποία παρουσιάστηκε ως η πιο συμφέρουσα για το ΤΑΟΛ μιας και το αρχικό μίσθωμα θα είναι 119.000 ευρώ ετησίως, χωρίς ετήσια αναπροσαρμογή και με προσφορά προκαταβολής 426.500 ευρώ. Ενώ η δεύτερη εταιρία, Notion, προσφέρει 80.000 ευρώ ετήσιο μίσθωμα με δικαίωμα αναπροσαρμογής του μετά τον 9ο χρόνο μίσθωσης, που θα ξεπερνά όπως ισχυρίζεται η συγκεκριμένη εταιρεία το μίσθωμα της Yaribo. Οι δυο εκπρόσωποι της εταιρείας Notion, ένας οικονομικός και ένας τεχνικός διευθυντής, έκαναν λεπτομερή παρουσίαση σχετικά με το τι θέλουν να κατασκευάσουν, ενώ ο κος Μιχαηλίδης δεν έδωσε περεταίρω διευκρινήσεις, πέρα από αυτά που έχουν ακουστεί κατά κόρον μέχρι τώρα, δηλ. για το μίσθωμα και ότι πρόκειται για μια εταιρεία με έδρα το Ισραήλ. Η τρίτη πρόταση από την εταιρία Πήγασος που έχει έδρα τη Λευκάδα δύσκολα μπορούσε να συναγωνιστεί τις άλλες δυο διότι προσφέρει 30.000 ευρώ μίσθωμα τον χρόνο, από την άλλη όμως η επένδυση θα είναι  1.000.000 ευρώ παραπάνω από την επένδυση των άλλων εταιριών όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της κος Χαμοσφακίδης.

quotes
Φαίνεται όμως πως ανοίγει και ένας νέος κύκλος αντιπαράθεσης αφού ο κος Μελάς στη συνέλευση μίλησε για νέες αποκαλύψεις

Προηγήθηκαν οι τοποθετήσεις του προέδρου κου Μ. Λιβιτσάνου, κάποιων αντιπροσώπων και του κου Μελά. Να πούμε ότι ο κος Λιβιτσάνος συνέχισε να υποστηρίζει την πρότασης της εταιρίας Yaribo, ενώ στην τρίωρη συζήτηση του θέματος φάνηκε ξεκάθαρα πως υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την φερεγγυότητα της προτεινόμενης εταιρίας και ο εκπρόσωπός της κος Μιχαηλίδης δεν κατάφερε να πείσει του συνεταιριστές. Αντιθέτως με τα όσα ακούστηκαν από πλευράς του ενισχύθηκαν οι αμφιβολίες σχετικά με το τι είδους εταιρείας είναι.

Επίσης κακή εντύπωση έκανε ο τρόπος με τον οποίο μιλούσε στους συνεταιριστές. Ήταν αρκετά αλαζονικός και προκλητικός απέναντι στους αγρότες. «Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να φέρει επενδύσεις από έξω και εσείς τώρα αρνείστε;» Εσείς θα χάσετε είπε συγκεκριμένα, δείχνοντας και μια υπεροψία για το όλο ζήτημα. Ο κος Μελάς, ο οποίος εκ νέου ψηφίστηκε να προεδρεύσει στη συνέλευση, στην τοποθέτησή του έθιξε το θέμα της αδιαφάνειας του διαγωνισμού και της απουσίας ταυτότητας της συγκεκριμένης εταιρίας: «Για ποια Yaribo μιλάμε; Δεν υπάρχει Yaribo! Υπάρχει ο κ. Μιχαηλίδης ( σ. ο  δικηγόρος της εταιρίας, ο οποίος την εκπροσωπούσε στο συγκεκριμένο συμβούλιο) μαζί με δύο Ισραηλινούς που καταθέσανε μία προσφορά. Θα συσταθεί η Yaribo λέει. Δεν έχει πιστοποιηθεί, δεν έχει ταυτότητα αυτή η εταιρία στην Ελλάδα, δεν έχει έδρα, δεν έχει ΑΦΜ για οικονομικές συναλλαγές, δεν έχει διοικητικό συμβούλιο». Αναφέρθηκε σε όλα τα στοιχεία που έχουμε και εμείς αναδείξει επανειλημμένα στα ρεπορτάζ, όπως η «παράνομη»  κατά την άποψή του αντικατάσταση του νομικού συμβούλου του Συνεταιρισμού κ. Κοντομίχη, από τον κ. Γεωργάκη, για τις «επιτροπές ενός ατόμου» που όμως θέλουν να έχουν αξιολογήσει τις προτάσεις και πολλά άλλα.

Τελικά φαίνεται πως όχι μόνο έπεισε τους αντιπροσώπους, ώστε να ναυαγήσει η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά η Γενική Συνέλευση άδειασε το Διοικητικό Συμβούλιο και την πρόταση που υποστήριζε. Συγκεκριμένα 37 ψήφισαν για νέα προκήρυξη, μόνο 6 υπέρ της Yaribo και όπως μάθαμε 2 αντιπρόσωποι την ώρα της ψηφοφορίας επέλεξαν να λείπουν από την αίθουσα, ώστε να μην χρειαστεί να ψηφίσουν υπέρ της συγκεκριμένη εταιρείας, 1 υπέρ της Notion και 1  λευκό. Θα υπάρξει εκ νέου διαβούλευση με την κοινωνία της Λευκάδας για την αξιοποίηση του οινοποιείου όπως επίσης και νέα προκήρυξη του διαγωνισμού. Σίγουρα δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος ο πρόεδρος του ΤΑΟΛ, κος Λιβιτσάνος, με το αποτέλεσμα αφού δεν κατάφερε να πείσει για την πρότασή του και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των συνεταιριστών, φαίνεται όμως πως ανοίγει και ένας νέος κύκλος αντιπαράθεσης αφού ο κος Μελάς στη συνέλευση μίλησε για νέες αποκαλύψεις σχετικά με τις μεταλλικές δεξαμενές στο Κάστρο που πουλήθηκαν. Επίσης υπάρχει θέμα με το κτήριο της ελαιουργικής και με ένα παλιό ακινητοποιημένο φορτηγό το οποίο σύμφωνα με τον κο Μελά πουλήθηκε έναντι 14.000 Ευρώ χωρίς νόμιμα παραστατικά, όπως ισχυρίζεται. Φαίνεται πως μετά από χρόνια σιγής περί των θεμάτων του ΤΑΟΛ ανοίγει πλέον διάπλατα ο φάκελος ΤΑΟΛ και πως υπάρχουν πολλά που θα ακούσουμε το επόμενο διάστημα.