Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου 2014 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου. Διαδικαστικά ήταν τα θέματα αφού αφορούσαν την εκλογή των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και των εκπροσώπων στην Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων  (Π.Ε.Δ.). Όπως ήταν αναμενόμενο επικρατούσε μια αγωνία από όλες τις πλευρές μιας και αυτή ήταν η πρώτη επίσημη επαφή μετά τις εκλογές που έχουν αφήσει τα σημάδια τους. Παρόλ’ αυτά επικράτησε ήρεμο κλίμα, όλοι εξέφρασαν τη διάθεσή τους για συνεργασία, μέχρι εκεί βέβαια που δεν αγγίζει τους πολιτικούς και ιδεολογικούς άξονες με τους oποίους κινούνται οι διαφορετικές παρατάξεις. Ο νέος Δήμαρχος Λευκάδας κος Κώστας Δρακονταειδής σε μια πρώτη τοποθέτηση θέλησε να δώσει το στίγμα του πως θα κινηθεί τα επόμενα 5 χρόνια. Την ομιλία του ξεκίνησε για άλλη μια φορά με τη διαπίστωση ότι η πενταετία που έπεται θα είναι δύσκολη. Όχι βέβαια πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αυτό που χρειάζεται να ακουστεί τώρα είναι το πως σχεδιάζει η νέα Δημοτική Αρχή να κινηθεί, ώστε να μην φτάσουμε, όπως συνέβη με την απελθούσα Δημοτική Αρχή, κλείνοντας τη θητεία της ακόμα να διαπιστώνει πόσο δύσκολα ήταν τα πράγματα. Αλλαγή στάσης απέναντι στα προβλήματα, αυτό είναι το ζητούμενο και ας ελπίσουμε ότι θα το καταφέρει η Νέα Δημοτική Αρχή. Οι πολίτες έχουν κουραστεί με την πολιτική που ασκείται από την κεντρική κυβέρνηση, έχουν όμως εξίσου κουραστεί και από τον καταγγελτικό λόγο της αντιπολίτευσης που δεν έχει οδηγήσει πουθενά επί της ουσίας.

quotes
Για να αλλάξει το καθεστώς της συνδιαλλαγής και της προνομιούχας μεταχείρισης που έχουν εδραιωθεί μέσα στον Δήμο, η Νέα Δημοτική Αρχή θα κληθεί να “σπάσει αυγά”

Έχοντας την εμπειρία των τελευταίων χρόνων ο κος Δρακονταειδής γνωρίζει από πρώτο χέρι πως χρειάζεται αλλαγή του μοντέλου άσκησης εξουσίας και αυτό ακριβώς είναι διατεθειμένος, όπως δήλωσε, να επιχειρήσει. Έννοιες όπως αξιοκρατία, ισότητα και ισονομία θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση στο νέο μοντέλο διοίκησης. Είναι βέβαιο πως για να αλλάξει το καθεστώς της συνδιαλλαγής και της προνομιούχας μεταχείρισης που έχουν εδραιωθεί μέσα στον Δήμο, η Νέα Δημοτική Αρχή θα κληθεί να “σπάσει αυγά”, αυτό όμως, όπως έχει δηλώσει ο κος Δρακονταειδής είναι διατεθειμένος να το κάνει. Έτσι ώστε ο Δήμος Λευκάδας να μην

αποτελεί κτήμα λίγων προσώπων και συμφερόντων. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η διεξαγωγή των Συμβουλίων, ώστε να είναι παραγωγική η όλη διαδικασία και όχι αυτοκαταστροφική όπως εξελίχτηκε τα τελευταία χρόνια. Λογικό λοιπόν είναι ο νέος Δήμαρχος να αποσκοπεί στην ομαλή αλλά και γόνιμη  λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου: «Το Δημοτικό Συμβούλιο, οφείλει να γίνει όργανο πολιτικής παραγωγής και με τις αποφάσεις του να έχει στόχο να δώσει νόημα και περιεχόμενο σε θεσμούς και πρακτικές που θα είναι βασικοί μοχλοί για την έξοδο από την κρίση, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την ανάπτυξη και την κοινωνική προκοπή του τόπου μας», είπε συγκεκριμένα.  Ο νέος Δήμαρχος επιθυμεί να βλέπει «πρωταγωνιστές σε αυτή τη διαδικασία να είναι οι πολίτες, γιατί αν δεν συμβεί αυτό, τότε δεν έχουν πετύχει και ως Δημοτικό Συμβούλιο». Όσο για τις σχέσεις του με τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων εξέφρασε και εδώ την επιθυμία του για ομαλή συνεργασία με όλες τις δημοτικές παρατάξεις, με όποιες διαφωνίες κι αν υπάρξουν. «Απαιτείται από όλους μας, με πρώτον έχοντα ευθύνη τον ομιλούντα, πολιτικός πολιτισμός». Είναι γεγονός πως όλοι έχουν τις καλύτερες προθέσεις, λείπει από τους περισσότερους στη νέα Δημοτική Αρχή η εμπειρία, υπάρχουν όμως άνθρωποι που έχουν υπηρετήσει κατά καιρούς από διάφορες θέσεις ευθύνης, εφόσον λοιπόν δεν επικρατήσει ανταγωνιστική διάθεση μεταξύ των εκλεγμένων, η έλλειψη εμπειρίας μπορεί να αποτελέσει ακόμα και ευκαιρία για τη μεγάλη αλλαγή.

Χαιρετισμό απεύθυναν και οι επικεφαλής των παρατάξεων.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σπύρος Μαργέλης, θέλησε να συγχαρεί τον Δήμαρχο και τη νέα Δημοτική Αρχή. Στη συνέχεια δήλωσε ότι σε ότι αφορά τον ίδιο και την παράταξή του «Ανοίγουμε Πανιά», οι προθέσεις τους είναι να είναι παρόντες και ενεργοί, όχι με ένα στείρο αντιπολιτευτικό λόγο, αλλά με προτάσεις, ιδέες, σχέδια και όραμα για τον τόπο. Ο κ. Μαργέλης καλωσόρισε τη πρόθεση του Δημάρχου, για τη μεταξύ τους διάθεση συνεργασίας και επικοινωνίας και τη συμμετοχή όλων στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του τόπου. «Άλλωστε σε ότι με αφορά προσωπικά, όλα αυτά το χρόνια που ήμουνα σε θέσεις ευθύνης, περισσότερο έμαθα να δημιουργώ, να λύνω προβλήματα και να χρεώνομαι λύσεις προβλημάτων και λιγότερο να αντιπολιτεύομαι», ανέφερε. Τέλος είπε ότι θα ασκήσουν από την πλευρά τους, δημιουργική αντιπολίτευση και καλόπιστη κριτική, με γνώμονα την υποστήριξη του δημοτικού συμφέροντος.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για τη Λευκάδα μας», Βασίλης Αραβανής, ευχήθηκε στο νέο Δήμαρχο καλή επιτυχία και καλή δύναμη. Ο κ. Αραβανής, είπε ότι η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου του δίνει αισιοδοξία, ενώ τόνισε ότι ένας Δήμος δεν πρέπει να ξεκινάει με τη φράση δεν έχουμε λεφτά. «Λεφτά μπορούμε και πρέπει να διεκδικήσουμε. Αυτό θα το θεωρούσα μια αποτυχημένη κουβέντα, όταν λέγεται από τη Δημοτική Αρχή», πρόσθεσε.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δήμητρα Σταματέλου, ήταν λιγότερο αισιόδοξη, δεδομένου ότι με βάση το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων που ακολουθεί τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν βλέπει να υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης για τον τόπο, καθώς κινδυνεύουν οι Δήμοι, να μετατραπούν σε διαχειριστές της ακραίας φτώχιας, με τη δημιουργία διάφορων κοινωνικών δομών, από κοινωνικά φαρμακεία και παντοπωλεία, μέχρι προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας. Για όλους αυτούς του λόγους, θεωρεί ότι μάλλον δεν θα υπάρξει πολιτική  σύμπνοια και κοινή προσπάθεια, από μεριά της παράταξής της, η οποία στόχο έχει τη βελτίωση των  ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης των πολιτών.

Λακωνικός ήταν στη δήλωση του ο επικεφαλής της παράταξης Δίαυλος, Κων. Γληγόρης, ο οποίος ευχήθηκε συγχαρητήρια στο νέο Δημάρχου και καλή αρχή σε όλους τους συμβούλους. «Εύχομαι αυτό το συμβούλιο να έχει καλή και παραγωγική θητεία», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις εκλογές του προεδρείου, όπου ήταν και το κύριο μέρος της συνεδρίασης, εκλέχτηκαν σχεδόν ομόφωνα (πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης), οι παρακάτω:

Πρόεδρος: Γεώργιος Γεωργάκης ( 31 υπέρ, 2 κατά )
Αντιπρόεδρος: Σωτηρία Γαζή (31 υπέρ, 2 κατά)
Γραμματέας: Φίλιππος  Σκληρός ( 31 υπερ, 2 κατά )

Ακολούθησε η εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Ποιότητας Ζωής, καθώς και των εκπροσώπων στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων  (Π.Ε.Δ.)

Τακτικά Μέλη Οικονομικής Επιτροπής
1)Βλάχος Κωνσταντίνος
2)Γκογκάκης Γρηγόριος
3)Κοντογεώργης Ηλίας
4)Κούρτης Γεώργιος
5)Σέρβος Κωνσταντίνος
6)Ζουριδάκης Ευτύχιος
7)Καρφάκη Μαριάννα
8)Σταματέλου Δήμητρα

Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής με απόφαση Δημάρχου έχει οριστεί ο Αντιδήμαρχος Μάρκος Νικητάκης.

Τακτικά Μέλη  Επιτροπής Ποιότητας Ζωής
1)         Βλάχος Ευστάθιος
2)         Γαζής Πάνος
3)         Θερμός Ευάγγελος
4)         Πολίτης Σπυρίδων
5)         Φίλιππας Γεώργιος
6)         Γαζή-Παρασκευά Σωτηρία
7)         Γληγόρης Κωνσταντίνος
8)         Σκληρός Φίλιππος

Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής με απόφαση Δημάρχου έχει οριστεί ο Αντιδήμαρχος Αθανάσιος Περδικάρης.

Αντιπρόσωποι στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) εξελέγησαν:

1)         Κοντογεώργης Ηλίας
2)         Κούρτης Γεώργιος
3)         Περδικάρης Αθανάσιος
4)         Σέρβος Κωνσταντίνος
5)         Νικητάκης Μάρκος
6)         Βικέντιος Νικόλαος
7)         Σκληρός Παναγιώτης
8)         Αραβανής Βασίλειος