Η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να φυλάξει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να φυλάξει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις που έκανε μαζί με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γ. Σίπιλα.

«Μόνη της η Ελλάδα, χωρίς την στήριξη της Τουρκίας, δεν μπορεί να το κάνει», σημείωσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Τετάρτη, η κ. Μέρκελ κάλεσε όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης να σεβαστούν την ηθική τους υποχρέωση να συνεισφέρουν στην προσπάθεια.

«Έχουμε την εντύπωση ότι η συνολική διαδικασία με τους πρόσφυγες εξελίσσεται άτακτα. Πρέπει, όμως, να τα καταφέρουμε -και θα τα καταφέρουμε. Είμαστε πεπεισμένοι, και για αυτό πάντα λέω ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά φυσικά χρειαζόμαστε δείγματα τάξης και σε αυτά περιλαμβάνεται και η επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων, η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Και αυτό δεν θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε μόνοι μας. Μόνη της η Ελλάδα, χωρίς την στήριξη της Τουρκίας, δεν μπορεί να το κάνει», είπε η κ. Μέρκελ.

«Πρέπει να δούμε τους λόγους της φυγής των ανθρώπων. Αλλά νομίζω ότι ο φόβος δεν είναι καλός σύμβουλος. Η παγκοσμιοποίηση έχει ως αποτέλεσμα ότι διενέξεις που μας φαίνονται μακριά έχουν επιπτώσεις και σε μας», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει στο μέλλον να ασχοληθεί με την αναπτυξιακή βοήθεια και τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκτός Ευρώπης.

«Τώρα όμως έχουμε πρώτα την αποστολή να δώσουμε καταφύγιο στους ανθρώπους με αξιοπρέπεια», υπογράμμισε.

«Κάθε Ευρωπαίος εταίρος οφείλει να συνεισφέρει το δικό του μερίδιο. Και η Γερμανία είναι βεβαίως μια μεγάλη χώρα -είμαστε η μεγαλύτερη οικονομία- αλλά η ηθική υποχρέωση των 28 κρατών-μελών επιβάλλει να μην αναλαμβάνουν αυτή την ευθύνη μόνο οι λίγοι, να συμμετέχουν όλοι. Και θα μπορέσουμε μόνο μαζί -παρεμπιπτόντως μαζί και με τις ΗΠΑ και, όταν σκέφτομαι την Συρία, μαζί και με την Ρωσία- να καταπολεμήσουμε τα αίτια της φυγής των ανθρώπων», δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Μέρκελ.

via thetoc.gr