– Ούτε το Νοσοκομείο, ούτε το Κέντρο Υγείας Βασιλικής να κλείσουν
– Να έρθουν στη Λευκάδα οι δύο γιατροί που έχουν οργανική θέση στο Νοσοκομείο και είναι αποσπασμένοι σε άλλα Νοσοκομεία
– Από το 2014 ως σήμερα έχουν αποχωρήσει από το Νοσοκομείο 13 γιατροί
– Έκλεισε η Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Λευκάδας
– Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχωρούν Σύλλογοι και Σωματεία του νησιού

Τα σοβαρά προβλήματα του Νοσοκομείου Λευκάδας και των δομών υγείας του νησιού γενικότερα, είναι γνωστά σε όλους. Μπορεί να τα αντιληφθεί ο καθένας με μια επίσκεψη στο Νοσοκομείο. Η κατάσταση όμως, πλέον, είναι τραγική, με το μέλλον του Νοσοκομείου να είναι πιο αβέβαιο από ποτέ. Πριν μερικές μέρες, μάλιστα, η Παθολογική κλινική έκλεισε και, όπως φαίνεται, αυτό ήταν μόνο η αρχή…

ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ Δ.Σ. ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ

Το θέμα συζητήθηκε και στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο (9/3/15), μετά από ανακοίνωση του Δημάρχου Λευκάδας, κου Κώστα Δρακονταειδή. Ο κος Δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα για σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα για το Νοσοκομείο, στην οποία συμμετείχαν η Περιφέρεια, η Δημοτική Αρχή, ο Διοικητής του Νοσοκομείου, ο Ιατρικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, εκφράζοντας παράλληλα τους φόβους του για κλείσιμο της Παθολογικής κλινικής τις επόμενες μέρες. “Σε αυτή τη συνάντηση καταθέσαμε όλοι τις απόψεις μας για τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Σύμφωνα και με δελτίο τύπου του Βουλευτή (ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΕΔΩ), έγινε γνωστό ότι από τους νεοδιορισμένους γιατρούς, έρχονται στο Νοσοκομείο ένας ορθοπεδικός κι ένας παιδίατρος, ενώ από τις νέες θέσεις επικουρικών γιατρών που προκηρύχθηκαν, προβλέπονται μία θέση αναισθησιολόγου και μία θέση βιοπαθολόγου-μικροβιολόγου. Επίσης, δρομολογήθηκε η διακοπή απόσπασης ενός παθολόγου κι ενός παιδιάτρου στο Αίγιο και την Πάτρα, αντίστοιχα. Αναφέρομαι σε γιατρούς που ανήκουν στο δυναμικό του Νοσοκομείου και είναι αποσπασμένοι σε άλλα Νοσοκομεία. Τέλος, δρομολογήθηκε η μετακίνηση τεσσάρων αγροτικών γιατρών και ενός ειδικευμένου γιατρού γενικής ιατρικής, από αγροτικά ιατρεία στην Παθολογική του Νοσοκομείου” είπε ο κος Δρακονταειδής.

“Δεν θέλουμε ούτε το Κέντρο Υγείας Βασιλικής να κλείσει, ούτε το Νοσοκομείο Λευκάδας”

Στη συνέχεια, ο ίδιος, αναφέρθηκε στην άποψη της Δημοτικής Αρχής, τονίζοντας ότι η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. “Μια σειρά ειδικευμένων γιατρών αποχωρούν και η Παθολογική κλινική είναι πια στο “κόκκινο”. Η δική μας πρόταση έγινε αφού πήραμε υπόψιν διάφορες απόψεις από όσους συμμετείχαν στη σύσκεψη. Εκεί διατυπώθηκε η άποψη, ο Ιατρικός Σύλλογος να βοηθήσει με συνταγογράφηση εθελοντικά, ώστε να μειώσει το χρόνο που ασχολούνται οι γιατροί με αυτό. Επίσης, ειπώθηκε, οι δύο γιατροί του ΠΕΔΥ, ένας παθολόγος κι ένας οδοντίατρος, να ενταχθούν στις εφημερίες του Νοσοκομείου. Είναι ανάγκη να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα και ως Δημοτική Αρχή είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για αυτό. Υπάρχει ένα επείγον θέμα αντιμετώπισης του προβλήματος, όμως. Εμείς προτείναμε να σταλεί επιστολή στο Υπουργείο Υγείας που να αναφέρει ότι η Παθολογική κλείνει. Επίσης, επειδή και οι αγροτικοί γιατροί μειώνονται δραματικά, εφόσον φεύγουν για ειδικότητα, τέθηκε ένα ζήτημα από τη Διοίκηση να κλείσει από θέμα εφημερίων το Κέντρο Υγείας Βασιλικής και να έρχονται οι αγροτικοί γιατροί από τη Βασιλική στο Νοσοκομείο Λευκάδας. Αυτή η λύση θα έθετε όλη την υπόλοιπη Λευκάδα σε κίνδυνο. Εμείς λοιπόν, στο δίλημμα που έμπαινε αν θα πρέπει να λειτουργήσει το Νοσοκομείο ή το Κέντρο Υγείας Βασιλικής, απαντήσαμε ότι δεν θέλουμε ούτε το Κέντρο Υγείας Βασιλικής να κλείσει, ούτε το Νοσοκομείο Λευκάδας. Θεωρούμε ότι μπορεί να βρεθεί η φόρμουλα για να δοθεί λύση, ώστε να μπορεί να εφημερεύει το Νοσοκομείο χωρίς να κλείσει το Κέντρο Υγείας Βασιλικής.”

“Αν δεν διεκδικήσουμε δυναμικά, θα χάσουμε και το Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας”

Με τα παραπάνω συμφώνησαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων, ενώ στη συνεδρίαση βρέθηκε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, κος Χρήστος Βεργίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα σημαντικά προβλήματα του Νοσοκομείου, τα οποία σήμερα έχουν επιδεινωθεί επικίνδυνα. “Από το 2014 ως σήμερα έχουν αποχωρήσει 25 εργαζόμενοι από το Νοσοκομείου. Από αυτούς οι 13 είναι γιατροί και οι 12 υπόλοιπο προσωπικό. Ήδη υπάρχει πρόβλημα στη Χειρουργική κλινική, γιατί έφυγαν οι ειδικευόμενοι. Το πρόβλημα είναι σοβαρότερο όταν μιλάμε για την Παθολογική κλινική, αφού 14/3 φεύγουν και οι τέσσερις ειδικευόμενοι και φεύγουν γιατί οι συνθήκες είναι απάνθρωπες. Τους επόμενους δύο μήνες θα φύγουν και αγροτικοί γιατροί και θα χρειαστεί ένα διάστημα μέχρι να έρθουν καινούργιοι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο επόμενο διάστημα το Κέντρο Υγείας Βασιλικής θα κλείσει. Αν δεν διεκδικήσουμε δυναμικά, θα χάσουμε και το Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας” τόνισε ο ίδιος.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Το περασμένο Σάββατο 14 Μαρτίου, στο κτήριο του Εργατικού Κέντρου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την υγεία από τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Η προσέλευση του κόσμου δεν ήταν αντιπροσωπευτική του προβλήματος, ενός προβλήματος που μας αφορά όλους και που έχει αντίκτυπο σε όλους. Δυστυχώς, οι φόβοι που εκφράστηκαν στο Δ.Σ, είχαν επιβεβαιωθεί ως την ώρα της σύσκεψης, αφού στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου έχει μπει πλέον “λουκέτο”.

DSC_0346

“Λείπουν βασικές ειδικότητες από το Νοσοκομείο Λευκάδας”

Την ενημέρωση των παρευρισκόμενων ανέλαβε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, κος Χρήστος Βεργίνης, τονίζοντας πως η κατάσταση είναι δραματική, τόσο στο Νοσοκομείο, όσο και στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής. Ο κος Βεργίνης υπογράμμισε πως βασικές ειδικότητες, οι οποίες είναι αναγκαίες σε ένα περιφερειακό Νοσοκομείο, δεν υπάρχουν στη Λευκάδα, ενώ τόνισε πως ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου έχει μειωθεί στο μισό τα τελευταία πέντε χρόνια. “Το ζητούμενο είναι από πού θα βρεθούν τα χρήματα για να γίνουν προσλήψεις και να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες του Νοσοκομείου”, είπε ο ίδιος, ενώ ανέφερε πως η κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δομές υγείας είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών, “που μέσω της υποστελέχωσης και της απαξίωσης των δημόσιων δομών, έχουν ως στόχο να φέρουν ιδιώτες ως σωτήρες, για να λύσουν τα προβλήματα της υγείας”.

“Η Παθολογική κλινική έκλεισε γιατί έμεινε χωρίς ειδικευόμενους και ειδικευμένους γιατρούς”

Ο κος Βεργίνης αναφέρθηκε και στους λόγους για τους οποίους έκλεισε η Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Λευκάδας: “Τις επόμενες ημέρες φεύγουν και οι τέσσερις ειδικευόμενοι παθολόγοι, με δική τους πρωτοβουλία και αυτό γιατί οι συνθήκες μέσα στο Νοσοκομείο είναι απάνθρωπες. Από τους δύο ειδικευμένους γιατρούς της Παθολογικής, ο ένας φεύγει γιατί έχει βρει θέση στο Νοσοκομείο των Φιλιατών και ο δεύτερος, λόγω προβλήματος υγείας, θα λείψει για περίπου έναν μήνα. Και επ’ ουδενί δεν μπορεί να καλυφθεί η Παθολογική με τους δύο γενικούς ιατρούς, γιατί δεν είναι παθολόγοι”.

DSC_0348

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Η σύσκεψη κατέληξε σε ψήφισμα, το οποίο συνυπογράφουν αρκετοί Σύλλογοι και Σωματεία του νησιού, κατά το οποίο αναφέρονται τα προβλήματα των δομών υγείας του νησιού μας, αλλά και οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτό το σημείο. Στο ψήφισμα ξεκαθαρίζεται πως “στο δίλημμα: κλείσιμο Παθολογικής ή Κέντρου Υγείας Βασιλικής, απαντάμε ενωτικά ένα μεγάλο ΟΧΙ”, ενώ αναφέρονται αναλυτικά και τα σημεία διεκδίκησης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΔΩ 

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Τέλος, αποφασίστηκε και ένα σύνολο αγωνιστικών δράσεων για το επόμενο διάστημα. Αναλυτικά:

– Σήμερα το πρωί (17/3) πραγματοποιήθηκε κατάληψη στα εκδοτήρια εισιτηρίων του Νοσοκομείου και παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση

– Την Πέμπτη (19/3) θα πραγματοποιηθεί 3ωρη στάση εργασίας, από τις 9 έως τις 12 το πρωί, συγκέντρωση στο Νοσοκομείο και πορεία στο Δημαρχείο, την Περιφέρεια και τον Βουλευτή.

– Το ερχόμενο Σάββατο (21/3) θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο για την υγεία, στις 10 το πρωί στον Άγιο Μηνά, το οποίο πιθανόν να καταλήξει σε πορεία έως την πλωτή γέφυρα, με σκοπό το συμβολικό κλείσιμό της.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΕΔΩ 

ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!

Αυτό που τονίστηκε από όλους τους παρευρισκόμενους είναι πως οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του κόσμου, καθώς τα προβλήματα της υγείας στο νησί μας είναι υπόθεση όλων. Καλούν, λοιπόν, εργαζόμενους, άνεργους, υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς, αγρότες, συνταξιούχους αυτοαπασχολούμενους, νέους και νέες να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, “να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να κάνουν υπόθεση τους την υγεία στη περιοχή μας”.

Ας είμαστε όλοι εκεί, για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τις δομές υγείας του νησιού μας, για να υπερασπιστούμε την ίδια μας την υγεία!