Μέσω Facebook ενημερώνει ο βουλευτής Λευκάδας κος Σταύρος Γρηγόρης για την συνέντευξη του Πρωθυπουργού χθες. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

“Υπάρχουν πολλά αρνητικά στη σκληρή αυτή συμφωνία είπε ο πρωθυπουργός ενώ ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θέλει να ωραιοποιήσει αλλά με αντικειμενικά υπάρχουν τέσσερα σημαντικά θετικά στοιχεία: μεγάλη χρηματοδότηση, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, επενδυτικό πρόγραμμα και αναδιάρθρωση χρέους. Επίσης σημαντικό είναι ότι ενώ μέχρι τώρα ανέφεραν πως χρειάζεται 3% πλεόνασμα, τώρα θα πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το 2018.”

Αν κρίνουμε από τα λεγόμενα του και τα θετικά που φαίνεται να υπάρχουν στην συμφωνία, μιας και δεν έχει υπάρξει ακόμα επίσημη τοποθέτηση, όχι σε εμάς τουλάχιστον, ο βουλευτής Λευκάδας αναμένεται σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε να πει ΝΑΙ στην νέα συμφωνία. Κρατάμε όμως πάντα μια επιφύλαξη, μιας και προσπαθήσαμε επανειλημμένα αλλά χωρίς αποτέλεσμα να επικοινωνήσουμε μαζί του, λόγω της δύσκολης κατάστασης το κατανοούμε.

Πήγα παντού: Και Ρωσία και ΗΠΑ και στον κινέζο πρωθυπουργό. Κανένας δεν μου είπε προχώρα σε αυτή την επιλογή θα σε βοηθήσουμε».

Ο καθένας αναμετριέται με το μπόι του και την ιστορία του και ανάμεσα σε μια κακή και μια καταστροφική λύση η απάντηση είναι προφανής», είπε σε πρόσφατη δήλωση ο πρωθυπουργός.  Σε αντίθεση με πολλούς άλλους συντρόφους του, που άλλα πιστεύουν και δείχνουν αμετανόητοι, οι λεγόμενοι «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι η Αριστερή Πλατφόρμα αλλά και μεμονωμένοι βουλευτές θα καταψηφίσουν τη συμφωνία.

Στην χθεσινή του συνέντευξη ο κ. Τσίπρας αποδόμησε ένα προς ένα τα επιχειρήματα της αριστερής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν δίστασε να κατηγορήσει όποιον διαφωνήσει και καταψηφίσει ότι θα υπηρετήσει το σχέδιο κύκλων που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση. Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους, ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους επικριτές του που βγαίνουν από τα αριστερά να πάρουν θέση: «Κάθε φορά κάνεις επιλογές ανάλογα με εναλλακτικές που έχεις μπροστά σου. Ας μου πει κάποιος αν υπάρχει πιο αριστερή επιλογή. Η μία επιλογή ήταν αυτή που έκανα με κριτήριο ότι έχω την ευθύνη, με κριτήριο το συμφέρον της χώρας και των λαϊκών τάξεων» είπε.

Φρόντισε μάλιστα να ακυρώσει τα επιχειρήματα Λαφαζάνη και λοιπών της Αριστερής Πλατφόρμας για εναλλακτικά σχέδια και πηγές χρηματοδότησης:

«Η χώρα δεν έχει συναλλαγματικά αποθέματα για εθνικό νόμισμα. Πήγα παντού: Και Ρωσία και ΗΠΑ και στον κινέζο πρωθυπουργό. Κανένας δεν μου είπε προχώρα σε αυτή την επιλογή θα σε βοηθήσουμε».

Περιέγραψε μάλιστα τις συνέπειες της άτακτης χρεοκοπίας:

  • Δεν θα οδηγούσε μόνο σε κατάρρευση τραπεζών.
  • Θα μας ανάγκαζε να εκδώσουμε νόμισμα με δραματική υποτίμηση. Ενας συνταξιούχος με 800 ευρώ θα έπαιρνε 800 δραχμές και θα έβγαζε τρεις ημέρες αντί για ένα μήνα
  • Αυτοί που μετέφεραν τα χρήματά τους στο εξωτερικό – περίπου 250 δισ.ευρώ – θα έρχονταν και θα αγόραζαν τη μισή Ελλάδα.
  • Οι φτωχοί θα ζούσαν τραγικά και οι πλούσιοι ζωή και κότα.

«Δεν είναι αυτή αριστερή επιλογή» κατακεραύνωσε την Πλατφόρμα ο Πρωθυπουργός. Για να καταλήξει: «Η ασφάλεια της ιδεολογικής καθαρότητας σε στιγμές κρίσης δεν υπάρχει. Όποιος πιστεύει ότι πρέπει να κάθεται στην καρέκλα και να δρέπει τις δάφνες του αριστερού και του υπέρμαχου της ιδεολογικής καθαρότητας, κάνει λάθος. Ο καθένας θα κριθεί με βάση τις επιλογές του».

Κλωτσάει η αντιπολίτευση -«Μόνο εμείς θα ψηφίσουμε τα αντιδημοφιλή μέτρα;»

Από την άλλη έχουμε την συντριπτική πλειονότητα των «γαλάζιων» βουλευτών που αναγνωρίζει ότι η υπερψήφιση της συμφωνίας είναι μονόδρομος για την αξιωματική αντιπολίτευση. «Δεν είναι δυνατόν να καλούμαστε εμείς να βγάλουμε για μια ακόμη φορά “το φίδι από την τρύπα” και κάποιοι άλλοι να παριστάνουν ότι είναι “άσπιλοι” και “αμόλυντοι”, αλλά να μένουν στους υπουργικούς θώκους και στα έδρανα της Βουλής», υποστηρίζουν κοινοβουλευτικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό αποτελεί μείζον πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διότι πετάνε το μπαλάκι της υπευθυνότητας στα κόμματα της αντιπολίτευσης την ώρα που δεν υπάρχει η δεδηλωμένη να έχει βάλει την υπογραφή της κάτω από τη συμφωνία.
Είναι προφανές ότι από αύριο και εφόσον περάσουν τα μετρά θα εχουμε και ριζικές αλλαγές στο πολίτικο σχήμα.

Ποσό δύσκολο είναι να λες ΝΑΙ σε εταίρους τοκογλύφους και εκβιαστές.

Πρόκειται σήμερα πραγματικά για την κρισιμότερη συνεδρίαση των τελευταίων δεκαετιών για την παραμονή της Ελλάδας στη Ευρωζώνη. Όσοι δεν βιώσαν ειδικά τις τελευταίες ημέρες από μέσα όλο αυτό το ακραίο και πρωτοφανές γεγονός, σίγουρα δύσκολα μπορούν να καταλάβουν την απόφαση που θα πάρει ο κάθε βουλευτής ξεχωριστά. Δύσκολες στιγμές για όλους, είτε πουν το ΝΑΙ, είτε πουν το ΟΧΙ στην νέα συμφωνία. Είναι σίγουρο πως έχουμε ακόμα πολλά να πούμε όλοι μας, αφού όμως περάσει σήμερα το βράδυ η κρίσιμη ψηφοφορία.

Ο βουλευτής Λευκάδας σε πρόσφατη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά την Ευρώπη. Είχε πει συγκεκριμένα:

«Εγώ δεν χρησιμοποιώ πλέον τον όρο εταίροι. Δεν είναι εταίροι, είναι στυγνοί τοκογλύφοι και εκβιαστές. Κάποιος που σου κάνει ανοιχτά εκβιασμούς δεν είναι ούτε φίλος ούτε εταίρος. Είναι ένας στυγνός εκβιαστής. Απέναντί μας έχουμε «εχθρούς» που φροντίζουν για τα συμφέροντά τους. Όταν στόχος τους είναι να ξεπουληθεί όλος ο πλούτος της Ελλάδας , όλες οι υποδομές της, τότε δεν είναι φίλοι μας. Δεν μας έχουν δώσει καμία χείρα βοηθείας. Άρα αν θέλαμε η ιστορία να συνεχιστεί με τα μεγάλα ‘ναι’ δεν χρειαζόταν να αλλάξει καν η κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος «μεγάλα ναι» έλεγαν μέχρι τώρα. Και το είδαμε τα τελευταία χρόνια με τους χιλιάδες των ανέργων, τις αυτοκτονίες και τα συσσίτια. Όσο για τις συντάξεις ενημερώνω ότι έχουν κατατεθεί όλες μέχρι το τελευταίο ευρώ».

Πόσους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να πείσει ο Αλέξης Τσίπας να καταπιούν το πικρό χάπι της λιτότητας και να παράσχουν υποστήριξη στο νέο πρόγραμμα; Ασφυκτικές συνθήκες επικρατούν στην Βουλή. Πόσο δύσκολο είναι με το επιχείρημα της εκ νέου διάσωσης της χώρας (το έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια πολλές φορές ) να πει κανείς μετά το ΟΧΙ το μεγάλο ΝΑΙ.

Ένα ξεκάθαρο Ναι και ένα ξεκάθαρο Όχι είναι πάντα προτιμότερο από ένα βολεμένο ΝΟΧΙ!

Τα μάτια όλων στραμμένα στις εξελίξεις, αλλά και στις νέες επιλογές που θα προκύψουν από το διαφενόμενο ρήγμα στο κυβερνητικό σχήμα. Και ενώ η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, υπάρχουν και αυτοί που λένε Ναι στον Πρωθυπουργό, γιατί αυτό που θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε είναι ότι δεν θέλουν να πέσει η κυβέρνηση, ουσιαστικά όμως έχουν «γλυκαθεί» από το να κυβερνούν και ας ισχυρίζονται άλλα. Μετά μας λένε ότι με βαριά καρδία λένε Ναι, αλλά να ξέρουν οι πολίτες ότι καταβάθος εννοούν Όχι. Το απόλυτο θέατρο του παραλόγου και της κολοτούμπας, όλα αυτά μας τελείωσαν. Και αυτοί θα κριθούν σύντομα από τους πολίτες, πρωτίστως όμως από την ίδια την ιστορία.

Όλοι φέρουν πλέον προσωπική ευθύνη απέναντι στον λαό, να μην κρύβεται κανείς πίσω από τη λεγόμενη κομματική πειθαρχεία γιατί ότι ψηφήσει ο κάθε ένας, θα κληθεί στην συνέχεια να το εφαρμόσει. Κατά πόσο βέβαια όλα αυτά τα μέτρα είναι εφαρμόσιμα στην χώρα, αυτό όντως είναι κάτι που μένει να το δούμε. Να πάρουμε τώρα τα χρήματα και μετά βλέπουμε, και αυτό το έχουμε ακούσει πολλές φορές τις τελευταίες μέρες. Ας μην το σχολιάσουμε όμως ακόμα αυτό. Είναι όμως βέβαιο πως ένα Ναι που στην συνέχεια θα μετατραπεί σε Όχι και το αντίθετο μόνο νέες περιπέτειες και χάος θα προκαλέσουν.

Ο κάθε ένας να ψηφήσει αυτό που πραγματικά πιστεύει ότι είναι το καλύτερο για την χώρα του, είτε πει Ναι, είτε πει Όχι. Επιτέλους να αναλάβει ο κάθε ένας την ευθύνη και τις συνέπειες των επιλογών του. Ένα ξεκάθαρο Ναι και ένα ξεκάθαρο Όχι είναι πάντα προτιμότερο από ένα βολεμένο ΝΟΧΙ!

Κανένας μέσα στην Βουλή δεν προέρχεται από παρθενογένεση. Σίγουρα κάποιοι φέρουν πολύ μεγαλύτερες ευθύνες για τα όσα συμβαίνουν και ανάλογα θα κριθούν. Από αύριο η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Το ίδιο και η Ευρώπη. Ένα είναι σίγουρο, το πείραμα της Ευρώπης στην Ελλάδα με τα μέτρα λιτότητας απέτυχε! Αργά η γρήγορα όλοι θα υποστούν τις συνέπειες. Τι θα γραφεί από τώρα και πέρα μόνο η ιστορία ξέρει να μας πει και θα κρίνει τις επιλογές μας.

Πραγματικά δύσκολες στιγμές…..

Κατερίνα Μεσσήνη

Φωτογραφία από iefimerida. gr