Έτοιμη να υποδεχτεί τον 5ο Πράσινο Ημιμαραθώνιο είναι η πόλη της Λευκάδας, καθώς βρισκόμαστε ελάχιστες ώρες από την στιγμή που θα ακουστεί η πιστολιά του αφέτη για την εκκίνηση της διαδρομής των 21 χιλιομέτρων. Στον αγώνα που σύμφωνα με τις εγγραφές είναι ο πολυπληθέστερος όλων από το 2011 όπου για πρώτη ο “Φίλανδρος” έβαλε το νησί στους προορισμούς των συλλόγων και των αθλητών του δρομικού κινήματος, θα τρέξουν περίπου 1.000 αθλητές στα 21, τα 10 και τα 5 χλμ, ενώ περίπου 400 αναμένεται να είναι οι μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου που θα λάβουν μέρος στα 1.000 μέτρα των δικών τους κατηγοριών.
Στην πιστοποιημένη διαδρομή από την ΑΙΜS, μια διαδρομή που στο μεγαλύτερο μέρος της ανήκει σε προστατευόμενη περιοχή Natura, όπως είναι αυτή της Λιμνοθάλασσας, σε τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, μεταξύ των 1.000 δρομέων θα βρεθούν διακεκριμένοι αθλητές του χώρου. Πρώτος ο αθλητής της ΑΕΚ, Γιώργος Καραβίδας (κεντρική φωτό), που είναι 3ος πανελληνιονίκης φέτος στον μαραθώνιο, 2ος φετινός πανελληνιονίκης στον ημιμαραθώνιο με χρόνο 1.12’58”, ενώ είναι και ο κάτοχος του ρεκόρ στον Πράσινο ημιμαραθώνιο με χρόνο 1.10’32” που πέτυχε την 1/6/2014. Δίπλα του στην εκκίνηση θα βρεθεί ο αθλητής του Παναθηναϊκού, Κώστας Πούλιος (για πρώτη φορά στη Λευκάδα), ο μοναδικός Έλληνας που συμμετείχε στον Μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων το 2012, με προσωπικό ρεκόρ 2.17’12” και προσφάτως αγωνισθείς στον μαραθώνιο του Αμβούργου με χρόνο 2.20’00” προσπαθώντας για άλλη μία φορά να πιάσει το ρεκόρ των Ολυμπιακών. Επίσης, ο Μιχάλης Παρμάκης αθλητής της North Face, φετινός νικητής του ημιμαραθωνίου της Αθήνας με χρόνο 1.11’58”, δύο φορές πανελληνιονίκης στον μαραθώνιο (2010 και 2012) που έχει προσωπικό ρεκόρ στον μαραθώνιο και ημιμαραθώνιο 2.18’38” και 1.05’41” αντίστοιχα.

Κώστας Πούλιος

Κώστας Πούλιος

Στις γυναίκες ξεχωρίζει η περυσινή νικήτρια του Πράσινου Ημιμαραθώνιου Σοφία Ρήγα (κατέχει το ρεκόρ διαδρομής με 1.22’26”), αθλήτρια του ΓΣ Ελεύθεριος Βενιζέλος, που φέτος είναι πρωταθλήτρια Ελλάδος στον μαραθώνιο και ημιμαραθώνιο, ενώ δίπλα της θα βρεθούν κι άλλα σημαντικά ονόματα του χώρου.
Με την ελπίδα ότι ο κόσμος που θα βγει -έστω και για λίγο- στους δρόμους και τα μπαλκόνια να χειροκροτήσει τους δρομείς θα είναι περισσότερος από κάθε άλλη φορά, θα πρέπει να επισημάνουμε και τα εξής: Ο φίλαθλος που θα βρεθεί στον δρόμο των αθλητών, θα πρέπει να δείξει κόσμια συμπεριφορά, να μην γίνει εμπόδιο για τους συμμετέχοντες και φυσικά να συμμορφώνεται στις υποδείξεις των διοργανωτών-εθελοντών.