Θανάσης Καββαδάς: «Έχουμε ήδη έναν οδικό χάρτη για τη δημιουργία πανεπιστημιακού τμήματος στη Λευκάδα. Αυτόν πρέπει να ακολουθήσουμε»

Το τελευταίο διάστημα, έχει δημιουργηθεί ένας τεχνητός θόρυβος σχετικά με την τυπική κατάργηση ενός τμήματος που υπήρχε μόνο στα χαρτιά, του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης, που ανακοινώθηκε λίγο πριν τις εκλογές του 2019 για ψηφοθηρικούς λόγους, χωρίς να  έχει τεκμηριωθεί η βιωσιμότητα του, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις των ακαδημαϊκών κριτηρίων, χωρίς να υπάρχει διδακτικό προσωπικό και πρόγραμμα σπουδών, χωρίς να υπάρχει κτίριο για να στεγαστεί.

Να υπενθυμίσω ότι το 2017, η τότε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στέρησε από τη Λευκάδα αρχικά τα ΤΕΙ και στη συνέχεια το Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, που το έστειλε στην Κέρκυρα.

Είμαι υποχρεωμένος να αποκαταστήσω την αλήθεια αλλά κυρίως να αναδείξω μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το τέλος του 2019 και οδηγεί, συγκροτημένα και μεθοδικά, στην ένταξη της Λευκάδας στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Από το τέλος του 2019, κάνουμε σοβαρά βήματα. Ποια είναι αυτά:

  1. Προχωρά η ανακατασκευή του Κέντρου Νεότητας. Αφού πετύχαμε με διεκδίκηση την πολύ σημαντική απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) για υλοποίηση του έργου με μελετοκατασκευή, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ και έπειτα από 2 χρόνια προσφυγών και δικαστικής διαμάχης από τους μειοδότες, η διαδικασία έγκρισης της μελέτης ολοκληρώνεται και ξεκινά άμεσα η ανακατασκευή του κτιρίου.
  2. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με απόφαση της συγκλήτου, τον Μάρτιο του 2022, κατέθεσε πρόταση προς το Υπουργείο Παιδείας και την ΕΘΑΑΕ, για την ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος στη Λευκάδα με νέο αντικείμενο.
  3. Στις 18 Μαΐου 2023, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε από την Κέρκυρα για τη δημιουργία τμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου στη Λευκάδα, από τη στιγμή που υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Πανεπιστημίου. Και βέβαια μιλάμε για ένα τμήμα βιώσιμο, που θα συνδέεται με τη σύγχρονη αγορά εργασίας, με σύγχρονο γνωστικό και ακαδημαϊκό αντικείμενο.

Και βέβαια, όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας που είχαμε με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το οποίο σταθερά στηρίζει το αίτημά μας, της προσωπικής μου επανειλημμένης παρέμβασης στον ίδιο τον Πρωθυπουργό και στο Μέγαρο Μαξίμου, και των αμέτρητων συναντήσεων και επιστολών μου στις ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Σημειωτέον δε ότι έχω ήδη ενημερώσει για το θέμα και τον νυν Υπουργό, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, με τον οποίο επίκειται και νέα συνάντηση.

Από τη στιγμή που δρομολογήθηκε η ανακατασκευή του Κέντρου Νεότητας, έχουμε τη συναίνεση του Ιονίου Πανεπιστημίου, αλλά και τη δέσμευση του Πρωθυπουργού, ο δρόμος έχει ανοίξει.  Σε αυτόν το δρόμο πρέπει να βαδίσουμε.

Η λειτουργία πανεπιστημιακού τμήματος στη Λευκάδα απαιτεί μεθοδικότητα, συγκροτημένη δράση που θα στηρίζεται στα προαπαιτούμενα που ήδη έχουμε στα χέρια μας.