«Ενίσχυση του νοσοκομείου Λευκάδας με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη όλων των αναγκών».

Η κυβέρνηση  διαφημίζει ότι «θωράκισε»   το δημόσιο σύστημα υγείας για   την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού  ,  χωρίς όμως  να  έχει κάνει ούτε μια πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες υγείας, ενόψει  μάλιστα και ενός δεύτερου κύματος, ενδεχομένως πιο μεγάλο, το Φθινόπωρο.

Αντίθετα  συνεχίζει να εφαρμόζει την καταστροφική αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ  που θεωρεί την υγεία του λαού  ως «κόστος» και «έξοδο», από το οποίο το κράτος και  οι επιχειρηματικοί όμιλοι  πρέπει να απαλλαγούν.  Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός της  διαχρονικής μείωσης  της  κρατικής χρηματοδότησης προς τα νοσοκομεία που ξεπερνά το 50% από το 2010.

Στα δημόσια νοσοκομεία λείπουν πάνω από 30.000  οργανικές θέσεις σύμφωνα με τα απαρχαιωμένα οργανογράμματα  που σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες.

Στο νοσοκομείο Λευκάδας 100 οργανικές θέσεις παραμένουν κενές σύμφωνα με τον οργανισμό του παλιού νοσοκομείου και 204 με τον οργανισμό του νέου νοσοκομείου , ο οποίος  παρόλο που ψηφίστηκε από το ΔΣ του νοσοκομείου  για τις αυξημένες ανάγκες λειτουργίας του, την άνοιξη του 2019 λίγο πριν τα εγκαίνια του, ποτέ δεν εγκρίθηκε από την  κυβέρνηση της ΝΔ.

Μέχρι σήμερα  δεν έχει γίνει ούτε μια πρόσληψη μόνιμου γιατρού. Το νοσοκομείο «στενάζει» από την έλλειψη  γιατρών, ειδικοτήτων που είναι   άκρως απαραίτητες μπροστά και στο δεύτερο κύμα  πανδημίας,  όπως παθολόγοι, πνευμονολόγοι,  αναισθησιολόγοι, νεφρολόγοι, παιδίατροι, εργαστηριακές ειδικότητες.

Το νοσοκομείο εδώ και πάνω από ένα χρόνο  είναι με μια νεφρολόγο που έχει ξεπεράσει προ πολλού τις σωματικές και ψυχικές της αντοχές. Προφανώς η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει με μόνιμους νεφρολόγους τα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες τεχνητού νεφρού συνεχίζει την υποβάθμισή τους,  πριμοδοτώντας τον ιδιωτικό τομέα Υγείας και  τις ιδιωτικές Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ). Αυτό  αποδεικνύεται από το γεγονός ότι  από το σύνολο των   12.000  ασθενών σε τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας που βρίσκονται υπό αιμοκάθαρση ,το μεγαλύτερο μέρος τους , 7.700 στον αριθμό  κάνει  αιμοκάθαρση στις ιδιωτικές μονάδες τεχνητού νεφρού .

Για τη στήριξη των κερδών των επιχειρηματιών της υγείας, πριν από την κρίση και μέσα στην κρίση, όλες οι κυβερνήσεις πριμοδοτούσαν τον ιδιωτικό τομέα Υγείας και Πρόνοιας, υποβαθμίζοντας το δημόσιο. Έκλειναν ή υπολειτουργούσαν τις μονάδες τεχνητού νεφρού, στέλνοντας την πλειοψηφία των νεφροπαθών να κάνουν αιμοκάθαρση στις ιδιωτικές κλινικές. Ο νεφροπαθής είναι κέρδος στην αιμοκάθαρση και στις ιδιωτικές κλινικές ακόμη περισσότερο !!!

Επίσης εδώ και ένα χρόνο το νοσοκομείο  έχει μείνει με  μια αναισθησιολόγο με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή και ομαλή  λειτουργία του.   Τα  δε απαράδεκτα  «μπαλώματα»  (μετακινήσεις ιατρών από άλλα νοσοκομεία και οι επαίσχυντες ολιγόμηνες συμβάσεις με μπλοκάκι) διαιωνίζουν τα προβλήματα και σε καμιά περίπτωση  δεν τα λύνουν.

Ένας παθολόγος καλείται στην εφημερία, αρκετές φορές μόνος του (ή στην καλύτερη περίπτωση με έναν αγροτικό), να καλύψει την παθολογική κλινική, τα επείγοντα, τα ύποπτα  κρούσματα κορονοϊού   και την  κλινική που τα νοσηλεύει , χωρίς καν ειδικευόμενο  μιας και δεν υπάρχει ούτε ένας στο νοσοκομείο αφού εδώ και χρόνια φρόντισαν όλες οι κυβερνήσεις να τους «ξενιτέψουν».  Πέρα από  την απληρωσιά, τα  χρωστούμενα ρεπό και τις οφειλόμενες άδειες, η σωματική και ψυχική εξάντληση των εργαζομένων είναι σοβαρός παράγοντας κινδύνου μετάδοσης και διασποράς  του ιού στο νοσοκομείο .

Οι 60 προσλήψεις συμβασιούχων  στο  νοσοκομείο παραμένουν σταγόνα στο ωκεανό μπροστά στις  μεγάλες ελλείψεις που έχει  το πιο υποστελεχωμένο νοσοκομείο της περιοχής. Οι επικουρικοί δεν αποτελούν πραγματική «θωράκιση» του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά προσωρινά «μπαλώματα».  Η κυβέρνηση  αποκρύβει, ότι οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν ως επικουρικοί δεν πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από τα έσοδα των νοσοκομείων, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων  και της αγοραπωλησίας υπηρεσιών. Με λίγα λόγια, και αυτή η κυβέρνηση «κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα»,  με το κράτος να συμβάλλει ελάχιστα σε πόρους για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τους επιχειρηματίες στο χώρο της υγείας όχι απλά να βγαίνουν άβρεχτοι από την κρίση αλλά να είναι και κερδισμένοι.

Από αυτές τις προσλήψεις μη ιατρικού προσωπικού δεν υπήρξε καμιά μέριμνα για την ενίσχυση του ακτινολογικού τμήματος. Στο τμήμα αυτό υπηρετούν μόνο έξι χειριστές απεικονιστικών μηχανημάτων και μια συνάδελφος μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ .  Όταν μάλιστα από  τους έξι  συναδέλφους, οι δύο  ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και έχουν μετακινηθεί σε άλλα τμήματα, όταν τους χρωστάνε 438 ρεπό και  δουλεύουν με ένα ρεπό την εβδομάδα, όταν τα τελευταία τρία χρόνια αποχώρησαν τρεις συνάδελφοι που δεν αντικαταστάθηκαν, όταν με τη μεταφορά μας στο νέο νοσοκομείο έχουν προστεθεί επιπλέον απεικονιστικές εξετάσεις!!!

Καμιά επίσης πρόβλεψη δεν υπάρχει για  την λειτουργία των υπερσύγχρονων πλυντηρίων του νοσοκομείου. Επιλέχτηκε  για μια ακόμη φορά, η ανάθεση του πλυσίματος και σιδερώματος του ιματισμού   σε ιδιώτες, χωρίς καν να καλύπτονται επαρκώς  οι ανάγκες του νοσοκομείου που είναι πολλαπλάσιες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί   η κατάπτυστη  ετήσια σύμβαση  που εξαιρεί τις  ρόμπες του υγειονομικού προσωπικού με αποτέλεσμα ,   να αναγκαζόμαστε   να τις πλένουμε  στο σπίτι μας    μεταφέροντας  με αυτό τον τρόπο μολυσματικούς παράγοντες στις οικογένειές μας. Η αποθέωση και εδώ της «ατομικής ευθύνης», γιατί τα κέρδη των επιχειρηματιών είναι «ιερά» και μπαίνουν πάνω από τις κοινωνικές ανάγκες.

Καλά τα χειροκροτήματα προς τους μαχόμενους υγειονομικούς και η υπερπροβολή της «ατομικής ευθύνης» πρέπει τώρα επιτέλους  η κυβέρνηση να αναλάβει τη δική της κρατική ευθύνη.

ΖΗΤAΜΕ να προχωρήσετε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε:

  • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και των κλάδων για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του νοσοκομείου.
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, που έχουν αποκτήσει πολύτιμη εργασιακή εμπειρία και  καλύπτουν πάγιες και διαρκείς  ανάγκες χρόνων.
  • Να λειτουργήσουν τα πλυντήρια του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό  και να σταματήσει η συνεχή  ενίσχυση   του ιδιωτικού τομέα που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι τα κέρδη του και  μέσα στην κρίση και στον πόλεμο με τον «αόρατο» εχθρό «φωτίστηκε» και στους πιο δύσπιστους  ο κερδοσκοπικός χαρακτήρας του.
  • Να ενταχθούν επιτέλους οι υγειονομικοί στα ΒΑΕ και να επεκταθεί το Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους  όσους εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
  • Να γίνεται προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος όλων των υγειονομικών και των ασθενών που εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία, για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς – προσυμπτωματικούς νοσούντες, στους εργαζόμενους και τους υπόλοιπους ασθενείς.
  • Nα δοθούν μάσκες σε όλους τους ασθενείς και τους συνοδούς που προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία δωρεάν και με ευθύνη του κράτους και όχι να ανάγεται σε «ατομική τους υπόθεση»

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                                                                                         Η Γ.  Γραμματέας

Βεργίνης Χρήστος                                                                                               Κρικώνη Λαμπρινή