Στα πλαίσια της συζήτησης – ενημέρωσης για τη Μονάδα Προεπεξεργασίας, Ανακύκλωσης & Κομποστοποίησης Απορριμάτων (ΜΟΠΑΚ)

Ως ένα από τα σημαντικότερα, που ήρθαν μέχρι σήμερα προς συζήτηση, χαρακτηρίστηκε το σχετικό με τη ΜΟΠΑΚ θέμα από το σύνολο του Σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου. Το εν λόγω θέμα είχε αναβληθεί τις τρεις τελευταίες φορές, αλλά στην συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης 17 Δεκεμβρίου έφτασε η ώρα να συζητηθεί.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Την εισήγηση ανέλαβε ο αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος κος Ευστάθιος Βλάχος, ο οποίος τόνισε εξ αρχής πως η Δημοτική Αρχή είναι ανοιχτή σε ιδέες και προτάσεις από τις παρατάξεις της μειοψηφίας για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς το ζήτημα των απορριμάτων είναι άκρως σημαντικό και ταλαιπωρεί το Δήμο μας εδώ και πολλά χρόνια.

ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΟΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΑΔΑ & ΣΜΑ

Υπάρχει η πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με θυσίες και κόπο”, επεσήμανε ο κος Βλάχος, ο οποίος και ενημέρωσε το Σώμα για το έργο και την μέχρι τώρα πορεία του. Μίλησε για τη ΜΟΠΑΚ ως μια λύση του προβλήματος που αποφασίστηκε στο παρελθόν -με εγκεκριμένη δαπάνη 6.000.000 ευρώ από το ΕΠΠΕΡΑΑ- και τόνισε πως η νυν Δημοτική Αρχή θα δώσει μάχη για να την υλοποιήσει. “Θα συνεχίσουμε το έργο όπως το παραλάβαμε”, είπε ο ίδιος, ενημερώνοντας για την πορεία αποκατάστασης των ΧΑΔΑ (χωματερών) του Δήμου, αλλά και των ΣΜΑ (Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμάτων), τα οποία βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό σημείο.

ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ

Πιο συγκεκριμένα για το έργο της ΜΟΠΑΚ αναφέρθηκε ότι στην χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ συμπεριλαμβάνεται επιπλέον δεματοποιητής (για δεματοποίηση των απορριμάτων), προμήθεια κάδων και τεχνικού εξοπλισμού, καθώς και κομποστοποιητής (για τη δημιουργία κομπόστ από τα οργανικά απορρίμματα). Σύμφωνα με το πλάνο, τα υπολείμματα των απορριμάτων, μετά την επεξεργασία τους στη ΜΟΠΑΚ, θα μεταφέρονται στο ΧΥΤΥ Παλαίρου. Παρόλο που ο γειτονικός Δήμος δεν έχει ακόμη υπογράψει σύμβαση με το Δήμο Λευκάδας, αισιόδοξος φάνηκε ο κος Βλάχος, ο οποίος ανέφερε πως: “Το κλίμα, όμως, με το Δήμο Ανακτορίου, μετά και τις τελευταίες μας συναντήσεις, είναι θετικό. Είμαστε αισιόδοξοι πως θα υπογραφεί η σύμβαση για να προχωρήσουμε”, ενώ όπως είπε, θεωρεί πως η σύμβαση θα υπογραφεί τον επόμενο μήνα. Εντωμεταξύ, δεν αποκλείεται και η λύση δημιουργίας ΧΥΤΥ στη Λευκάδα, σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η μεταφορά των απορριμάτων στο γειτονικό Δήμο.

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΚΙΟΛΑΣ

Επιπλέον, ο κος Βλάχος τόνισε πως εφόσον ο Δήμος έχει πάρει περιβαλλοντική άδεια και τεύχη δημοπράτησης, η προμήθεια, δημοπράτηση και εκτέλεση των υποέργων -όπως του δεματοποιητή- μπορούν να γίνουν από αύριο κιόλας.

Η ΜΟΠΑΚ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΤΟ 2017

Κάνοντας αναφορά στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, ο κος Βλάχος ανέφερε πως σε έναν μήνα θα είναι έτοιμες οι προσφορές των μελετητικών γραφείων, μετά από διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού, τέλος Φεβρουαρίου ο Δήμος θα έχει στα χέρια του τις οριστικές μελέτες και μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί οι δημοπρατήσεις. Σύμφωνα, δε, με μελέτη του αρμόδιου μελετητή κου Τσιλιγιάννη, ολόκληρο το έργο της ΜΟΠΑΚ μπορεί να ολοκληρωθεί στα μέσα στο 2017, εκτός απροόπτων. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, τα λειτουργικά έξοδα της ΜΟΠΑΚ κάθε χρόνο θα είναι 1.500.000 ευρώ.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΥΤΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

Κατά την ομιλία του ο κος Δήμαρχος, αναφέρθηκε στη δημιουργία ΧΥΤΥ στο νησί μας, ως ένα έργο ευθύνης. “Φτάσαμε ως εδώ γιατί τόσα χρόνια δεν είχαμε το τσαγανό να πούμε ότι εφόσον παράγουμε σκουπίδια, πρέπει εμείς να τα θάβουμε. Η άποψή μας για δημιουργία ΧΥΤΥ στη Λευκάδα είναι πολύ σταθερή, γιαυτό και στην κατανομή της ΣΑΤΑ προβλέψαμε κονδύλι για εξεύρεση χώρου για ΧΥΤΥ”, τόνισε ο κος Δρακονταειδής.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Σε θετικό κλίμα και με διάθεση συνεργασίας από πλευράς της αντιπολίτευσης, κύλησε η συζήτηση, με τον κο. Μαργέλη να λέει πως “το πρόβλημα των απορριμάτων αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα του τόπου μας, γιαυτό πρέπει να βάλουμε όλοι νερό στο κρασί μας και να να κάνουμε ένα βήμα πίσω για την επίλυσή του”. Τόνισε, δε, πως ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα της πορείας του έργου και των υποέργων είναι απαραίτητο, ώστε να μπορούν όλοι να παρακολουθούν την εξέλιξή του.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Από την άλλη, ο κος Αραβανής πρότεινε να δημιουργηθεί μια αυστηρά επιλεγμένη ομάδα ειδικών επιστημόνων, με γνώσεις στις νέες τεχνολογίες, η οποία θα αναλάβει την αξιολόγηση των έργων και την επίβλεψή τους. Συμφώνησε, δε, με την άποψη του κου. Μαργέλη για την αναγκαιότητα ενός χρονοδιαγράμματος.

ΚΑΜΙΑ ΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με την κα. Σταματέλου, το σημαντικότερο είναι να μην υπάρξει καμία ιδιωτική δραστηριότητα. “Απορρίπτουμε κάθε είδους ιδιωτικοποίησης, συμπεριλαμβανομένης και της ανακύκλωσης”, τόνισε η ίδια κατά την τοποθέτησή της.

ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Ο κος Γληγόρης από την άλλη, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις υπηρεσίες του Δήμου, που από ό,τι φάνηκε δεν τον έχουν αφήσει ευχαριστημένο. Απευθυνόμενος προς τον κο. Βλάχο είπε: “Νομίζω ότι πρέπει να αναθεωρήσετε ως προς την απόλυτη εμπιστοσύνη που δείχνετε στις υπηρεσίες σας”. Συμφώνησε, επίσης, με τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στο θέμα των απορριμάτων, ενώ έθιξε και το θέμα κινήτρων προς πολίτες, ώστε αυτοί να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο σε ό,τι έχει να κάνει με τα απορρίμματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Στη συνέχεια και κατά την τοποθέτησή του, ο κος Καββαδάς μιλώντας για την χρονική διάρκεια υλοποίησης του έργου, τόνισε πως σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ η υλοποίηση θα πρέπει να γίνει ως τις 13 Φεβρουαρίου 2016, ενώ η προθεσμία επιλεξιμότητας των δαπανών ορίζεται ως τις 31 Μαΐου 2015, εφιστώντας την προσοχή της Δημοτικής Αρχής. Πρέπει να προσέξουμε πολύ τις ημερομηνίες ώστε να μην χαθεί το έργο”, ανέφερε συγκεκριμένα ο κος Καββαδάς. Ο ίδιος συμφώνησε με την άποψη του κου. Γληγόρη για ευαισθητοποίηση των πολιτών, προτείνοντας να γίνεται ενημέρωση για τη σημασία της ανακύκλωσης και της οικιακής κομποστοποίησης, τόσο μέσα στα σχολεία, όσο και με ημερίδες και ενημερωτικά φυλλάδια.

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ

Ο κος Καββαδάς, συνεχίζοντας, επεσήμανε τη σημαντικότητα δημιουργίας ΧΥΤΥ στη Λευκάδα, αλλά και την ελαχιστοποίηση των απορριμάτων ως πρωταρχικό στόχο. “Πρέπει να διαχειριζόμαστε μόνοι μας τα απορρίμμματά μας. Και να μην ξεχνάμε ότι τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα, είναι λεφτά!”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Στο θέμα της ευαισθητοποίησης των πολιτών για το θέμα της ανακύκλωσης, κάτι που θα βοηθήσει και στην ελάττωση των σκουπιδιών, επικεντρώθηκαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι κατά τις τοποθετήσεις τους. Ο κος. Πάνος Γαζής τόνισε πως οι δράσεις για τη μείωση των σκουπιδιών πρέπει να ξεκινήσουν από τώρα, με τον κο. Νικητάκη να αναφέρει πως σε άλλες χώρες το υπόλειμμα των απορριμάτων κυμαίνεται στο 6-8%, ενώ στη Λευκάδα, μετά την επεξεργασία από τη ΜΟΠΑΚ, αναμένεται να φτάνει στο 30%. Με αυτό τον τρόπο ο κος Αντιδήμαρχος θέλησε να τονίσει τη σημασία ελαχιστοποίησης των απορριμάτων, μιλώντας για συλλογική ευθύνη και δράση από το σύνολο της κοινωνίας. Με τα παραπάνω συμφώνησαν και ο κος Κοντογεώργης αλλά και ο Αντιδήμαρχο κος Περδικάρης,

Τέλος, ο κος Δήμαρχος τόνισε κι εκείνος από την πλευρά του πως λύση είναι η πρόληψη, ενώ αναφέρθηκε και στο μεγάλο εργοστάσιο για επεξεργασίας απορριμμάτων. Το εργοστάσια αυτό είχε προταθεί από το αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο αργότερα το απέρριψε και πρότεινε τη δημιουργία ΜΟΠΑΚ. Όπως τόνισε ο κος Δρακονταειδής: “στηρίξαμε τη ΜΟΠΑΚ, παρόλο που δεν θα παράγει τόσο υψηλής ποιότητας κομπόστ και παρόλο που δεν θα παράγει βιοαέριο -κάτι που θα έκανε το μεγάλο εργοστάσιο. Και στηρίξαμε τη ΜΟΠΑΚ γιατί μελλοντικά μπορεί να μας οδηγήσει στο μεγάλο εργοστάσιο.”