ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΑΠΟ: Τις διοικήσεις και ιδιοκτησίες των
Ξενοδοχείο «Hotel Lefkas»
Ξενοδοχείο «Ionion Star»
Ξενοδοχείο «Nirikos»

ΠΡΟΣ: Δήμαρχο Λευκάδος, κο Χαράλαμπο Καλό
(mayorlefkada@lefkada.gov.gr / mayorkalos@lefkada.gov.gr)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Βουλευτή Λευκάδος, Αθανάσιο Καβαδά (a.kavvadas@parliament.gr)
Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου (pin@pin.gov.gr)
Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας, Ανδρέα Κτενά (antipin.lef@pin.gov.gr)
Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας Λευκάδας, Μπάμπη Βλάχο
Ιόνιος Τεχνική (info@ionios.com.gr)

Λευκάδα, 5 Ιουλίου 2023

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Οι εταιρείες μας λειτουργούν τα ξενοδοχεία «HOTEL LEFKAS», «NIRIKOS HOTEL» και «IONION STAR HOTEL», ξενοδοχεία που βρίσκονται στην καρδιά των εργασιών ανάπλασης της παραλίας – εισόδου της Λευκάδας, επί της οδού Π.Φ Πανάγου, της πλατείας Τζεβελέκη και του Πάρκου Ποιητών αντίστοιχα. Όπως γνωρίζετε, αποτελούν τις μεγαλύτερες σε δυναμική ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης, τρεις από τις ελάχιστες του νησιού με αδιάκοπη 12μηνη λειτουργία, ενώ πρόκειται για εμβληματικά ξενοδοχεία του νησιού, με σχεδόν 40 χρόνια λειτουργίας, στη διάρκεια των οποίων έχουν φιλοξενήσει δεκάδες χιλιάδες ταξιδιωτών, μεταξύ των οποίων και την πλειοψηφία των επιφανών επισκεπτών της πόλης, επίτιμων καλεσμένων του Δήμου, των Σωματείων και της Περιφέρειας, πλειάδα καλλιτεχνών, πολιτικών αρχηγών και εκπροσώπων φορέων. Τα δε «HOTEL LEFKAS» και «IONION STAR HOTEL» παρέμειναν ανοιχτά ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, επιθυμώντας να διατηρήσουν απρόσκοπτη την παρουσία τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή του νησιού και στις ταξιδιωτικές του ανάγκες, αλλά και να παραμείνουν συνεπή στο ρόλο τους στην διαβίωση και προκοπή των εργαζομένων τους.

Στις δεκαετίες της λειτουργίας τους, ποτέ τα ξενοδοχεία μας δεν έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με τέτοια απαξίωση όσο αυτή που έχουν υποστεί τους τελευταίους μήνες, από τις πράξεις και τις παραλείψεις της Αρχής σας.

Από τις αρχές Οκτωβρίου 2022 η Αρχή σας μετέτρεψε σε εργοτάξιο μια τεράστια έκταση χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων ακριβώς μπροστά από τα ξενοδοχεία μας, προκαλώντας πλείστες όσες οχλήσεις από τις εργασίες του αναδόχου σας, τα συνεργεία του οποίου προέβησαν σε ανασκαφές, αποξηλώσεις και λοιπές θορυβώδεις και ρυπογόνες δραστηριότητες, δίχως καμία πρόνοια για το γεγονός ότι λειτουργούσαν στην καρδιά κατοικημένης περιοχής. Επιπροσθέτως, περιόρισε σε επικίνδυνο για την ασφάλεια των οχημάτων βαθμό το εύρος της οδού ΠΦ Πανάγου, η κυκλοφορία της οποίας αυξήθηκε καθώς παρέμεινε η μόνη οδός σύνδεσης της ανατολικής και δυτικής παραλίας της πόλης, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των διερχόμενων πεζών, αλλά και των επισκεπτών και εργαζομένων των ξενοδοχείων μας.

Στις 28 Απριλίου 2023, η Αρχή σας ανακοίνωσε προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην παραλία, διακόπτοντας την κυκλοφορία στην ΠΦ Πανάγου, κίνηση που έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στη λειτουργία των μονάδων μας, καθιστώντας τες ουσιαστικά απροσπέλαστες όχι μόνο σε οχήματα, αλλά και σε πεζούς. Δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσουμε τον τραγέλαφο των εικόνων του περασμένου τριημέρου του Αγ. Πνεύματος, με επισκέπτες του νησιού να σέρνουν τις βαλίτσες τους πάνω σε σκάμματα κι ανάμεσα σε μπάζα, προκειμένου να φτάσουν στα καταλύματά τους. Ούτε να υπογραμμίσουμε πόσο δυσχερής είναι η πρόσβαση για τους προμηθευτές μας, που χρειάζεται να σταθμεύσουν δεκάδες μέτρα μακριά – παράνομα, στις περισσότερες περιπτώσεις – προκειμένου να μας προσεγγίσουν με τα φορτία τους, ή για τους εργαζομένους μας, οι οποίοι – δεδομένης της κυκλοφοριακής συμφόρησης, αλλά και της πλήρους απαλοιφής των θέσεων στάθμευσης σε ακτίνα εκατοντάδων μέτρων – περνούν τη δική τους καθημερινή οδύσσεια, προκειμένου να φτάσουν απλώς στο χώρο εργασίας τους.

«Η όχληση μπορεί να είναι προσωρινή, αλλά τα οφέλη θα είναι μόνιμα», ανέφερε στις 28 Απριλίου η ανακοίνωση της Αρχής σας. Σήμερα όμως, που το ημερολόγιο γράφει 5 Ιουλίου, αντιλαμβανόμαστε πια ότι η λέξη κλειδί στην πρότασή σας ήταν το «μπορεί»: όπως αποδείχθηκε, η όχληση δεν ήταν καθόλου προσωρινή, καθ’ ότι μετρά πλέον περισσότερους από 2 μήνες, ενώ το εύρος των επιπτώσεών της κάνει τα όποια οφέλη τουλάχιστον αμφίβολα.

Όπως θα θυμάστε από προσφυγές και επερωτήσεις μας, είχαμε από την πρώτη στιγμή εκφράσει επιφυλάξεις και είχαμε συνταχθεί με συμπολίτες μας όχι μόνο για τη νομιμότητα, αλλά και για την αισθητική και λειτουργική αξία του έργου. Έργο που βασίστηκε σε παρωχημένη, προ 20ετίας μελέτη, η οποία με κανέναν τρόπο δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες και απαιτήσεις μιας σύγχρονης πόλης. Μιας πόλης, δε, που βάσει στρατηγικής πολιτικής δικής σας και προκατόχων σας, έχει βασίσει όλο το τουριστικό της προφίλ στην εύκολη πρόσβασή της με αυτοκίνητο και την φιλικότητά της προς αυτό. Οι επιφυλάξεις μας αυτές παραμένουν και συμπαρατασσόμαστε πλήρως με κατοίκους της πόλης που εκφράζουν την ανησυχία τους για το πώς η τελική εικόνα θα επηρεάσει την καθημερινότητά τους, που είναι και δική μας καθημερινότητα.

Όμως, ίσως σε αντίθεση με κάποιους από τους συμπολίτες μας, εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε την ολοκλήρωση του έργου για να το κρίνουμε. Το νησί μας έχει πια μπει στην καρδιά της τουριστικής δυναμικής του, κι οι εργασίες αυτές, αλλά και η αναξιοπιστία – όπως αποδεικνύεται – του χρονοδιαγράμματος που η Αρχή σας παρουσιάζει, βλάπτουν ανεπανόρθωτα τη λειτουργία των ξενοδοχείων μας, και το κύρος τους απέναντι στους επισκέπτες που το επιλέγουν για κατάλυμά τους – πράγμα που αποδεικνύεται απτά, από τα χείριστα σχόλια των επισκεπτών μας για την κατάσταση που αντικρίζουν. Αναγκαζόμαστε λοιπόν να επικοινωνήσουμε για άλλη μια φορά μαζί σας και θεωρούμε ελάχιστο χρέος σας, ως Δήμαρχος όλων των πολιτών αυτού του νησιού, να μας δώσετε σαφείς και οριστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που πάμπολλοι συμπολίτες μας σας θέτουν.

ΕΠΕΙΔΗ

Στις 15 Νοεμβρίου 2022 η αρχή σας υπέγραψε σύμβαση σχετική με το συγκεκριμένο έργο, η οποία προβλέπει ολοκλήρωσή του 15 μήνες μετά την υπογραφή της, δηλαδή στις αρχές του 2024.

Στις 4 Απριλίου 2023 στην προσωπική σας σελίδα στο Facebook δηλώσατε ότι «Με πολύ γοργούς ρυθμούς, πιο γρήγορα και από το χρονοδιάγραμμα, συνεχίζονται οι εργασίες της ανάπλασης της πλατείας» (αναφέροντας μάλιστα ότι «οι καταστροφολόγοι και οι «προφήτες» για άλλη μια φορά θα διαψευστούν»). Αμελήσατε όμως να απαντήσετε σε δημότες για το πότε υπάρχει πρόβλεψη να ανοίξει η παραλία.

Στις 2 Ιουνίου 2023 ο αντιδήμαρχός σας κος Σπύρος Λύγδας ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως δημοσιεύει η ιστοσελίδα “Αιχμή News”, ότι «στη βδομάδα που έρχεται, θα παραδοθεί όλο το τμήμα […] που περνάει μπροστά από τα ξενοδοχεία και καταλήγει απέναντι από την παιδική χαρά, πίσω από το εστιατόριο […] χοντρικά περί τα 2.500 τ.μ., τα οποία διαθέτουν όλες τις απαραίτητες υποδομές». Έκτοτε έχουν περάσει όχι μία, αλλά 5 εβδομάδες.

Στις 26 Ιουνίου 2023, τρεις εβδομάδες μετά από την ως άνω δήλωση, μετά από πρόσκλησή σας σε διαβούλευση, με τη συμμετοχή και άλλων συναδέλφων μας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, μας ενημερώσατε ότι στο τέλος της εβδομάδας (τουτέστιν 30 Ιουνίου) θα παραδίδονταν μόνον το τμήμα πεζοδρομίου από την οδό Δαίρπφελδ έως και την είσοδο του ξενοδοχείου «Ionion Star», και όχι η πρόσβαση οχημάτων στα καταλύματά μας, αλλά ούτε και στις θέσεις στάθμευσης που δεσμευτήκατε ότι θα παραχωρηθούν για αποκλειστική χρήση από τα καταλύματα της ευρύτερης περιοχής.

Στις 30 Ιουνίου 2023 επικεφαλής των τεχνικών σας υπηρεσιών σε επί τόπου επίσκεψη στο έργο, μας ενημέρωσε προφορικά ότι η οδός ΠΦ Πανάγου δεν πρόκειται να δοθεί στην κυκλοφορία οχημάτων εντός του 2023.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ

Να μας ενημερώσετε για το πότε ακριβώς θα παραδοθεί η οδός ΠΦ Πανάγου στην κυκλοφορία των οχημάτων, αφού επιπλέον καθυστέρηση αυτής της δέσμευσής σας θα οδηγήσει όλες τις δραστηριοποιούμενες επί της οδού επιχειρήσεις στον οικονομικό μαρασμό, με προφανείς συνέπειες για τους δεκάδες εργαζομένους σε αυτές, αλλά και για το τουριστικό προφίλ της Λευκάδας.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ

Να μας ενημερώσετε πόσες θέσεις στάθμευσης προβλέπεται να παραδοθούν στη Β’ φάση της ανάπλασης της παραλίας, δεδομένου ότι από τις 126 θέσεις που υπήρχαν στο χώρο της Α’ Φάσης (σύμφωνα με την εκτίμηση της υπηρεσίας σας, όπως μας αναφέρατε στην παραπάνω συνάντηση) θα παραδοθούν μόλις 17(!).

Να μας γνωστοποιήσετε την κυκλοφοριακή μελέτη βάση της οποίας έχει δρομολογηθεί τόσο βίαιη μεταβολή των κυκλοφοριακών συνθηκών της περιοχής.

Να μας ενημερώσετε για τα ευρήματα που προέκυψαν από τις γεωτρήσεις που ανακοινώσατε στις 16 Οκτωβρίου 2022 ότι πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή, «με σκοπό  την διερεύνηση της τεχνικής εφικτότητας για την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ, στο χώρο του πάρκου της παραλίας».

Να μας ενημερώσετε ποιο το ποσοστό πρασίνου που έχει προβλεφθεί στην έκταση των δύο φάσεων ανάπλασης, δεδομένου ότι σε βιντεοσκοπημένο σας μήνυμα, στην έναρξη των εργασιών, χαρακτηρίσατε το παραδοτέο ως «ένα σύγχρονο πάρκο», ενώ στη μακέτα του έργου φαίνεται να κυριαρχούν οι πλακόστρωτες επιφάνειες. Οι δε εργασίες που έχουν ως ώρας γίνει, περιλάμβαναν πλήρη αποψίλωση της περιοχής και καταστροφή ακόμη και αιωνόβιων δέντρων της.

Υπενθυμίζουμε ότι, όπως είμαστε βέβαιοι πως γνωρίζετε, η πολιτική δεν εξαντλείται στα τσιτάτα και τα συνθήματα του Facebook, αλλά έχει επιπτώσεις in real life, τις οποίες επωμίζονται οι πολίτες και οι επιχειρηματίες του τόπου που σας εξέλεξε Δήμαρχο – όχι μόνο όσοι συμφωνούν, αλλά και όσοι διαφωνούν με τις ενέργειες ή τις παραλείψεις σας. Επιπτώσεις που δεν είναι προφητείες, ούτε καταστροφολογίες, αλλά σκληρά οικονομικά δεδομένα και μαρτυρίες. Επιπτώσεις που συνεχίζονται και μετά το log out, και στις οποίες δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε untag, ούτε delete, ούτε block.

Επιφυλασσόμενοι για κάθε έννομο δικαίωμά μας, σας καλούμε για ύστατη φορά να ανταποκριθείτε στις εκκλήσεις μας και να απαντήσετε στα ερωτήματά μας.

Με τιμή,

Για το «Hotel Lefkas»
Πέτρος Γαντζίας / Αικατερίνη Γαντζία Πρωϊμάκη / Ιωσήφ Πρωϊμάκης

Για το «Nirikos Hotel»
Παναγιώτης Νικόδημος

Για το «Ionion Star Hotel»
Ευτυχία Γαζή