«Η κυβερνητική κρίση που άνοιξε τη Δευτέρα όταν η διορισμένη κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς, δέχτηκε ένα μεγάλο, βίαιο ράπισμα πριν ακόμα συμπληρώσει πέντε μήνες ζωής, δεν είναι μια κρίση που την προκάλεσαν δύο υπουργοί. Είναι μια δομική κρίση, μια σοβαρή κρίση που δεν σχετίζεται μόνο με την προσωπική στάση των υπουργών Οικονομικών Αρνό Μοντεμπούρ και του υπουργού Παιδείας Μπενουά Αμόν. Πρόκειται για μια κρίση που δείχνει την αδυναμία της αριστεράς, του ερασιτεχνισμού, την ανετοιμότητα της να αντιμετωπίσει την κρίση, την αδυναμία της να την ξεπεράσει συλλογικά». Ετσι σχολιάζει στο σημερινό πρωτοσέλιδο της η Le Monde τη νέα κυβερνητική κρίση στη Γαλλία που δίνει το τελειωτικό χτύπημα στην προεδρία Ολάντ και την αφορμή να ξεκινήσει εκ νέου η συζήτηση περί λιτότητας στην Ευρώπη.

Η νέα κυβέρνηση στη Γαλλία παρουσιάζεται σήμερα και σε αυτή τόσο ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, όσο και ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς θα «φροντίσουν» να μην υπάρχουν αντάρτες, φωνές πιο αριστερά από τους ίδιους που ζητούν να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στις πολιτκές λιτότητας που απαιτεί το Βερολίνο αλλά έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο την μέχρι πρότινος δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ο υπουργός Οικονομικών Αρνό Μοντεμπούρ, ο υπουργός Παιδείας Μπενουά Αμόν και η υπουργός Πολιτισμού Ορελί Φιλιπέτι που προκάλεσαν τη διάλυση της κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να είναι εκ νέου υπουργοί.

Mοντεμπούρ: Επικίνδυνος ο δρόμος που πήραμε

Ο Μοντεμπούρ ανακοίνωσε χθες το βράδυ στο υπουργείο του, μπροστά στους συνεργάτες του που χειροκροτούσαν, ότι δεν επιθυμεί να είναι εκ νέου υπουργός αλλά ότι «θα ξαναπάρει την ελευθερία του». Ο ίδιος επανέλαβε ότι «οι πολιτικές λιτότητας δεν λειτουργούν και είναι επιπλέον αναποτελεσματικές και άδικες». «Το να συνεχίζεις και να επιμένεις σε αυτό το δρόμο θα έχει σαν αποτέλεσμα να βάλεις σε κίνδυνο την Δημοκρατία μας. Εγραψα σημειώματα στον Πρωθυπουργό για να προσπαθήσω να τον πείσω να εγκαταλείψει αυτή την πολιτική. Το καθήκον μου απέναντι στους Γάλλους είναι να επισημάνω την σοβαρότητα της κατάστασης και να διατυπώσω διαφορετικές λύσεις. Είμαι περήφανος γιατί το κατάφερα. Περήφανος γιατί έκανα το καθήκον μου, δήλωσα σήμερα το απόγευμα στον Πρωθυπουργό ότι αν πιστεύει πως κάνω λάθος, ότι αν πιστεύει πως οι απόψεις μου είναι αντίθετες με τις κατευθύνσεις της κυβέρνησής του, τότε κι εγώ επιθυμώ να ξαναπάρω την ελευθερία μου». Και πρόσθεσε: «Σκοπεύω να δουλέψω ανάμεσα στους Γάλλους και να υπερασπιστώ από όπου και να βρίσκομαι, αυτό που πιστεύω ότι είναι δίκαιο για τη Γαλλία. Και ένα από τα πράγματα που θα υπερασπιστώ κυρίως είναι το made in France».

«Η αρχή μιας μακράς ημέρας στο Ελιζέ…» έγραψε στο Twitter ο υπεύθυνος επικοινωνίας του προεδρικού γραφείου Γκασπάρ Γκανζέρ.

Bv8QDhJIAAE-bEh

Πηγή: thetoc.gr