Συντάκτης:  Δημήτρης Τερζής

Σε μια σειρά σοβαρών καταγγελιών προχώρησαν πριν από λίγο καιρό τέσσερα μέλη του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Λευκάδας, οι οποίες αφορούν τον πρώην πρόεδρο του συλλόγου και νυν μέλος του Δ.Σ., τον ταμία και τον γραμματέα.

Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή, με δεδομένο το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται σε δυνητική αργία ενός έτους από την οργανική θέση του στο νοσοκομείο του νησιού, καθώς το όνομά του έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο με τα επιθέματα.

Τα τέσσερα μέλη κατηγορούν τα υπόλοιπα τρία για έλλειψη νομιμότητας στην οικονομική διαχείριση του συλλόγου, αφήνοντας μεταξύ άλλων πολλά ερωτήματα για το τι έγιναν τα χρήματα της δωρεάς (20.000 ευρώ) που είχε κάνει ο Ρώσος κροίσος Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ στον σύλλογο το καλοκαίρι του 2015.

Μέρος των καταγγελιών έχουν διαδικαστικό χαρακτήρα που αφορά τη λειτουργία του ιατρικού συλλόγου.

Ωστόσο, κάποιες άλλες είναι ιδιαίτερα σοβαρές και γι’ αυτό άλλωστε στάλθηκαν στον υπουργό Υγείας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τον εισαγγελέα. Αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Απόκρυψη εγγράφου του ΕΟΠΥΥ από τον ταμία, για την παραπομπή του προέδρου του Συλλόγου κ. Καραγιάννη Αθανασίου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Συλλόγου.
 Από την αρχή της θητείας μας ζητήσαμε επίμονα, αρχικά προφορικά και στη συνέχεια εγγράφως, οικονομικό απολογισμό για τον Σύλλογο και ενημέρωση για την κίνηση του τραπεζικού του λογαριασμού. Μετά από πολλές οχλήσεις μας και μετά την παρέλευση διαστήματος μεγαλύτερου των δυόμισι ετών, στις 11 Οκτωβρίου 2017, μας ενημέρωσε ο ταμίας κ. Γρηγόρης Σταύρος (σ.σ. πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί) για το βιβλίο εσόδων- εξόδων, όχι όμως και για την αναλυτική κίνηση του τραπεζικού λογαριασμού που ζητήσαμε και συνεχίζουμε να ζητάμε.Οι ενστάσεις και τα ερωτήματά μας που δεν απαντήθηκαν σ’ αυτήν την ενημέρωση, είναι τα ακόλουθα:
Από στόματος του κ. Καραγιάννη Αθανασίου μάθαμε τον Αύγουστο του 2017 ότι ο ίδιος ανέθεσε σε γνωστό του λογιστή στην Πάτρα (και άγνωστο σε όλους τους υπόλοιπους του Δ.Σ.) αμισθί τα οικονομικά του Συλλόγου, χωρίς καμιά έγκριση ή έστω προηγούμενη ενημέρωση του Δ.Σ.

Υπάρχει ένσταση για την αποκάλυψη του ταμία του Συλλόγου κ. Γρηγόρη Σταύρου ότι ένα μεγάλο ποσόν το διατηρεί ο ίδιος εκτός τραπεζικού λογαριασμού για τα τρέχοντα έξοδα!

Γίνονταν διοργανώσεις και συνδιοργανώσεις συνεδρίων και ημερίδων από τον Σύλλογό μας με επιστημονικές Εταιρείες, χωρίς τη λήψη των σχετικών αποφάσεων από το Δ.Σ., χωρίς συμφωνητικά και χωρίς τον οικονομικό απολογισμό αυτών, καθώς και υπογραφή εγγυητικής επιταγής εν αγνοία μας.

Στις 17-7-2015 ο τότε πρόεδρος κ. Καραγιάννης Αθανάσιος ενημέρωσε το Δ.Σ. του Συλλόγου ότι κατόπιν προσωπικών του ενεργειών υπάρχει πρόθεση του Ρώσου μεγιστάνα του Σκορπιού Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ να δωρίσει στον Σύλλογο είκοσι χιλιάδες ευρώ, προκειμένου αυτός να προβεί σε σύμβαση με ανειδίκευτους ιατρούς, οι οποίοι θα προσέφεραν τις υπηρεσίες τους με πρωινό ωράριο στο Γ. Νοσοκομείο Λευκάδας, εξισορροπώντας την παντελή έλλειψη ειδικευόμενων ιατρών […] Εκτοτε ουδεμία ενημέρωση είχαμε για το τι απέγιναν αυτά τα χρήματα, ενώ κανένα σχετικό παραστατικό δεν υπήρχε στα βιβλία που μας έδειξαν στις 11-10-2017, όταν –με πολλή καθυστέρηση– μας ενημέρωσαν για τα οικονομικά, και ούτε γνωρίζουμε αν δόθηκαν χρήματα, αν κάποια απ’ αυτά περίσσεψαν, καθώς και πόσα ακριβώς και σε ποιους δόθηκαν γι’ αυτόν το σκοπό.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου στις 11-10-2017 και μετά από έντονες πιέσεις εκ μέρους μας προς το προεδρείο, ο γραμματέας κ. Σαρανταένας Γιάννης και ο ταμίας κ. Γρηγόρης Σταύρος μάς ενημέρωσαν για ένα μέρος των κινήσεων του τραπεζικού λογαριασμού του Συλλόγου, όπου φαίνονται εκταμιεύσεις μεγάλων ποσών προς άγνωστο παραλήπτη και για άγνωστο λόγο και στη συνέχεια η σταδιακή επιστροφή τους μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ίδιοι μας ενημέρωσαν ότι πρόσβαση και δυνατότητα ηλεκτρονικής διαχείρισης στον εν λόγω λογαριασμό (με κωδικούς e-banking) έχει ο π. πρόεδρος κ. Καραγιάννης Αθανάσιος».Στο τέλος της σχετικής ανακοίνωσης τα τέσσερα μέλη αναφέρουν πως αποφάσισαν ομόφωνα την κατάθεση μομφής για παράβαση καθήκοντος στα μέλη του προεδρείου Καραγιάννη Αθανασίου, π. πρόεδρο, Γρηγόρη Σταύρου, ταμία, και Σαρανταένα Ιωάννη, γραμματέα, και παρακαλούν τους παραλήπτες των καταγγελιών να προχωρήσουν στις δικές τους ενέργειες.

Η δωρεά

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με το Nοσοκομείο Λευκάδας και μας ελέχθη ότι βάσει του νόμου καμία δωρεά δεν μπορούσε να γίνει δεκτή με αυτόν τον τρόπο.

Υπήρξε ενδιαφέρον συμμετοχής από 2 γυναίκες που έκαναν το αγροτικό τους εκεί, ωστόσο το νοσοκομείο δεν μπορούσε να υπογράψει συμβάσεις μαζί τους και να τις πληρώνει μέσω της δωρεάς, αλλά ούτε και μπορούσε να δεχθεί να πληρώνονται μέσω του Ιατρικού Συλλόγου.

«Το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να συμμετέχουν στις διαδικασίες των κλινικών ως παρατηρητές. Δεν είχαν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε διάγνωση, να συνταγογραφήσουν, ούτε καν να ακουμπήσουν ασθενή», είπε χαρακτηριστικά στέλεχος του νοσοκομείου.

Μάλιστα, υπάρχουν συγκεκριμένες επίσημες αποφάσεις του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου που το αποδεικνύουν.

«Τώρα, αν πληρώθηκαν από τον σύλλογο αυτό δεν το γνωρίζουμε. Αλλά και πάλι να πληρώθηκαν χωρίς να προσφέρουν έργο…» καταλήγει το στέλεχος.

Σελίδα από το βιβλίο εσόδων - εξόδων (πάνω) του Ιατρικού Συλλόγου Λευκάδας και απόδειξη παροχής υπηρεσιών (κάτω) σύμφωνα με τα οποία χρήματα για αμοιβή ιατρού δόθηκαν
Σελίδα από το βιβλίο εσόδων – εξόδων (πάνω) του Ιατρικού Συλλόγου Λευκάδας και απόδειξη παροχής υπηρεσιών (κάτω) σύμφωνα με τα οποία χρήματα για αμοιβή ιατρού δόθηκαν |

Με βάση τα επίσημα έγγραφα του νοσοκομείου που έχει στα χέρια της η «Εφ.Συν.», οι αιτήσεις των δύο γιατρών έγιναν δεκτές μεν, με πολλούς περιορισμούς δε. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ. του νοσοκομείου, μπορούσαν να βρίσκονται στον χώρο ως παρατηρητές και μόνο.

Ενα μέλος του Δ.Σ. διαφοροποίησε τη θέση του, τονίζοντας ότι ο Ιατρικός Σύλλογος έβαζε «εκβιαστικά διλήμματα στο νοσοκομείο με δωρεές και φιλανθρωπίες, απαλλάσσοντας το κράτος από την ευθύνη του».

Τι απαντά ο Σταύρος Γρηγόρης μέσω της «Εφ.Συν.»

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε τόσο με τον κ. Καραγιάννη όσο και με τον κ. Γρηγόρη προκειμένου να ζητήσει τη δική τους θέση για τις καταγγελίες.

Με τον κ. Καραγιάννη δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία μας, ωστόσο ο κ. Γρηγόρης απάντησε στα ερωτήματά μας με σειρά εγγράφων, ενώ παράλληλα μας έκανε γνωστό ότι απάντησε με εξώδικο στους επικριτές του, τους οποίους και καλεί να ανακαλέσουν τα όσα έχουν καταγγείλει, διαφορετικά, τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Σαρανταένας θα προχωρήσουν σε αγωγές.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως και οι δύο που έχουν συντάξει το εξώδικο παίρνουν αποστάσεις από τον κ. Καραγιάννη και δηλώνουν πως για ό,τι τον αφορά αρμόδιος ν’ απαντήσει είναι ο ίδιος.

Συνοπτικά, ο κ. Γρηγόρης μάς είπε ότι η προσπάθεια των τεσσάρων να δημιουργήσουν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του συλλόγου χρονολογείται εδώ και καιρό, ενώ τόνισε πως αρκετά από αυτά που καταγγέλλουν τα έχουν ψηφίσει και οι ίδιοι.

Παράλληλα, μας είπε ότι άπαντες είναι ενημερωμένοι για τα οικονομικά του συλλόγου και πως, αν δεν είναι, τα έγγραφα είναι εκεί για να τα ελέγξουν.

Οσον αφορά τα χρήματα για τη δωρεά Ριμπολόβλεφ, ο κ. Γρηγόρης μάς ανέφερε ότι ποσό από αυτήν όντως έχει δοθεί στους δύο γιατρούς που βρέθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού και πως οι αμοιβές τους είναι κανονικά καταγεγραμμένες στα βιβλία εσόδων-εξόδων αλλά και στα σχετικά παραστατικά.

Σε ό,τι αφορά την καταγγελία για το ποσό που κρατείται εκτός τραπεζικού λογαριασμού, μας είπε πως αποτελεί πάγια τακτική όλων όσοι έχουν εκτελέσει χρέη ταμία του Δ.Σ. τα τελευταία 15 χρόνια και πως αυτό το γνωρίζουν οι καταγγέλλοντες.

Επικαλείται επίσης την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Ιατρικού Συλλόγου Λευκάδας -με ημερομηνία 21 Νοεμβρίου 2017- η οποία έπειτα από έλεγχο απεφάνθη πως «το ταμείο του συλλόγου είναι λογιστικά άψογο».

Οσον αφορά τις καταγγελίες για τα συνέδρια -ένα ήταν όλο κι όλο, τονίζει ο κ. Γρηγόρης- αναφέρει πως ήταν όλοι ενημερωμένοι και πως ο σύλλογος δεν είχε καμία οικονομική συμμετοχή σε αυτό.

Το πρόσωπο-κλειδί

Βασικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο γιατρός Αθανάσιος Καραγιάννης, ο οποίος κατείχε θέση διευθυντή του χειρουργικού τομέα στο Νοσοκομείο της Λευκάδας.

Από τις 31 Αυγούστου και με απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου τέθηκε αρχικά σε αργία ενός μηνός από τα καθήκοντά του και στη συνέχεια του επιβλήθηκε από το πειθαρχικό της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας η ποινή της δυνητικής αργίας ενός έτους με το ερώτημα της απόλυσης. Παράλληλα, τρέχει και το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης για την οποία κατηγορείται -μαζί με άλλους- ο συγκεκριμένος γιατρός.

Η υπόθεση αυτή είναι το γνωστό στο πανελλήνιο ως «σκάνδαλο με τα επιθέματα» -που υπολογίζεται ότι κόστισε στο Δημόσιο περισσότερα από 12 εκατ. ευρώ- και αφορά δεκάδες γιατρούς σε πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Ηρθε στο φως έπειτα από ελέγχους των αρμόδιων επιθεωρητών του ΕΟΠΥΥ και, σύμφωνα με αυτούς, νοσοκομειακοί γιατροί συνταγογραφούσαν παράνομα επιθέματα κατάκλισης σε άτομα που δεν τα είχαν καμία ανάγκη, παρουσιάζοντας την ίδια φωτογραφία ασθενούς σε όλες τις περιπτώσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Θανάσης Καραγιάννης έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι και από το πόρισμα «δεν προκύπτει ζημία αλλά κοστολόγηση».

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι από τις συνολικά 37 γνωματεύσεις για τις οποίες κατηγορείται «οι 28 δεν κατατέθηκαν ποτέ» και πως «από τις εννιά που κατατέθηκαν και κοστολογούνται οι πέντε που αφορούν την περίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη δεν σχετίζονται αιτιωδώς με οικονομική ζημία του ΕΟΠΥΥ, καθώς η ένδειξη σακχαρώδη διαβήτη δεν επιφέρει αλλαγή στο ποσοστό συμμετοχής του ασθενή».

Για τις άλλες τέσσερις από αυτές που του καταλογίζονται και σχετίζονται με τις φωτογραφίες απαντά ότι: «Είναι αληθή περιστατικά και οι ασθενείς είχαν φέρει υπεύθυνη δήλωση ότι είχαν ανάγκη και πήραν τα επιθέματα. Αυτά κατατέθηκαν στην ΥΠΕΔΥΦΚΑ».

via efsyn.gr