Πυρετός διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες για να κλείσει η συμφωνία. Τετραμερής Γιούνκερ-Λαγκάρντ-Ντράγκι-Τσίπρα το μεσημέρι της Τετάρτης. Eurogroup στις 20.00.

Πυρετός διαβουλεύσεων τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες προκειμένου να ξεπεραστούν οι γκρίζες ζώνες σε κομβικά θέματα στις συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Θεσμών και να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το κρίσιμο Eurogroup, σήμερα, Τετάρτη στις 20:00 το βράδυ.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνάντηση στις Βρυξέλλες θα έχουν το μεσημέρι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τους επικεφαλής της ΕΚΤ και του ΔΝΤ Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ. Στη συνέχεια η σύσκεψη αναμένεται να διευρυνθεί με την συμμετοχή και του έλληνα πρωθυπουργό ΑλέξηΤσίπρα.

Η νέα τετραμερής αναμένεται να γίνει πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup και είναι προφανές ότι κατά τη διάρκεια της οι τέσσερις ηγέτες θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία την οποία αργότερα θα κληθεί να επικυρώσει το Eurogroup.

Παρά την θετική αρχικά υποδοχή που είχε η νέα ελληνική πρόταση, έκτασης 11 σελίδων, παραμένουν ακόμη σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην Αθήνα και τους Θεσμούς, κυρίως όσον αφορά το ΦΠΑ, τις μειώσεις δαπανών και το ασφαλιστικό.

Τις σοβαρές ενστάσεις που φέρεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να έχει κυρίως το ΔΝΤ στο νέο ελληνικό κείμενο, επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς σε συνέντευξή του το βράδυ της Τρίτης, λέγοντας πως «το ΔΝΤ δεν είναι ικανοποιημένο με την πρόταση της ελληνικής πλευράς».

Την ίδια στιγμή, κορυφώνεται η αγωνία στο ελληνικό επιτελείο για τα αιτήματα των δανειστών για νέα, επιπρόσθετα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί ζητούν επιπλέον μέτρα 4 δισ. ευρώ, ώστε οι διακηρύξεις των ευρωπαίων αξιωματούχων περί «καλής βάσης για συζήτηση» να μετουσιωθούν σε πραγματική συμφωνία.

Αντιρρήσεις φαίνεται να υπάρχουν και για το θέμα της αύξησης κατά 4% των ασφαλιστικών εισφορών στα επίπεδα προ του καλοκαιριού του 2014, με το επιχείρημά ότι πλήττεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Αντ’αυτού, οι δανειστές ζητούν τη μείωση των υψηλότερων συντάξεων.

Ενδεικτικές του κλίματος υπήρξαν οι δηλώσεις του ευρωπαίου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος σημείωσε πως μολονότι έχει σημειωθεί πρόοδος, υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει σε ορισμένους τομείς, όπως το ΦΠΑ.

Aνοιχτό παραμένει και το ζήτημα της λίστας με τα προαπαιτούμενα (prior actions). Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπός της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς την Τρίτη, οι τρεις θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση εργάζονται εντατικά για να ξεκαθαριστεί τι πρέπει να γίνει ακόμη, μεταξύ των οποίων και η λίστα με τα προπαιτούμενα που η Αθήνα πρέπει να πάρει πριν την εκταμίευση χρημάτων.

WSJ: Τι δεν ικανοποιεί το ΔΝΤ

Σημαντικές είναι οι διαφορές που παραμένουν ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιο απαιτητικούς πιστωτές της – το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Γερμανία- μετά την κατάθεση της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης την Δευτέρα, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, το ΔΝΤ δεν είναι ακόμη ευχαριστημένο με ορισμένα σημεία-κλειδιά των προτάσεων της Αθήνας, καθώς αυτές βασίζονται κυρίως σε αύξηση των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και όχι σε μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες. Το ΔΝΤ έχει υποστηρίξει -αναφέρει η WSJ- πως η ελληνική οικονομία είναι ήδη υπερφορολογημένη και ότι οι νέες επιπρόσθετες αυξήσεις φόρων θα πλήξουν την ανάπτυξη, δυσκολεύοντας την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Ένα ακόμη θέμα που φέρεται σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα να θέτει το ΔΝΤ είναι εκείνο των ευρύτερων σχεδίων της Αθήνας για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας, πέρα από τη δημοσιονομική προσαρμογή. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, το Ταμείο βλέπει μια ευρύτερη, φιλική στην επιχειρηματικότητα αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας ως βασικό στοιχείο για την βελτίωση της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.

Ενστάσεις εγείρει και η Γερμανία

Ενστάσεις στις ελληνικές προτάσεις φέρεται ωστόσο να εγείρει και η γερμανική πλευρά. Σύμφωνα με την WSJ γερμανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι η Κομισιόν έσπευσε να καλωσορίσει τις νέα ελληνική πρόταση τη Δευτέρα και προειδοποίησαν ότι απομένει ακόμη πολύ δουλειά.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν εγκριθεί από τα ξένα -όπου αυτό απαιτείται- για να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση των δόσεων.

Την ίδια στιγμή, σε ρεπορτάζ του, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η διαπραγμάτευση για την διάσωση της Ελλάδας έχει κουράσει την γερμανική κοινή και έχει εξαντλήσει την υπομονή των γερμανών συντηρητικών βουλευτών που δεν είναι διατεθειμένοι να εγκρίνουν ένα τρίτο πακέτο στήριξης.

Το ΔΝΤ ανησυχεί και για την παράμετρο της πολιτικής αστάθειας

Εν τω μεταξύ, τα στελέχη του Ταμείου φαίνεται να απασχολεί και η παράμετρος της πολιτικής αστάθειας, αν δηλαδή υπάρχει επαρκής κυβερνητική πλειοψηφία για να ψηφίσει τα μέτρα μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.

Για το Ταμείο τα μέτρα που συζητήθηκαν τη Δευτέρα στο Eurogroup δεν θα είναι τα τελευταία καθώς κύκλοι του περιβάλλοντος του Πολ Τόμσεν θεωρούν ότι ο φοροεισπρακτικός χαρακτήρας των μέτρων – που όπως λένε η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να επιβάλλει σε αντιδιαστολή με την περικοπή δαπανών που εισηγούνταν το Δ.Ν.Τ- είναι πιθανόν να αποδειχθεί αναποτελεσματικός με αποτέλεσμα σε μερικούς μήνες η Ελλάδα να βρεθεί αντιμέτωπη με την ανάγκη λήψης νέων μέτρων.

Κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, η κ. Λαγκάρντ ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου για τις εξελίξεις με την Ελλάδα, ενώ εκφράστηκε η άποψη ότι τα συγκεκριμένα μέτρα κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά ωστόσο απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν για να συγκεκριμενοποιηθούν.

Εκτός των άλλων από την πλευρά του Ταμείου μένουν κι αλλά ζητήματα να διευκρινιστούν, όπως αυτό της νέας χρηματοδότησης του προγράμματος με τον Πολ Τόμσεν να εκφράζει την άποψη ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέο μνημόνιο με νέα δανεικά.

Φωτογραφία: Sooc

via thetoc.gr