Την στιγμή που η κατάσταση με την πανδημία έχει κτυπήσει κόκκινο με τα νοσοκομεία να βουλιάζουν και να χάνονται ζωές η κυβέρνηση συνεχίζει να μην θωρακίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν υλοποιεί τα αιτήματα των υγειονομικών, ενώ δίνει δωράκια στους κλινικάρχες και διαπραγματεύεται μαζί τους.

Το ίδιο γίνεται και με τους βιοπαλαιστές αγρότες σε όλη την Ελλάδα και στον τόπο μας, τη Λευκάδα.

Την στιγμή που οι βιοπαλαιστές αγρότες βλέπουν τα αγροτικά προϊόντα τους να καταστρέφονται πάνω στα δέντρα  και αποθήκες ή να αναγκάζονται να τα δίνουν σε εξευτελιστικές τιμές που κυμαίνονται κοντά στο κόστος για να κερδίζουν οι έμποροι και οι μεταποιητικές βιομηχανίες, η κυβέρνηση αρνείται να παρέμβει, ενώ την ίδια στιγμή εξασφαλίζει τιμές και εγγυημένη κερδοφορία στους επιχειρηματικούς ομίλους των ΑΠΕ, των οδικών αξόνων (διόδια), στους ομίλους επεξεργασίας σκουπιδιών  κλπ. Ταυτόχρονα «μπουκώνονται» με δισεκατομμύρια ευρώ βιομήχανοι και μεγαλέμποροι.

Έτσι, και στη Λευκάδα σε απόγνωση βρίσκονται οι αμπελουργοί, οι ελαιοπαραγωγοί, που αφήνονται απροστάτευτοι από τους μεσάζοντες και εμπόρους που θέλουν τον κόπο και τον ιδρώτα τους να τον προσφέρουν κοψοχρονιά. Η τιμή στο λάδι έφτασε για τους παραγωγούς σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ συνεχίζει να ακριβοπουλιέται στα ράφια των εμπορικών καταστημάτων. Ενώ τα ψίχουλα των 30€ ανά στρέμμα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση ότι θα δώσει μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς αφενός δεν καλύπτουν τη ζημιά αφετέρου εξαιρεί την μεγάλη πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών που για να ενισχύσουν το πενιχρό εισόδημά τους αναγκάζονται να εργάζονται είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε ως εργαζόμενοι εποχιακά κύρια στον τουρισμό.

Αντίστοιχα, τα σταφύλια των φτωχών αγροτών παραμένουν στα κλήματα και όσοι παραγωγοί αποφασίσουν να τα δώσουν σε έμπορο οινοποιό, αναγκάζονται να παραδώσουν το μόχθο τους σε εξευτελιστικές τιμές (30 λεπτά το κιλό). Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τα αδιάθετα προϊόντα δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση το σύνολο της ζημιάς που έχουν υποστεί οι αγρότες.

Επιπλέον, έχει περάσει μια καταστροφική χρόνια για τις σοδειές από το πρόβλημα με τα ανεπιτήρητα βοοειδή, που έχουν αναδειχθεί οι διαχρονικές πολιτικές ευθύνες που δεν έχει δοθεί λύση τόσα χρόνια. Και σε αυτή την περίπτωση δεν προβλέφθηκε καμία αποζημίωση στους αγρότες και στα νοικοκυριά που είχαν καταστροφές. Αν προσθέσουμε και τις άλλες “υποχρεώσεις” των βιοπαλαιστών αγροτών, με τις υψηλές τιμές στα λιπάσματα, στα ραντίσματα, στο αγροτικό ρεύμα και στο πετρέλαιο, αλλά και την φοροεπιδρομή στο εισόδημα, τα διάφορα χαράτσια, τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ καταλαβαίνουμε την άσχημη κατάσταση και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες.

Η κυβέρνηση αυτό που κάνει είναι να εφαρμόζει όπως και οι προηγούμενες την ΚΑΠ της ΕΕ την οποία  συνδιαμορφώνει μαζί με τα άλλα μελή – κράτη της ΕΕ, προωθώντας τη συγκέντρωση της παραγωγής και σε μια πορεία τη συγκέντρωση της γης, του φυτικού και ζωϊκού κεφαλαίου σε μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ανόδου της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας.

Όσο αφορά το ζήτημα του ΤΑΟΛ και τις εξελίξεις που υπάρχουν, επαναλαμβάνουμε ότι η άσχημη οικονομική κατάσταση που υπάρχει σε όλες τις αγροτικές οργανώσεις οφείλεται στις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές που εφαρμόστηκαν διαχρονικά από τις εκάστοτε αστικές κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις.

Ευθύνη για αυτή την εξέλιξη έχουν και οι διοικήσεις που στήριξαν αυτές τις πολιτικές των κυβερνήσεων και με συγκεκριμένες επιλογές οδήγησαν και το ΤΑΟΛ σε αδιέξοδα, με ελλείμματα και χρέη μετατρέποντας το ΤΑΟΛ σε ανώνυμη αγροτική εταιρεία (εταιρική σύμπραξη), όπως προέβλεπε ο νόμος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ 4015/2011. Με τις ευλογίες όλων μέχρι σήμερα των κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ τώρα ΚΙΝΑΛ, πραγματοποιήθηκε η απαξίωση και διάλυση της τεράστιας συνεταιριστικής περιουσίας.

Η όποια διαχείριση του ΤΑΟΛ από τη Διοίκηση που με μοχλό τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και τη διαχείριση των δανείων βγάζει στο σφυρί την περιουσία που με κόπο και ιδρώτα είχαν δημιουργήσει οι αγρότες, πατεράδες και παππούδες μας. Μια περιουσία που θα έπρεπε να ανήκει στον  λευκαδίτικο λαό, να ανήκει στο δημόσιο και να αξιοποιηθεί για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Οι αγρότες πρέπει να αντιπαλέψουν το σύνολο των προβλημάτων που αφορούν τη ζωή τους. Γι’ αυτό η λύση βρίσκεται στην ενίσχυση και την δημιουργία νέων αγροτικών συλλόγων, στον πανελλαδικό συντονισμένο αγώνα με το πλαίσιο πάλης που έχει διαμορφώσει η πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Με τους αγώνες τους οι βιοπαλαιστές αγρότες έφεραν αποτελέσματα όπως το αφορολόγητο. Με τους αγώνες τους μπορούν να χτίσουν την συμμαχία με τους εργαζόμενους, τους μικροεπαγγελματίες, την νεολαία, τους συνταξιούχος απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων που στηρίζει τα κέρδη των εμπόρων, των μεταποιητικών βιομηχανιών, των τραπεζιτών. Αντιλαϊκή πολιτική που για τα κέρδη του κεφαλαίου θυσιάζει την υγεία, τσακίζει τη ζωή μας, στερεί από τους μαθητές την μόρφωση, φέρνει «ανατροπές του αιώνα» καταργώντας κατακτήσεις 134 χρόνων όπως το 8ωρο, μπλέκει το λαό όλο και πιο βαθειά στην δίνη των επικίνδυνων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες να σηκώσουν ανάστημα και να εμπιστευτούν την δύναμή τους. Να βγάλουν σωστά πολιτικά συμπεράσματα και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ. Να δυναμώσουν την πάλη τους. Να δώσουν το αγωνιστικό παρόν μαζί με όλο το λαό στην πανελλαδική απεργία στις 26 Νοέμβρη διεκδικώντας:

  • Να γίνουν ΤΩΡΑ προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να επιταχθεί ΤΩΡΑ ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας, να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν νέες ΜΕΘ. Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Να εξοπλιστούν και να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο.
  • Να πάρουν την συγκεκριμένη ενίσχυση και οι ελαιοπαραγωγοί που εξαιρούνται καθώς επίσης να ενισχυθεί το ποσό. Να μη συμβιβαστεί κανείς με τα ψίχουλα που δίνονται.
  • Να δοθεί στις αγρότισσες μητέρες ειδικό επίδομα φροντίδας ανήλικων τέκνων (ως 14 ετών) για όσο διαρκεί το lockdown.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές.
  • Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.
  • Να δοθούν άμεσα και ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας και οικονομικής ζημιάς οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχει πληγεί η παραγωγή τους από φυσικές καταστροφές ή νόσους.

ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2020