ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΕΝΑΣ ΠΑΛΑΙΟΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ  ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Δόθηκε στην δημοσιότητα ο πεντάχρονος απολογισμός  του βουλευτή Λευκάδας, με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας Θανάση Καββαδά.

O «κατόπιν ενεργειών μου», ο «κάθε επίσκεψη και συνάντηση και μια φωτογραφία» μας κάνει να αναρωτηθούμε: Υπάρχουν άλλοι αιρετοί και θεσμικά όργανα στον τόπο μας; Για ότι γίνεται είναι μόνο ο βουλευτής και κανένας άλλος, αλλά για τα πολλά που δεν γίνονται δεν παίρνει τίποτα επάνω του!!!  Ο ρόλος του βουλευτή σήμερα, είναι να μπορεί να τάζει ανέξοδα «ανώγεια και κατώγεια»;

Ο απολογισμός του  έχει  ανακρίβειες και μισές αλήθειες. Οι μισές αλήθειες όμως  είναι συγχρόνως μεγάλα ψέματα. Φυσικά αυτοεπαινείται για την πλήρη συνταύτιση του  με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του.

Το πρόβλημα που στέκεται πάνω απ’ όλα είναι αυτό της υγείας .Στον απολογισμό του ο βουλευτής ακροβατεί συσκοτίζοντας το. Μας δείχνει σήμερα  μια εικόνα ενός εξοπλισμένου, και πλήρους ιατρών νοσοκομείου έτοιμου να ανταποκρίνεται και να εξασφαλίζει την δημόσια υγεία στο νησί μας;

Στέκεται στις προσλήψεις που αφορούν κατά κύριο λόγο το νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, χωρίς να κάνει λόγο στις ελλείψεις του ιατρικού προσωπικού.

Όπως επισημαίνεται από τους εργαζόμενους, «το νοσοκομείο λειτουργεί οριακά σαν ένα οργανωμένο Κέντρο Υγείας με μία ακτινολόγο, μία νευρολόγο μία πνευμονολόγο, ένα νεφρολόγο, χωρίς οφθαλμίατρο, ΩΡΛ, οδοντίατρο και καρδιολόγο»Μάλιστα όπως τονίζουν υπάρχει οριακή  λειτουργία της παθολογικής κλινικής και των επειγόντων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ιατρός παθολόγος του νοσοκομείου με εξώδικο που έστειλε καταγγέλλει τις συνθήκες υπερεντατικοποίησης, ψυχικής και σωματικής φθοράς, απλήρωτης  εργασίας και ανευθυνότητας εκ μέρους των πολιτικών προϊστάμενων για ότι συμβαίνει και ότι μέλλεται να ακολουθήσει.

Όπως σε όλη τη χώρα έτσι και εδώ ο βουλευτής στην ερώτηση που έκανε στον Υπουργό συνεχίζει το παραμύθι ότι «οι 25 θέσεις επικουρικών ιατρών που έχουν ζητηθεί από το Νοσοκομείο Λευκάδας για τον κορονοϊό, δεν καλύπτονται, διότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από υποψηφίους…». Ξέρει πολύ καλά ότι αν δεν πληρώσει η κυβέρνηση για μόνιμους γιατρούς  το δημόσιο σύστημα υγείας δεν στέκεται. Αυτό δεν το κάνει γιατί  η κυβέρνηση έχει πολιτική απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας, αποφεύγοντας τον διορισμό μόνιμων γιατρών   σαν ο διάολος το λιβάνι.

Πρώτη η «ΜΕΤΩΠΙΚΗ  ΔΡΑΣΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ» ανέδειξε τις τεράστιες ανάγκες του νησιού, σε διάσταση με την πολιτική της κυβέρνησης. Για μας πρώτη προτεραιότητα είναι οι υποδομές, ενώ η ανάπτυξη του ανατολικού άξονα (υποθαλάσσια ζεύξη, Μαρίνα Βλυχού, μαρίνα μεγάλων σκαφών), είναι αυτό που θέλουν οι επιχειρηματίες και προωθεί σήμερα η κυβέρνηση και ο βουλευτής. Ειδικά τελευταία έχουν αναγάγει την υποθαλάσσια σε μονόδρομο, επιστρατεύοντας και την αρχαιολογική υπηρεσία.  Αποτελεί επομένως πρόκληση για τους Λευκαδίτες γιατί :

  1. πρόκειται για άνευ όρων εκχώρηση του δημόσιου πλούτου σε ιδιωτικά συμφέροντα, μέσα από τη σύμπλευση δημόσιου ιδιωτικού τομέα με όφελος πάντα του δεύτερου. Με συμβάσεις παραχώρησης 50-100 χρόνια . Το δημόσιο, οι πολίτες, δεν θα έχουν κανένα όφελος από αυτήν την επένδυση γιατί πολύ απλά η λογική της Νέας Δημοκρατίας και γενικότερα του νεοφιλελεύθερου μπλοκ είναι ότι το Δημόσιο είναι αποδοτικό μόνο ως φορέας διευκόλυνσης και εξυπηρέτησης του ιδιωτικού τομέα. Μπορεί να είναι επένδυση η Μαρίνα, στο Βλυχό αλλά για ποιόν; Σίγουρα για αυτόν που θα την εκμεταλλευτεί γι’ αυτό και οι fast track διαδικασίες
  2. Οι ανάγκες υποδομώνμεγάλων και μικρών στο τόπο μας είναι τέτοιες που δεν σηκώνουν καμιά καθυστέρηση. Τα ζωτικά θέματα της ύδρευσης, της διαχείρισης των απορριμμάτων, των αποχετεύσεων και των βιολογικών καθαρισμών, η προστασία των δημοσίων χώρων και του περιβάλλοντος, αφορούν την ποιότητα ζωής ντόπιων και τουριστών και την οικονομία του τόπου μας.
  3. Η διάβρωση των ακτών και η καταστροφή του περιβάλλοντος γενικότερα χρειάζονται αντιμετώπιση σήμερα αύριο θα είναι αργά.

Στα χωριά τι γίνεται με το νερό και την καθαριότητα; Όταν υπάρχει προβληματική ύδρευση, ανύπαρκτη  αποχέτευση, απουσία ή  υπολειτουργία των βιολογικών καθαρισμών και σαθρό οδικό δίκτυο,  η λογική επιτάσσει να αλλάξει η προτεραιότητα προς όφελος των πρωτευουσών αναγκών κατοίκων και επισκεπτών. Όλα αυτά δεν βρίσκουν καμία θέση στον πλούσιο απολογισμό του.

Την προσωρινή λύση στην διάθεση των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ ΠΑΛΑΙΡΟΥ, και η συνεργασία με το Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας ήρθε να ανατρέψει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για διαχείριση σε επίπεδο περιφέρειας με την δημιουργία ανώνυμης εταιρείας που θα έχει την ευελιξία να ιδιωτικοποιήσει την διαχείριση τους.

Στο μέτωπο της Παιδείας υπάρχει υπαρκτό πρόβλημα με τις υποδομές. Η συντήρηση του κάθε κτιρίου, δεν πρέπει να είναι στην προαίρεση του κάθε σχολείου χωρίς να εξασφαλίζονται κάποια συγκεκριμένα στάνταρ διασφάλισης μαθητών και καθηγητών-δασκάλων. Στο 4ο δημοτικό υπάρχουν εκκρεμείς επισκευές ενώ το 5ο νηπιαγωγείο εδώ και 5 χρόνια δεν λειτουργεί καν. Όσον αφορά το 3ο δημοτικό εδώ και 20 χρόνια δεν υπάρχει καν κτιριακή υποδομή. Η «αποκέντρωση» που ευαγγελίζεται η ΝΔ αφορά μόνο τα κόστη και την ανυπαρξία χρηματοδότησης από το κράτος και όχι την ορθή κατανομή των μαθητών σε πιο ολιγομελή τμήματα διδασκαλίας.

«Το Δημοτικό θέατρο πέρασε στα δικά μας χέρια με συνεχή διεκδίκηση που απέδωσε καρπούς..».  Τι εννοεί  αλλά και τι κρύβει; Υπάρχει είκοσι  χρόνια αντιδικία Δήμου και Κτηματικής υπηρεσίας για την κυριότητα, από την στιγμή που βάφτισαν την λίμνη θάλασσα με αιγιαλό και παραλία, με αποτέλεσμα από το Πνευματικό Κέντρο μέχρι την Αγ. Μαρίνα να τα πάρει η Κτηματική. Για να χρηματοδοτηθεί το έργο, Δήμος και βουλευτής το παραχώρησαν στην Κτηματική με την προφορική υπόσχεση ότι με την λήξη των εργασιών θα αποδοθεί στον Δήμο. Όμως αποδίδεται μόνο η χρήση για 50 χρόνια και μετά βλέπουμε!!!! Αυτό δημιουργεί ένα προηγούμενο και για την υπόλοιπη δημοτική έκταση. Όπως έκαναν και με τα 68 ακίνητα που παραχώρησαν στο ΤΑΙΠΕΔ. Η Κτηματική είναι δημόσιο, του οποίου «ιδιοκτήτης» είναι  η ΝΔ. Μήπως αυτό εννοούσε;

«Ξέχασε» και κάποια κατορθώματα-επιτεύγματα όπως:

  • Την υπερψήφιση των συμβάσεων εξόρυξης υδρογονανθράκων με «την προσωπική του διαβεβαίωση» ότι θα προστατευθεί το περιβάλλον,
  • την ψήφιση του καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου που όπως δήλωσε το μπόνους των 50 βουλευτών συνιστά αναλογική εκπροσώπηση,
  • την ψήφιση του νόμου που κλείνει τις διαδικασίες του κτηματολογίου άρον άρον στο τέλος του 2020 αλλά και  για το χάος που προκλήθηκε και τις λανθασμένες διαδικασίες  δεν υπάρχει κάποια πολιτική ευθύνη συγκεκριμένων πολιτικών φορέων και προσώπων;
  • Την υπερψήφιση ακόμα:
  • Της πολιτικής για την μη προστασία της Α΄ κατοικίας, όταν αντιπολιτευόμενος έσκιζε τα ιμάτια του.
  • Του νόμου για τις απαγορεύσεις των διαδηλώσεων,
  • την κατάργηση ουσιαστικά του ρόλου των Δημοτικών Συμβουλίων,
  • την κοροϊδία της τροπολογίας που αφαιρεί από του συνταξιούχους όσα δικαιούνται αναδρομικά μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και πολλά άλλα.
  • Για τους ανέργους στο νησί ,τα ωράρια που παραβιάζονται, την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων καμιά κουβέντα…..
  • Για τους εργαζόμενους στο Σκορπιό που έχει έγκλειστους σε Ξενοδοχείο ο ολιγάρχης άκουσε τίποτα;

Ρωτάμε το φθινόπωρο που η φτώχεια και η απόγνωση στα λαϊκά στρώματα θα μεγαλώσει και η κυβέρνηση δεν φαίνεται να δίνει τα 533€ , ο βουλευτής τι θα κάνει;

Ένας «απολογισμός» του κ. βουλευτή που στηρίζει τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους.

ΛΕΥΚΑΔΑ 1-8-2020