Η επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτ. Κουρή σε Καρυά – Εγκλουβή. (Λιμνοδεξαμενή Εγκουβής, Ανεπιτήρητα βοοειδή, Πράσινος Τρύγος, Λαθύρια…)

Κατά την επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Ιονίων Νήσων Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου κ. Σωτήρη Κουρή στις 23 Ιουλίου 2020 στην Καρυά και την Εγκλουβή, με τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Ιωάννη Ροντογιάννη και τον πρόεδρο της Εγκλουβής κ. Ηλία Κούρτη επισκεφτήκαμε τα οροπέδια της Εγκλουβής.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης δεν έκρυψε στιγμή πόσο εντυπωσιασμένος ήταν από το μικροκλίμα των οροπεδίων και τις υπάρχουσες καλλιέργειες (φακή, οινοστάφυλα, ρεβύθια, σιτάρι…) αλλά και έκπληκτος από τη χείριστη κατάσταση των περισσότερων αγροτικών δρόμων της περιοχής. Ανταποκρινόμενοι στο αίτημά του, επισκεφθήκαμε την περιοχή στην οποία, σύμφωνα με τη μελέτη που είχε εκπονηθεί με προσωπική φροντίδα του πρώην βουλευτή Λευκάδας κ. Ξενοφώντα Βεργίνη, προβλέπεται να κατασκευασθεί η λιμνοδεξαμενή των 50 χιλ. κυβ. νερού.

Μεταφέραμε στον κ. Αντιπεριφερειάρχη την έντονη δυσαρέσκεια των αμπελοκαλλιεργητών του νομού μας για τον αποκλεισμό των ποικιλιών        «ΒΕΡΤΖΑΜΙ» και «ΒΑΡΔΕΑ» από τη λίστα των ποικιλιών που συμμετέχουν στο μέτρο του πράσινου τρύγου.  Του ζητήσαμε να μεταφέρει στον αρμόδιο υπουργό το αίτημα της Λευκάδας και να πιέσει ώστε  να δοθεί παράταση εφαρμογής του μέτρου αφού προηγουμένως ενταχθούν και οι τοπικές ποικιλίες οινοστάφυλων της Λευκάδας και αρθεί ο περιορισμός της καλλιεργήσιμης έκτασής τους συνεκτιμώντας τη μορφολογία των καλλιεργήσιμων εκτάσεων του νομού μας και της ύπαρξη μικρών κλήρων.

Μετά το πέρας των υπαίθριων ξεναγήσεων και κατά τη φιλοξενία του κ. Κουρή στο ΚΑΡΣΑΝΙΚΟ οινοποιείο πλέον, προσωπικά μαζί και με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής κ. Νίκο Αραβανή  γνωστοποιήσαμε στον κ. Κουρή την ύπαρξη του τεράστιου προβλήματος των ανεπιτήρητων βοοειδών.  Του επισημάναμε ότι αφού όπως μας γνωστοποίησε προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής των Ιονίων Νήσων είναι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων (με έμφαση τα σταφύλια και τα λαθύρια για την περίπτωση της Καρυάς) και η δημιουργία προϋποθέσεων με έργα υποδομής για τη στήριξή τους, προέχει και οφείλουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας να ασκήσουν το σύνολο των προβλεπόμενων αρμοδιοτήτων τους και σε συνεργασία με τις Εισαγγελική, Αστυνομική Αρχή και το Δήμο της Λευκάδας να επιδιώξουν από κοινού την επίλυση του σημαντικότερου εκ των προβλημάτων όχι μόνο των καλλιεργητών της ορεινής Λευκάδας αλλά όλου του νησιού.

Σεβαστή Κωνσταντινίδη – Ρεκατσίνα

πρώην δήμαρχος Καρυάς

Δημ. Σύμβουλος Λευκάδας