ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑμεΑ Λευκάδας «Η ΕΛΠΙΔΑ»

Σε πρόσφατη ανάρτηση στο Μέσον σας, άρθρου της κας  Σεβαστής Κωνσταντινίδου-Ρεκατσίνα, δημοτικής συμβούλου, που είχε την καλοσύνη να ενδιαφερθεί για το θέμα,  μεταξύ των άλλων, αναφέρονται  προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε και τα οποία γνωστοποιήσαμε με επιστολή μας της 26ης Μαίου 2020 σε Δήμαρχο, Αντιπεριφερειάρχη και Βουλευτή, προς διευκρίνιση αναφερόμενων σε αυτή σχετικά με τη δομή για συνανθρώπους μας ΑμεΑ, όπου θα τους παρέχονται οι αναγκαίες υπηρεσίες στέγασης και φροντίδας, σας αποστέλλουμε την εν λόγω επιστολή , την οποία παρακαλούμε να δημοσιεύσετε.

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ.

Αξιότιμε κε Δήμαρχε

όπως γνωρίζετε, εδώ και πολλά χρόνια, η δομή των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, όπου απασχολείται ικανός αριθμός ατόμων με αναπηρία, στεγάζεται σε ένα χώρο εντελώς ακατάλληλο για τις πολύτιμες υπηρεσίες, τις οποίες παρέχει στους συνανθρώπους μας αυτούς. Από το έτος 2017, με ενέργειες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, χώρος στέγασης της παραπάνω δομής, που είναι τα λυόμενα, που βρίσκονται εντός του Δικαστικού Μεγάρου, με ικανό περιβάλλοντα χώρο. Οι ενέργειες που πρέπει να κάνει ο Δήμος είναι η διαμόρφωση των λυόμενων κατασκευών, καθώς και του περιβάλλοντα χώρου, ώστε να στεγαστεί η δομή. Ωστόσο μέχρι και σήμερα, δεν έχει γίνει ή δεν γνωρίζουμε να έχει γίνει, οποιαδήποτε κίνηση, για την υλοποίηση του έργου, ώστε να γίνει η μεταφορά του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες, που προτίθεστε να κάνετε, ώστε να ολοκληρωθεί η όποια διαδικασία απαιτείται, προς το σκοπό αυτό.

Σε ότι αφορά το Ειδικό Σχολείο όπως επίσης γνωρίζετε, στεγάζεται σε λυόμενα, στα οποία μεταφέρθηκε εδώ και μια δεκαετία και πλέον, η οποία μεταφορά του, χαρακτηρίστηκε ως προσωρινή και μέχρι να ευρεθεί ή να ανεγερθεί ανάλογο κτίριο, ώστε να πληρή τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για τη λειτουργία, που πρέπει να επιτελεί.

Επίσης, εδώ και πολλά χρόνια, έχουμε θέσει στις αρμόδιες Αρχές, μεταξύ των οποίων και στο Δήμο, το αίτημα να εξευρεθεί έκταση στην οποία θα ανεγερθεί κτίριο για τη στέγαση δομής για συνανθρώπους μας ΑμεΑ, όπου θα τους παρέχονται οι αναγκαίες υπηρεσίες στέγασης και φροντίδας. Προς το σκοπό αυτό και ειδικότερα σε ότι αφορά την χρηματοδότηση των κατασκευών, έχουμε λάβει τη διαβεβαίωση από το Σύλλογο Λευκαδιτών Νέας Υόρκης των Η.Π.Α., ότι μπορεί να μας διαθέσει ένα σοβαρό ποσό. Ήδη στο Σωματείο μας έχει κατατεθεί ένα πρώτο ποσό ύψους 55.000 χιλ. ευρώ, από τον παραπάνω Σύλλογο και βρίσκονται σε αναμονή της αντιμετώπισης του θέματος της παραχώρησης της απαιτούμενης έκτασης, ώστε να μας διαθέσουν και άλλα ποσά.

Από πλευράς Δήμου και σε ότι αφορά πιθανή διαθέσιμη έκταση, η οποία μπορεί να είναι περίπου 3 έως 4 στρέμματα, μας απάντησαν ότι δεν υπάρχει τέτοια έκταση. Ωστόσο, όπως γνωρίζετε, στην περιοχή πίσω από το κλειστό Γυμναστήριο στα Βαρδάνια, υπάρχουν δύο ελεύθερα οικόπεδα έκτασης 3 και 5 στρεμμάτων, τα οποία ανήκουν στο Κληροδότημα Σχένα, του οποίου την περιουσία διαχειρίζεται τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από δύο εκπροσώπους του Δήμου και πρόεδρο τον Μητροπολίτη Λευκάδας. Ίσως ένα από τα δύο αυτά ελεύθερα οικόπεδα, είναι κατάλληλο και για την ανέγερση της δομής αυτής, αλλά και του Ειδικού Σχολείου. Σε ότι αφορά δε την χρηματοδότηση του έργου, όπως παραπάνω αναφέρουμε, ο Σύλλογος των Λευκαδίων της Ν. Υόρκης προθυμοποιείται να διαθέσει ένα σεβαστό ποσό, εφόσον εξευρεθεί και παραχωρηθεί το απαιτούμενο οικόπεδο.

Όπως επίσης έχουμε πληροφορίες, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μπορεί να χρηματοδοτήσει το έργο, αρκεί και πάλι να υπάρχει το αντίστοιχο οικόπεδο.

Κατόπιν των παραπάνω, σας παρακαλούμε να δείτε με κατανόηση τα προβλήματα αυτά, τα οποία χρονίζουν από δεκαετιών και τα οποία ταλαιπωρούν μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας.

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας.

Λευκάδα 26 Μαϊου 2020

Το Δ.Σ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑμεΑ Λευκάδας «Η ΕΛΠΙΔΑ»

Προς κο Δήμαρχο Λευκάδας

Κοινοποίηση:

κο Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λευκάδας

κο Βουλευτή Λευκάδας