Κυκλοφόρησε και διανέμεται δωρεάν το 5ο φύλλο της δεκαπενθήμερης εφημερίδας Free Lefkas με επίκαιρα θέματα τα οποία απασχολούν και προβληματίζουν ταυτόχρονα.

Με τη “δημοκρατική” μέθοδο του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» συνεχίζει η Δημοτική Αρχή το ¨έργο” της!

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο για την τοποθέτηση προτομής του Ρώσου ναυάρχου Ουσακώφ στο Πάρκο των Ποιητών και μάλιστα χωρίς την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου Λευκάδας!

Oι Ρώσοι γιορτάζουν, εμείς γιατί;

O  “φόβος και το τρόμος των θαλασσών” όπως αποκαλείται η ρωσική φρεγάτα Admiral Grigorovich, βρίσκεται στην Λευκάδα 1 & 2 Οκτωβρίου στα πλαίσια των εκδηλώσεων της “Ρώσικης Εβδομάδας στα Ιόνια Νησιά”. Θυμίζουμε πως πέρυσι είχε αναβληθεί αφού είχαν προηγηθεί εκδηλώσεις το 2013 & 2014.

Τελικά θα τοποθετηθεί προτομή του ρώσου ναυάρχου Ουσακώφ, στην πλατεία του Λιμενικού στην παραλία της Λευκάδας όπου το βάθρο ήταν έτοιμο από πέρυσι τέτοια εποχή. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 17.15 του Σαββάτου 1 Οκτωβρίου θα γίνουν τα “αποκαλυπτήρια προτομής Ναυάρχου Ρώσικου Στόλου Fyodor Ushakov, σε ανάμνηση της ίδρυσης της Επτανήσου Πολιτείας (Πλατεία Ανατ. Παραλίας)”.

Ωστόσο, ερωτηματικό είναι, κατά πόσο το διαδημοτικό (και όχι δημοτικό όπως αναφέρεται στην επίσημη αφίσα) λιμενικό ταμείο μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για στήσιμο προτομών χωρίς την έγκριση του κορυφαίου εκλεγμένου πολιτικού οργάνου του Δήμου που δεν είναι άλλο από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Άλλο μεγάλο ερωτηματικό. Ο ναύαρχος Ουσακώφ έχει ανακηρυχτεί από την Ρωσική Εκκλησία ως άγιος. Για κάποιους ιστορικούς όμως ο ναύαρχος Ουσακόφ είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Δεδομένου όμως πως η προτομή θα στηθεί στον δικό μας τόπο, για μας τί είναι ο ναύαρχος Ουσακώφ;

Οι Ρώσοι παρουσιάζουν το ναύαρχο Ουσακώφ μαζί με τον Τούρκο Καντίρ μπέη ως ελευθερωτή των Ιόνιων Νησιών από τους άθεους Γάλλους που κατείχαν τότε τα Επτάνησα. Ο ρωσοτουρκικός στόλος από το φθινόπωρο του 1798 έως το Φεβρουάριο του 1799 εκδίωξε τους Γάλλους για να καταλάβει αυτός τα Επτάνησα εγκαθιδρύοντας το δικό τους καθεστώς.

Η “απελευθέρωση” πού βρίσκεται και δεν το έχω καταλάβει; Αν αύριο έρθουν οι Τούρκοι και ζητήσουν να βάλουν κι αυτοί την δική τους προτομή του Καντίρ μπέη, δίπλα στον Ουσακόφ, θα το δεχθούμε;

Ιστορικά

Σύμφωνα και με την Βικιπαίδεια, η Επτάνησος Πολιτεία, υπήρξε από τις 21 Μαρτίου 1800 έως τις 8 Ιουλίου 1807, ένα κρατίδιο υπό Ρωσική και Οθωμανική κυριαρχία. Το κρατίδιο αυτό δημιουργήθηκε μετά την κατάληψη των Επτανήσων (των τότε Γαλλικών διαμερισμάτων της Ελλάδας) από Ρωσο-Τουρκική συμμαχία. Η Επτάνησος πολιτεία ήταν το πρώτο (έστω και μερικώς) αυτόνομο κρατίδιο σε ελληνικά εδάφη, μετά την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τους Οθωμανούς στα μέσα του 15ου αιώνα. Το 1807 με τη Συνθήκη του Τιλσίτ, η Ρωσική Αυτοκρατορία παραχώρησε τον έλεγχο των νησιών στη ναπολεόντεια Γαλλία, η οποία τα κατέλαβε αλλά δεν άλλαξε τη συνταγματική μορφή της Πολιτείας. Οι Βρετανοί ξεκίνησαν τότε μια εκστρατεία για να κατακτήσουν τα νησιά, από το 1809 (Κύθηρα) ως το 1814 (Κέρκυρα), με αποτέλεσμα το σχηματισμό του αυτόνομου Ηνωμένου Κράτους των Ιονίων Νήσων το 1815 κάτω από την αποκλειστική προστασία της Μεγάλης Βρετανίας.

Προκύπτει δηλαδή πως η επέμβαση των Ρωσοτουρκικών δυνάμεων τότε, βοήθησε μεν στην δημιουργία ενός σχετικά αυτόνομου κρατιδίου σε Ελληνικά εδάφη μετά τη άλωση της Κωνσταντινούπολης, στα πλαίσια των συμφερόντων των τότε δυνάμεων της εποχής και όχι με βάση τα συμφέροντα των πολιτών των Επτανήσων.

Γεγονότα που οδήγησαν στην δημιουργία της Επτανήσου Πολιτείας. Με την Συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο στις 17 Οκτωβρίου 1797 και την διάλυση της Δημοκρατίας της Βενετίας από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη τα Επτάνησα παραχωρήθηκαν στην Γαλλία, τερματίζοντας έτσι την μακραίωνη κατοχή τους από την Γαληνότατη. Οι ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης διαδόθηκαν στα νησιά του Ιονίου, η αριστοκρατική διοίκηση παύθηκε και σχηματίστηκαν κοινοτικά συμβούλια από ανθρώπους όλων των κοινωνικών τάξεων για την διοίκηση των νησιών. Όμως μετά την καταστροφή του Γαλλικού στόλου στο Αμπουκίρ της Αιγύπτου, η Ρωσία και η Τουρκία με την συγκατάθεση της Αγγλίας αποφάσισαν να συστήσουν Ρωσοτουρκική συμμαχία εναντίον των επεκτατικών βλέψεων του Ναπολέοντα στην Ανατολή. Εκμεταλλευόμενες την υποκινούμενη από την Αριστοκρατία δυσαρέσκεια των κατοίκων των Ιονίων Νήσων για τους Γάλλους, ο Ρωσοτουρκικός στόλος ξεκίνησε από τα Κύθηρα, τον Σεπτέμβριο του 1798, την κατάληψη των Επτανήσων, που συμπλήρωσε στις 20 Φεβρουαρίου 1799. Έτσι αφαίρεσαν από την Γαλλία την σημαντικότατη αυτή ναυτική βάση στην ανατολική Μεσόγειο. Μετά από μακρόχρονες προτάσεις, συζητήσεις και αντιρρήσεις των Αυλών Ρωσίας και Τουρκίας υπογράφτηκε στην Κωνσταντινούπολη Συνθήκη στις 21 Μαρτίου 1800, στην οποία αποφασίστηκε η αυτονόμηση της Επτανήσου Πολιτείας, υπό την επικυριαρχία της Υψηλής Πύλης και η ανάθεση της προστασίας των Θρησκευτικών δικαιωμάτων των κατοίκων της, στον Αυτοκράτορα της Ρωσίας. Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε το πρώτο ημιαυτόνομο Ελληνικό κρατίδιο τριακόσια πενήντα περίπου χρόνια, μετά την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η Επτάνησος Πολιτεία.

Οι Ρώσοι, έχουν τους δικούς τους λόγους να γιορτάζουν και να πανηγυρίζουν. Ό,τι έγινε τότε, έγινε στα πλαίσια των διεθνών πολιτικοστρατιωτικών ισορροπιών της εποχής εκείνης. Τα Επτάνησα έπαιζαν σημαντικό ρόλο τότε στην διεθνή πολιτική και στρατιωτική σκακιέρα. Οι κάθε λογής κατακτητές μας, κοίταζαν να διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα και μόνο. Ε, κάπου εκεί, σ’ αυτές τις χαραμάδες της ιστορίας ωφελούμαστε κι εμείς ή όχι, ανάλογα με τις συγκυρίες.

Στην συγκεκριμένη συγκυρία η επέμβαση του Ουσακώφ, επιτάχυνε τις εξελίξεις. Υπό αυτό το πρίσμα, μας βοήθησε αν και κάποιος, μπορεί να κάνει και διαφορετική ανάγνωση.

Σε κάθε περίπτωση όμως, Ρώσοι και Τούρκοι δεν πολέμησαν για μας αλλά για τα δικά τους συμφέροντα. Ως εκ τούτου, δεν βλέπω για ποιό λόγο θα πρέπει εμείς να τοποθετήσουμε την προτομή του Ρώσου ναυάρχου Ουσακόφ σε περίοπτη θέση στην παραλία της πόλης μας. Μήπως θα πρέπει κάποιος να μας εξηγήσει;

Ηλίας Κοντογεώργης

Για να διαβάσετε την εφημερίδα πατήστε free_5_october_2016