Φαίνεται πως κάποιοι καίγονται τελευταία να βγουν στην επιφάνεια όλα όσα αφορούν την πολυπόθητη εταιρεία τουρισμού της Περιφέρειας ΕΤΙΝ και καλά κάνουν!

Μεγάλο πρόβλημα κακοδιαχείρισης φαίνεται πώς έχει αποκαλυφθεί στην ΕΤΙΝ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Σπύρος Γαλιατσάτος.

Συγκεκριμένα αναφέρει στην συνέντευξη που έδωσε στο voutospress.gr πως «Σύμφωνα με πληροφορίες από τους ορκωτούς λογιστές (την πλήρη έκθεση θα την έχουμε στις 15 του μηνός), υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα στην εταιρεία, το οποίο προέρχεται από κακοδιαχείριση». «Όμως αυτό», υποστήριξε ο κ. Γαλιατσάτος «είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Εάν ερευνηθεί η υπόθεση θα βγούνε κι άλλα στην επιφάνεια…».

Στην ερώτηση σχετικά με το ποιος ευθύνεται για αυτή την κατάσταση απάντησε ευθέως ότι «ευθύνονται οι εκάστοτε πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι, αφού δεν υπήρχαν ούτε καν πρακτικά διοικητικού συμβουλίου». Και συνέχισε: «εμείς θα παρουσιάσουμε την κατάσταση στους μετόχους και οι μέτοχοι θα πάρουν τις αποφάσεις τους».

Εδώ και χρόνια σε διάφορα ρεπορτάζ έχει γίνει θέμα για το τι συμβαίνει με την ΕΤΙΝ. Επανειλημμένα έχει ασκηθεί κριτική στην εταιρεία για απουσία έργου αλλά και για τις προοπτικές που έχει ή δεν έχει. Ενώ η εταιρεία είναι πολυμετοχική (η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε φυσικά πρόσωπα, στους Δήμους, στα Επιμελητήρια, σε Συλλόγους Ξενοδόχων κ.α.), επί της ουσίας μόνο η Περιφέρεια έδινε όλα τα χρόνια έργο στην ΕΤΙΝ. Όλοι οι υπόλοιποι μέτοχοι και ειδικά οι Δήμοι έλαμπαν δια της απουσίας τους.

Φυσικά αυτοί που δεν στήριξαν την ΕΤΙΝ έκαναν και κάνουν την μεγαλύτερη κριτική χωρίς ουσιαστικές προτάσεις και συμμετοχή. Είναι προφανές ότι κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη ούτε για την συνέχεια αλλά ούτε και για την αξιοποίηση αυτής της εταιρείας. Υπάρχει προβληματισμός ως προς την συνέχιση της λειτουργίας της. Ειδικά στις μέρες που ζούμε ποιος ο λόγος να υπάρχει μια εταιρεία τουρισμού όταν κανείς δεν την θέλει και δεν την αξιοποιεί.

Ας βγουν λοιπόν όλα τα στοιχεία στην επιφάνεια, να μάθει ο λαός της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων τι συνέβη στην εταιρία. Και όχι μόνο τα τελευταία χρόνια αλλά από την ημέρα της ίδρυσής της! Πόσοι έχουν περάσει από μέσα, με ποιές διαδικασίες ανέλαβαν έργο, τι περιελάμβαναν οι υπηρεσίες που παρείχαν και ποιος όριζε τις απολαβές;

Γνωρίζουμε για εξωπραγματικά ποσά όσον αφορά συμβουλευτικές υπηρεσίες στην ΕΤΙΝ, για αναθέσεις έργων, απίστευτους μισθούς υπαλλήλων και εξωτερικών συνεργατών!

Όλα αυτά ο πρώην διευθύνων σύμβουλος κος Δουβίτσας τα εξέθεσε σε Γενικές Συνελεύσεις τις οποίες και εμείς παρακολουθήσαμε. Και αναρωτιόμαστε βέβαια γιατί δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία στα όσα έχουν καταγγελθεί με στοιχεία και όχι θεωρείς όλο αυτό το διάστημα;

Τις τελευταίες ημέρες φάκελοι πάνε και έρχονται… Λόγω αγωνίας να αποκαλυφθούν ή για να καλυφτούν τελικά στοιχεία; Αυτό μένει να το δούμε…

Υπάρχουν πολλά τα οποία αξίζει να διερευνηθούν και να δουν το φως της δημοσιότητας μιας και περνάμε την φάση της απομυθοποίησης και αποκάλυψης των πάντων… Έτσι θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε βέβαια, διότι τις αποκαλύψεις και την διαφάνεια την θέλουμε όλοι όταν αυτή αφορά τους άλλους…. Όταν όμως χτυπήσει και την δική μας πόρτα είναι αλλιώς…

Η ΕΤΙΝ είχε και έχει τον ρόλο που της έδωσαν οι μέτοχοι και όσοι πέρασαν και παρείχαν τις όποιες υπηρεσίες τους. Έτσι και οι ευθύνες για την όποια κακοδιαχείριση αφορούν σίγουρα παραπάνω από δύο ή τρία άτομα….

Όσο για τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Σπύρο Γαλιατσάτο αλλά και όλους τους μετόχους να πούμε πως χρόνια βρίσκονται μέσα στην ΕΤΙΝ από διάφορα πόστα. Όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις αφού φτάσαμε στο απροχώρητο και δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνουμε, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κακοδιαχείριση… Κάλιο αργά παρά ποτέ βέβαια, φτάνει ο έλεγχος που γίνεται να μην είναι καθοδηγούμενος και όπως προείπαμε να βγουν όλα στο φως!

Τώρα λοιπόν που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να βγουν στην δημοσιότητα από τους ορκωτούς λογιστές τα στοιχεία που θα προκαλέσουν πονοκέφαλο σε κάποιους, μπορεί τελικά ο πονοκέφαλος να αφορά και κάποιους που επιζητούσαν τόσο πολύ την διαφάνεια…

Η σπατάλη και το βόλεμα είναι στοιχεία τα οποία δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες έχουν διαπεράσει και την ελληνική κοινωνία και το ελληνικό δημόσιο. Θα χρειαστούν δεκαετίες ώστε να ξεπεραστεί αυτή η μάστιγα…. γιατί για να βρεθεί αντίδοτο μάλλον δεν υπάρχει περίπτωση….

Ειδικά μάλιστα όταν δίνουν ηθικά διδάγματα και κουνάνε το δάχτυλο της συμμόρφωσης οι ίδιοι άνθρωποι που συμμετείχαν και εν μέρει ακόμα συμμετέχουν στο βόλεμα και στην σπατάλη…

Ο Περιφερειάρχης μπορεί να θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο ας δώσει λοιπόν πρώτος από όλους το καλό παράδειγμα και ας ζητήσει την πλήρη διαφάνεια και δημοσίευση των στοιχείων!

Όσο για τον τουρισμό στα Ιόνια Νησιά είναι γεγονός πως χρειάζεται άμεσα μια καλύτερη και πιο οργανωμένη προβολή. Ο κάθε ένας εμπλεκόμενος προβαίνει συχνά σε δικές του και τις περισσότερες φορές μάλιστα άσκοπες και άστοχες κινήσεις όσον αφορά το τουριστικό μας προϊόν. Χρειάζονται άνθρωποι που να έχουν γνώση πάνω στο αντικείμενο, δυστυχώς όμως ακόμα υπερισχύουν οι πολιτικές σκοπιμότητες του καθενός που βλάπτουν το σύνολο της Περιφέρειας αλλά και κάθε νησί ξεχωριστά! Στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ενός πλαισίου για την τουριστική προβολή με σύγχρονες ιδέες και μεθόδους. Η ΕΤΙΝ αν θέλει να έχει μέλλον θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να στηριχτεί έμπρακτα από όλους τους μετόχους.

Η ΕΤΙΝ από τώρα και πέρα λοιπόν θα έχει τον ρόλο που οι μέτοχοι θα της δίνουν και όπως οι χαρές έτσι και οι ευθύνες θα ανήκουν σε όλους.

Την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Γενική συνέλευση της ΕΤΙΝ.