Τοποθετήθηκε σήμερα το πρωί στην παραλία της Λυγιάς το βραβευμένο πρωτοποριακό σύστημα SEATRAC  για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ΑμεΑ όπως είχε δεσμευτεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Πρόκειται για μια συσκευή που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα να εισέρχονται στη θάλασσα αυτόνομα, το ενεργοποιεί ο κάθε χρήστης με τηλεχειριστήριο και η συσκευή αντλεί ενέργεια από τον ήλιο. Το σύστημα αποτελείται από ένα μηχανισμό που περιλαμβάνει ράγες σταθερής τροχιάς στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα κινείται μέσα και έξω από το νερό, επιτρέποντας στα άτομα με κινητική αναπηρία να εισέλθουν μόνα τους στη θάλασσα χωρίς τη βοήθεια συνοδών.

Προ ημερών ο Aντιπεριφερειάρχης Λευκάδας κος Θοδωρής Χαλικιάς  μας είχε ενημερώσει ότι επρόκειτο να τοποθετηθεί αυτός ο μηχανισμός ώστε οι συμπολίτες μας αλλά και οι επισκέπτες του νησιού με κινητικά προβλήματα να έχουν επιτέλους πρόσβαση στη θάλασσα. Σύμφωνα με τον κο Χαλικιά σήμερα το πρωί η παραλία της Λυγιάς ενδείκνυται για τον μηχανισμό λόγω μικρού κυματισμού της θάλασσας, υπάρχει ξενοδοχείο δίπλα όπου μπορούν οι επισκέπτες να εξυπηρετούνται, η παρέμβαση θα περιλαμβάνει επίσης ντους για ΑμεΑ και βέβαια παρκινγκ. Θα εγκατασταθεί και αυτόματο σύστημα φωτισμού ανίχνευσης κίνησης για λόγους ασφαλείας αλλά και σε περίπτωση που κάποιος θα θελήσει να απολαύσει ένα νυχτερινό μπάνιο.

Η ειδική συσκευή που προσφέρει πρόσβαση στη θάλασσα στα άτομα με αναπηρία αλλά και σε ηλικιωμένους σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την εταιρεία Τobea ΕΠΕ. Πρόκειται για έναν «τεχνοβλαστό» του Πανεπιστημίου Πατρών και προέκυψε σαν προϊόν έρευνας που διενεργήθηκε από το Εργαστήριο Μηχανικής του Πανεπιστημίου το 2009. Το πρόγραμμα περιελάμβανε το σχεδιασμό και την κατασκευή μιας συσκευής που θα παρείχε την δυνατότητα στους κινητικά ανάπηρους να αποκτήσουν πρόσβαση στη θάλασσα. Ύστερα από την επιτυχή έκβαση του προγράμματος, η δουλειά συνεχίστηκε και η συσκευή εξελίχθηκε σε ένα προϊόν (SEATRAC) έτοιμο για εμπορική χρήση.

Πλέον η Λευκάδα έκανε ένα σημαντικό βήμα μπροστά και ως κοινωνία σε σύγκριση με άλλες περιοχές και μπορεί μάλιστα με συντονισμένες κινήσεις να λειτουργήσει και ως τουριστικός προορισμός για τα άτομα με αναπηρία.