ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 32 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ  ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη συμπαράστασή μας  στους 32 εργαζόμενους καθαριστές του νοσοκομείου Δράμας, που ύψωσαν το ανάστημά τους  και ενωμένοι σαν  μια γροθιά, αγωνίζονται εβδομάδες με πολύμορφο αγώνα (καταλήψεις, στάσεις εργασίας, απεργία, μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στη πρόσφατη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης κλπ ) για το δικαίωμα τους στην εργασία.

Μετά από 22 χρόνια δουλειάς, από το 1995  ως καθαριστές στο νοσοκομείο Δράμας, άθλια εκμεταλλευόμενοι από τους εργολάβους για 20 χρόνια , κινδυνεύουν να πεταχτούν στο δρόμο. Παγιδευμένοι δύο χρόνια   στις επαίσχυντες ατομικές συμβάσεις έργου-εργασίας ορισμένου χρόνου που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συμμετέχουν μεν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που προκήρυξε το νοσοκομείο Δράμας για την καθαριότητα και μέχρι 31/12/2018  σύμφωνα με τελευταίο νόμο 4486/2017 της κυβέρνησης, αποκλείονται όμως  αυτόματα γιατί κριτήριο πρόσληψης είναι η παύση εργασίας  για 3 μήνες. Αυτό συμβαίνει γιατί έχοντας συμπληρώσει 24 μήνες συνεχιζόμενης δουλειάς υπάρχει ο «ΚΙΝΔΥΝΟΣ» για το αστικό κράτος να διεκδικήσουν να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου και  το προεδρικό διάταγμα  164/2004 απαγορεύει τις συμβάσεις να υπερβαίνουν τους 24 μήνες συνεχιζόμενης εργασίας.

Είναι οι ίδιες ατομικές συμβάσεις γαλέρας  που διαφήμιζε η κυβέρνηση που απαγορεύουν το δικαίωμα στη μητρότητα, στην αναρρωτική άδεια, που αφήνουν  απλήρωτους τους εργαζόμενους σε πολλά νοσοκομεία, που τους οδηγούν στην ομηρία και στην απόλυση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο νοσοκομείο Λευκάδας όπου οι 7 πλέον  καθαρίστριες, από τις 8 που δούλευαν  με ατομικές συμβάσεις έργου, που είναι και οι πιο χαμηλόμισθες εργαζόμενες του νοσοκομείου, παραμένουν απλήρωτες για δουλειά που πραγματοποίησαν (υπερωρίες και νυχτερινά) από το Μάιο.  Και δε φτάνει αυτό, καθαρίστρια που χειρουργήθηκε και  απουσιάζει για να αναρρώσει μέχρι το Νοέμβριο, δεν της χορηγήθηκε αναρρωτική άδεια μετά  αποδοχών όπως αυτό θα ήταν το  αυτονόητο και αναγκαίο!   Ταυτόχρονα για πάνω από 4 μήνες,  το βάρος της αναπλήρωσης της δουλειάς το επωμίζονται  οι 7 συναδέλφισσές της  που έχουν σακατευτεί από την υπερεργασία. Είναι οι ίδιες οι συμβάσεις που πέταξαν στο δρόμο, συναδέλφισσα μονογονεϊκής οικογένειας  που δούλευε  στο εργολαβικό συνεργείο σίτισης για πάνω από 5 χρόνια γιατί δεν είχε ως απαραίτητο «προσόν»,   την εντοπιότητα!

Με παρέμβαση του σωματείου στη Διοίκηση του νοσοκομείου πληρώθηκαν μεν ένα μέρος των δεδουλευμένων τους, όμως για την πληρωμή της αναρρωτικής άδειας της  εργαζόμενης και την αναπλήρωσης της  με νέο άτομο λάβαμε αόριστες υποσχέσεις παρόλο που παραθέσαμε τις εγκυκλίους των νομοθετημάτων της κυβέρνησης. Κοροϊδεύουν τις συναδέλφισσες, στέλνοντας «ερωτήματα»…… στο Υπουργείο εδώ και δύο μήνες……

Αποδεικνύεται περίτρανα το αίσχος των ατομικών συμβάσεων, ως μορφή εκμετάλλευσης των εργαζομένων, διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, ομηρίας και ανασφάλειας των εργαζομένων.

Καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους του μόχθου να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα των καθαριστών στο νοσοκομείο  Δράμας , να στηρίζουν οποιαδήποτε εστία αντίστασης ξεσπά στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,  κόντρα στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ  που μας θέλουν δούλους του 21ου αιώνα για να αυξάνουν τα κέρδη τους, μια χούφτα παράσιτα,  διεκδικώντας ταυτόχρονα  δικαιώματα σύμφωνα  με τις ανάγκες μας και  τις ασύλληπτες δυνατότητες της εποχής μας.