Εδώ και πολλά χρόνια το θέμα με τις  μη πιστοποιημένες  και ακατάλληλες παιδικές χαρές μεταφέρεται από τη μια Δημοτική Αρχή στην άλλη.  Και εμάς μας έχει απασχολήσει σε πολλά ρεπορτάζ αυτό το θέμα. Έτσι αφού δεν κατάφεραν να δώσουν λύση στο πρόβλημα ήρθε η ώρα όπου σφραγίστηκαν οι περισσότερες παιδικές χαρές του Δήμου Λευκάδας, για λόγους ασφαλείας, καθώς δεν διαθέτουν την κατάλληλη πιστοποίηση που προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο. Έκλεισαν οι παιδικές χαρές και  μάλιστα την πιο ακατάλληλη εποχή!

Αυτή είναι  η εικόνα που αντικρίζει  κανείς όταν φτάνει στην παιδική χαρά στην παραλία της Λευκάδας!

Και αφού ξεκίνησε και η τουριστική σεζόν το ανακοινώνουμε και στην αγγλική γλώσσα.  Μην μπερδευτεί κανένας τουρίστας και επιχειρήσει να πάει το παιδί του στην παιδική χαρά!

Σύμφωνα με την νομοθεσία ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να εξασφαλίσει την ασφάλεια των παιδικών χαρών, να έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους. Επίσης  «Οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για τυχόν ατυχήματα που μπορεί να συμβούν στις παιδικές χαρές της περιοχής τους, ακόμα και αν αυτές έχουν σφραγιστεί ως ακατάλληλες! Σύμφωνα πάντα με την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ, ο Δήμος δεν αποποιείται την ευθύνη του με την τοποθέτηση πινακίδας, η οποία αναφέρει ότι η παιδική χαρά δεν είναι πιστοποιημένη!

Στην Λευκάδα εδώ και πολλά χρόνια η πλειοψηφία των παιδικών χαρών είναι εγκαταλελειμμένες με αποτέλεσμα την κακή κατάστασή τους. Η Λευκάδα  δεν διαθέτει ούτε μία πιστοποιημένη παιδική χαρά αφού κανείς από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν φρόντισε να τις πιστοποιήσει, προκαλώντας τους απαραίτητους ελέγχους.

Οι γονείς έχουν εκφράσει επανειλημμένα την αγανάκτησή τους για την αδιαφορία όπως πιστεύουν για το θέμα της ασφάλειας των παιδιών τους στις παιδικές χαρές. Ήδη από τον Οκτώβριο 2015 ο Αντιδήμαρχος Λευκάδας Θ. Περδικάρης, είχε δηλώσει  ότι πολλές παιδικές χαρές θα κλείσουν, η Λευκάδα δεν διαθέτει ούτε μία πιστοποιημένη παιδική χαρά. Καμία δεν πληροί τους ευρωπαϊκούς κανόνες ασφαλείας.

Στην ουσία όλες οι παιδικές χαρές είναι ακατάλληλες και θα πρέπει να κλείσουν είχε πει από τότε! Στη Λευκάδα υπήρχαν 40 παιδικές χαρές. Ο κος Περδικάρης είχε πει επίσης ότι θα έκλειναν και λόγω τοποθεσίας διότι «ψηφοθηρικοί λόγοι ήταν αυτοί που οδήγησαν στην κατασκευή μεγάλου αριθμού παιδικών χαρών και στην Λευκάδα, χωρίς όμως τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας.»

Παιδιά στον βωμό της ψηφοθηρίας, δεν είναι και καινούριο! Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις παιδιά και γονείς αποτελούν ένα από τα δημοφιλέστερα πεδία για ψηφοθηρία. Είναι γεγονός ότι οι παιδικές χαρές σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δεν αδειοδοτούνται! Θέλουν κατασκευή από την αρχή αν είναι να παραμείνουν κάποιες. Το κόστος ανακατασκευής τους όμως είναι πάρα πολύ μεγάλο. Ο Δήμος δεν μπορεί να καλύψει αυτά τα έξοδα. Κάποιες παιδικές χαρές μπορεί να καταφέρουν να τις ανακατασκευάσουν. Η Δημοτική Αρχή επιχειρεί να πάρει πιστοποίηση τουλάχιστον για την παιδική χαρά στην παραλία πίσω από το εστιατόριο της «Μαργαρίτας».

Η μόνη παιδική χαρά με πιστοποίηση είναι αυτή που βρίσκεται στην πλατεία «Λάκη Σάντα» και εγκαινιάστηκε πριν λίγα χρόνια.

Τα συμπεράσματα δικά σας….