Μια καταπληκτική μεσαιωνική πόλη της Δαλματίας το Dubrovnic(καντε κλίκ: https://vimeo.com/143533527) φιλοξένησε και φέτος στα τέλη του Οκτώβρη, για 4η συνεχή χρονιά, το DUFF, ένα φεστιβάλ animation διαφορετικό από όλα τα άλλα.

Ένα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους και animation φτιαγμένα από παιδιά.  Τα παιδιά διαλέγουν το θέμα της ταινίας, τα παιδιά πρωταγωνιστούν, τα παιδιά σκηνοθετούν. Με λίγα λόγια τα παιδιά δημιουργούν και περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους συνεργαζόμενα με σκοπό να παράγουν κάτι όλοι μαζί παρέα.

Εξάλλου αυτός είναι και ο σκοπός της διοργάνωσης, να προσφέρουν στα παιδιά ένα σκοπό. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ έλαβαν χώρα πλήθος εργαστηρίων με θέματα όπως κατασκευή κινουμένων Σχεδίων για διαφορετικά ηλικιακά groups, μακιγιάζ πληγών με extreme εμφανίσεις, σεμινάριο φωτισμού στο οποίο δίδασκε μια… μοναχή. Κι όλα αυτά μέσα σε μια πολύ καλή ατμόσφαιρα που τη υποστήριζαν παιδικά πρόσωπα μια και τα παιδιά ήταν οι εθελοντές για την υλοποίηση του Φεστιβάλ.

Ανάλογο Φεστιβάλ, με πολύχρονη ιστορία διοργανώνεται και στην Ολυμπία.

Μήπως με τέτοιου είδους δράσεις θα μπορούσαν να ασχοληθούν και τα δημόσια σχολεία της χώρας μας για να δώσουν τόπο στην παιδική δημιουργικότητα;

Όχι η κρίση δεν είναι εμπόδιο για κάτι τέτοιο, μεράκι θέλει…

Ας περάσουμε και στην πόλη του Dubrovnic που είναι ένα λαμπρό παράδειγμα successstory στον τουρισμό.

Με τουριστική περίοδο 220 μέρες το χρόνο προσφέρει ένα αναβαθμισμένο τουριστικό προϊόν με ανάλογα αποτελέσματα.

Η πόλη κατακλύζεται από τουρίστες καθημερινά  από όλα τα μέρη του κόσμου κυρίως Αμερικάνους, Γιαπωνέζους και Άγγλους. Καθημερινά δένουν γύρω στα πέντε κρουαζιερόπλοια στους οποίους προσφέρονται οργανωμένες ξεναγήσεις στο ιστορικό κέντρο και στα περίχωρα.

Η καστρούπολη μοιάζει με σκηνικό που έχει ξεπηδήσει από παραμύθι αλλά η εικόνα της δεν είναι αφημένη στην τύχη της. Απόλυτη καθαριότητα και τάξη, σεβασμός στο δημόσιο χώρο και ενδιαφέρον από κατοίκους και επαγγελματίες για το κοινό καλό.