Πως μπορεί ένα Φεστιβάλ που γίνεται σε ένα μικρό Ελληνικό νησί να αποκτήσει παγκόσμια εμβέλεια; Η απάντηση έρχεται από την Ερμούπολη της Σύρου που πριν λίγες μέρες διοργανώθηκε εκεί το ANIMASYROS 7, μια μεγάλη γιορτή για το κινούμενο σχέδιο. Ένας θεσμός που επαναλαμβάνεται για εβδόμη χρονιά και που συνεχώς εξελίσσεται. Η συνταγή της επιτυχίας έγκειται σε μια ικανή οργανωτική επιτροπή που συνεργάζεται άψογα με το δήμο, ένα πλήθος χορηγών που επενδύουν κατά κάποιον τρόπο στο φεστιβάλ καθώς η χορηγία τους είναι ανταποδοτική, ένα πλήθος εθελοντών από την τοπική κοινωνία αλλά και φοιτητών από το Πανεπιστήμιο, μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και μεγάλους, μια ουσιαστική συνεργασία με τα σχολεία της Σύρου, πολλαπλή προβολή του Φεστιβάλ μέσω socialmedia κι ένας χώρος διεξαγωγής των προβολών όπως ο Απόλλωνας, μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου. Πιθανόν, και κάτι να μου διαφεύγει, αλλά η προσπάθεια ήταν εξαιρετική.

Πέρα από το διαγωνιστικό πρόγραμμα στο οποίο μάλιστα διακρίθηκαν και αρκετοί Έλληνες δημιουργοί αξίζει να αναφερθούμε στην παρουσία του Μαρκ Σαπίρο, εκπροσώπου του διεθνούς φήμης animation studio από τις ΗΠΑ, LAIKA, ο οποίος παρουσίασε το εισαγωγικό βίντεο που περιγράφει τον τρόπο δημιουργίας της νέας πολυαναμενόμενης ταινίας «The Boxtrolls». Το φιλμ μάλιστα παρουσιάστηκε εκεί σε πανελλήνια πρεμιέρα.

Ξεχωριστό ήταν άλλωστε και το αφιέρωμα στον καταξιωμένο Γάλλο δημιουργό Jaques-RemyGirerd, σκηνοθέτη και παραγωγό ταινιών μικρού μήκους που δύσκολα βρίσκει κανείς τις ταινίες του στην Ελλάδα. Παρακολουθώντας ταινίες του όπως «Βρέχει γάτες και Βατράχους», «Θεία Χίλντα», καταλαβαίνει κανείς τη διαφορά του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου από τον Αμερικάνικο.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα από το officialsiteτου Φεστιβάλ www.anaimasyros.gr , για τα βραβεία: http://www.youtube.com/watch?v=IV0QSc9pNuE,

ενώ εγώ θα σας χαιρετήσω με μια φευγάτη φραγκοσυριανή… http://www.youtube.com/watch?v=N3vOc91f-IE