Στην Λευκάδα βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες η υποψήφια Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων με την Νέα Δημοκρατία κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου μετά συζύγου της του πρώην Υπουργού και νυν στελέχους της Ν. Δημοκρατίας κ. Απόστολου Κράτσα. Ήρθε για μια πρώτη γνωριμία, να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση και να βρει τους κατάλληλους συνταξιδιώτες για τον προεκλογικό αγώνα που έχει να φέρει εις πέρας…

Μέχρι σήμερα έχει μιλήσει με κόσμο από διάφορους πολιτικούς χώρους όπως μας αποκάλυψε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου που μας παραχώρησε, ονόματα όμως δεν μπορεί ακόμα να μας αποκαλύψει. Δείχνει πάντως ενθουσιασμένη από την διάθεση των Λευκαδιτών να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιό της. Κρυφός άσσος φημολογείται να είναι ο πρώην Νομάρχης και γιατρός κος Λάζαρης, κατά ποσό όμως τελικά θα συμπλεύσουν μένει να το δούμε…. Κρίνοντας πάντως από κάποια πρόσωπα που εμφανίζονται στο προσκήνιο με το που θα μυριστούν εκλογές, εδώ σίγουρα θέλει προσοχή. Η παράταξη της ΝΔ έχει μια παράδοση στο να επαναλαμβάνει συνεχώς τα ίδια λάθη.

Ξενάγηση στο νησί

Την ξενάγηση στο νησί μας ανέλαβαν ο βουλευτής Λευκάδας κ Καββαδάς, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λευκάδας κος Μπουρδάρας, ο αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ, ο πρόεδρος Επιμελητηρίου και υποψήφιος Δήμαρχος κος Σκιαδαρέσης, άλλα κομματικά στελέχη της ΝΔ και οι κατά περιοχή παράγοντες. Την Δευτέρα βρέθηκε στην Ν. Λευκάδα για μια πρώτη γνωριμία στα χωριά με τους κατοίκους της περιοχής. Άκουσε από τους ίδιους τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σεισμόπληκτο Δράγανο και συνέχισε στο επίσης σεισμόπληκτο Αθάνι και την πλήρως κατεδαφισμένη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Ακολούθησε επίσκεψη στα εργοτάξια των δρόμων που ακόμη ξαναφτιάχνονται μετά τον σεισμό του 2015, προς τους Εγκρεμνούς και προς τον Γιαλό και στην συνέχεια η κυρία Κράτσα με την συνοδεία της έφθασε στην Βασιλική. Εκεί επισκέφθηκε πρώτα τα έργα του αγκυροβολίου στο λιμάνι και στην συνέχεια το ιδιαίτερα προβληματικό Κέντρο Υγείας της κωμόπολης, όπου η υποψήφια μίλησε με το προσωπικό του κι ενημερώθηκε για τα προβλήματα και τις ελλείψεις του.

Όλες αυτές τις μέρες που περιόδευσε η κα Κράτσα στην Λευκάδα σίγουρα πήρε μια πρώτη γεύση για το τι εστί Λευκάδα και ποια προβλήματα επείγουν. Στην συνέχεια της περιοδείας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο Ξενοδοχείο IONIAN STAR όπου μοιράστηκε μαζί μας τις πρώτες εντυπώσεις.

Ρόδινα τα πράγματα παρά τις εσωκομματικές ταραχές  

Ενθουσιασμένη η κα Κράτσα ένιωσε την ανάγκη να ευχαριστήσει τους Λευκαδίτες για την θερμή υποδοχή αλλά και αποδοχή της υποψηφιότητας της όπως τόνισε η ίδια καλωσορίζοντάς μας. Βέβαια υπάρχουν επιφυλάξεις για το πρόσωπο της αφού οι εσωκομματικοί τριγμοί μετά την απόφαση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας να δώσει το χρίσμα στην ίδια  και όχι στον πρώην Περιφερειάρχη κο Σπύρου δεν κρύβονται. Η ίδια είναι όμως ενθουσιασμένη και πολύ αισιόδοξη, δείχνει να μην την απασχολεί όλη αυτή η εσωκομματική ταραχή και πιστεύει ακράδαντα πως στο τέλος η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα έχει Περιφερειάρχη γένους θηλυκού. Δεν ανησυχεί, ρόδινα  βλέπει τα πράγμα η κα Κράτσα για την έκβαση των εκλογών στην ΠΙΝ.

Υποψήφια με άρωμα… Ευρώπης

Η κα Κρατσά ένιωσε την ανάγκη να εξηγήσει γιατί έθεσε υποψηφιότητα αφού επανειλημμένα έχει τεθεί αυτό το ερώτημα σε διάφορους χώρους και χρόνους. Κίνητρο λοιπόν αποτελούν όπως είπε τα 15 χρόνια εμπειρίας στο Ευρωκοινοβούλιο. Η θητεία της εκεί είναι κάτι που προβάλλει ανελλιπώς και αποτελεί σίγουρα ένα δυνατό προτέρημα απέναντι στους άλλους υποψηφίους. Γνωρίζει τα της Ευρώπης καλά, δεδομένου λοιπόν ότι η χώρα αντλεί από εκεί σημαντικούς πόρους επιβίωσης δίνει σε ένα πρόσωπο που γνωρίζει πώς και από ποιον θα τους διεκδικήσει ένα πλεονέκτημα. Είναι όμως και αρκετό για να κατακτήσει την Περιφέρεια; Η κριτική που ασκείται στο πρόσωπο της έχει μεταξύ άλλων να κάνει με το γεγονός ότι της λείπει η εμπειρία στα της Αυτοδιοίκησης. Η ίδια το βλέπει αλλιώς και είπε να μας θυμίσει πως έχει εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση ως Δημοτική Σύμβουλος επί Αβραμόπουλου. “Έδωσα την μάχη με τον κο Αβραμόπουλο ως Δημοτική Σύμβουλος Αθηναίων και όταν μπήκα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όντας Δημοτική Σύμβουλος εντάχθηκα αμέσως σε μια διακομματική ομάδα Ευρωβουλευτών που έχουν σχέση με την τοπική Αυτοδιοίκηση. Στόχος ήταν και είναι πάντα να έρθει η Ευρώπη κοντά στις τοπικές κοινωνίες.  Όταν δεν συμβαίνει αυτό χάνουν τον στόχο τους στον σύγχρονο κόσμο και χάνουν και ευκαιρίες.”  Με πυξίδα την Ευρώπη η κα Κράτσα διεκδικεί την ΠΙΝ, κατά πόσο αυτό θα πείσει τους πολίτες θα δούμε εν καιρώ …

Άλλο θεωρία, άλλο πράξη

Η κα Κράτσα μίλησε πολύ ώρα για τις διασυνδέσεις που έχει στην Ευρώπη, για την καριέρα της εκεί και για το πόσο θετική ανταπόκριση είχε στις εκλογές για την θέση της αντιπροέδρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι άνθρωπος που πιστεύει στις συνεργασίες μακριά από τα κομματικά στεγανά μας λεέι, αυτό μένει να το αποδείξει βέβαια…. Μίλησε και για τις μάχες που έδωσε για την Ελλάδα της κρίσης. Ένας σημαντικός λόγος να θέσει υποψηφιότητα έχει να κάνει με το ότι θέλει να δει πως όλα αυτά που τόσα χρόνια διαπραγματευόταν στην Ευρώπη για την ΠΙΝ εφαρμόζονται στην πράξη. Εν κατακλείδι το «χαρτί» της Ευρώπης θα παίζει κεντρικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία της κας Κράτσα.

“Μεγάλη απογοήτευση! Η ΠΙΝ πίσω στην απορρόφηση Ευρωπαϊκών πόρων.”

Η υποψήφια Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων προσέχει τα λόγια της, δείχνει να αγαπάει και να νοσταλγεί τον τόπο της αφού τόσα χρόνια βρισκόταν εκτός και τώρα νιώθει την ανάγκη να  δώσει κάτι πίσω. Τα Ιόνια Νησιά της έχουν δώσει όλα αυτά τα σημαντικά εφόδια με τα οποία μπόρεσε να προχωρήσει στην ζωή της και να κάνει καριέρα. Τώρα ήρθε η ώρα να δώσει κάτι πίσω πιστεύει η ίδια. Η κα Κράτσα δεν δείχνει να έχει διάθεση να ανταγωνιστεί τους συνυποψήφιους της με προσωπικές βολές και προσβολές όπως τις βίωσε η ίδια το τελευταίο διάστημα. Άσκησε όπως ήταν όμως αναμενόμενο κριτική στην διαχείριση και αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών πόρων από την νυν Περιφερειακή Αρχή. Γνωρίζει ότι δεν έχει γίνει η απορρόφηση των πόρων όπως θα έπρεπε, μόνο ένα 20% έχει απορροφηθεί με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε στο άμεσο μέλλον να χάσουμε νέες χρηματοδοτήσεις από τη Ευρώπη μας είπε.

Όραμα εν εξελίξει….

Δεν γίνεται να μην υπάρχει και ένα όραμα για την ΠΙΝ. Κεντρικό ρόλο στο όραμα της κας Κράτσα θα παίξει ο τουρισμός και η αναβάθμισή του. Λείπουν η γνώση και η εκπαίδευση στον τομέα του τουρισμού διαπιστώνει η υποψήφια Περιφερειάρχης και εκεί θέλει να γίνουν πράγματα! Στο όραμα της και ο πολιτισμός ως συνδετικός κρίκος για τα νησιά όπως επίσης και η αξιοποίηση του πρωτογενή τομέα. Λαδί, μέλι και λοιπά, όλα αυτά τα καλά αγαθά που έχουμε στον τόπο μας και δεν αξιοποιούνται αρκετά. Η δημιουργία μιας ενιαίας ταυτότητας για τα  Ιόνια Νησιά αποτελεί επίσης προτεραιότητα όπως και η καλύτερη ανταπόκριση στα αιτήματα των πολιτών. Η κα Κράτσα ονειρεύεται μια σύγχρονη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με Ευρωπαϊκά στάνταρ. Σε αυτή την Περιφέρεια δεν έχει θέση ένα γερασμένο οδικό δίκτυο, δεν έχουν θέση τα γερασμένα και κατεστραμμένα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικού! Στην Περιφέρεια της κας Κράτσα τα προβλήματα με τα απορρίμματα θα πρέπει να λυθούν άμεσα. Δεν μπορείς να παίζεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όταν δεν έχεις λύσει τα αυτονόητα! Όταν δεν έχεις βάλει σε τάξη τις βασικές δομές της κοινωνίας σου. Η υποψηφία Περιφερειάρχης είναι «παιδί» της Ευρώπης, εκεί έχει μάθει και σε αυτές τις Αρχές πιστεύει. Η Περιφέρεια μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι κατά την κα Κράτσα και θα πρέπει οι πολίτες να αποφασίσουν αν θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο της ανάπτυξης και ευημερίας στην Ευρώπη ή την γνωστή πεπατημένη. Υπάρχουν δομές για ένα λαμπρό μέλλον, φτάνει οι πολίτες  να το θέλουν και να το επιλέξουν καταλήγει.

«Ήρθα για να μείνω!»

Αυτό που χαρακτηρίζει της κα Κράτσα είναι σίγουρα η διάθεση που δείχνει να έχει να μάθει πράγματα για το κάθε νησί, για τους ανθρώπους και τα προβλήματα. Έχει διάθεση να βοηθήσει και πάνω από όλα να εκμεταλλευτεί την θέση και την εμπειρία που απέκτησε στην Ευρώπη για το καλό της ΠΙΝ. Η σύνθεση των πραγμάτων, η ικανότητα της διαπραγμάτευσης είναι από τα δυνατά της σημεία όπως τόνισε επανειλημμένα. Έχει περάσει από σκληρές και επίπονες διαπραγματεύσεις και τις έχει κερδίσει στην Ευρώπη. Η Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από τέτοιου είδους ανθρώπους πιστεύει η κα Κράτσα. Έχει μπει γερά στον προεκλογικό αγώνα και φαίνεται πως είναι έτοιμη να δώσει την μάχη της. Είναι γεγονός πως με την κατάθεση της υποψηφιότητάς της έγινε αποδέκτης βολών κύριος από τον εσωκομματικό της αντίπαλο κο Σπύρου ο οποίος δεν έκρυψε την ενόχληση του να επιλεγεί η κα Κράτσα ως υποψήφια της ΝΔ και όχι ο ίδιος. Σχετικά με τις βολές η κα Κράτσα ξεκαθάρισε πως επιλέγει να μην απαντά σε μη πολιτικά θέματα και προκλήσεις από όποιον και να προέρχονται.

«Δεν ξέρω αν θα συνεχίσει ο κος Σπύρου» – «Οι παραφωνίες και περιθωριακές κινήσεις δεν αποδυναμώνουν το κόμμα μας»

Σε ερώτηση μας κατά πόσο πιστεύει πως αυτή η εσωκομματική αντιπαλότητα θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα με τους ψηφοφόρους της ΝΔ να είναι διχασμένοι απάντησε πως δεν ξέρει αν θα συνεχίσει ο κος Σπύρου ενώ βλέπει η ίδια να έχει μεγάλη στήριξη από παντού! «Την βλέπω ακόμη και στην Κέρκυρα, όχι μόνο του κόμματος, αλλά και της κοινωνίας, έχω την στήριξη των παραγωγικών και πολιτιστικών φορέων. Η δική μου απήχηση είναι πέρα από το κόμμα μου, την διαπιστώνω καθημερινά και παντού!» Η κα Κράτσα δεν βλέπει διχασμό στην ΝΔ αντιθέτως “Το κόμμα μας λειτούργει ενωτικά, οι παραφωνίες και περιθωριακές κινήσεις δεν αποδυναμώνουν την εικόνα του κόμματος που έχει στόχο να βγάλει την Ελλάδα από την κατάσταση της ανεμικής ανάπτυξης. Για εμάς οι Περιφέρειες είναι ο πυλώνας αυτού του σχεδίου, θα βασιστεί το αναπτυξιακό σχέδιο στις Περιφέρειες και για αυτό η ΝΔ δίνει μια πολιτική μάχη για τις Περιφέρειες.”

«Πάσχει» από το σύνδρομο της καλής μαθητρίας

Σε όσους όπως ο Περιφερειάρχης  κος Γαλιατσάτος αμφισβητούν ότι θα παραμείνει αν δεν εκλεγεί Περιφερειάρχης  η κα Κράτσα έκανε σαφές πως ήρθε για να μείνει. «Τα παιδιά μου λένε και σήμερα ακόμα πως έχω το σύνδρομο της καλής μαθήτριας. Υπηρετώ πάντα με μεγάλη συνέπεια αυτό που έχω επιλέξει να κάνω. Εγώ ήρθα για να μείνω με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά είμαι σίγουρη πως θα έχουμε την δυνατότητα να συνεργαστούμε και να σας αντιμετωπίζω αύριο ως εταίρους στο πρόγραμμα μου ως Περιφερειάρχης!»

Ο ψηφοφόρος της Ρόδης Κράτσα: Ο σκεπτόμενος συμπολίτης

Αφού διαπιστώνει μια υπερκομματική στήριξη και απήχηση από παντού ζητήσαμε από την κα Κράτσα να μας περιγράψει τον ψηφοφόρο της: «Απευθύνομαι στον σκεπτόμενο συμπολίτη μας, ο οποίος θέλει να δει τον τόπο του να πηγαίνει μπροστά, έχει απογοητευτεί από την καθίζηση που βρισκόμαστε και αισθάνεται πως κάποιος άνθρωπος με άλλα χαρακτηρίστηκα θα μπορέσει να δώσει την ώθηση που θέλει ο τόπος σήμερα.»

Περίοδος χάριτος

Κατά την παραμονή της στην Λευκάδα η κα Κράτσα ενημερώθηκε για κάποια προβλήματα που διαπίστωσε τις μέρες που ξεναγήθηκε στο νησί μας όπως για τις κλειστές παραλίες και τα σκουπίδια. Δεν μπήκαμε στην διαδικασία να την ρωτήσουμε συγκεκριμένα πράγματα γιατί οφείλουμε να της δώσουμε χρόνο να ενημερωθεί επί της ουσίας. Σε επόμενη συνάντηση όμως σίγουρα θα κληθεί να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις για τα προβλήματα της ΠΙΝ.

Να ενημερωθεί έγκυρα!

Κλείνοντας και βλέποντας την καλή της διάθεση της υποψήφιας να ενημερωθεί για τα προβλήματα της Λευκάδας, ταυτόχρονα είναι όμως και ευάλωτη αφού δεν γνωρίζει, θα συστήναμε στην κα Κράτσα να φροντίσει να ενημερωθεί από ανθρώπους που γνωρίζουν και δεν θα την εκθέσουν με λάθος στοιχεία προκειμένου να εξυπηρετήσουν προσωπικά συμφέροντα. Η υποθαλάσσια Ζεύξη, το Θέατρο Λευκάδας που δεν λέει να τελειώσει αλλά και το Νοσοκομείο Λευκάδας όλα αυτά αποτελούν πεδίο άμεσης δράσης. Ειδικά για το Νοσοκομείο Λευκάδας και τα πρόβληματα που έχει καλά θα κάνει να ενημερωθεί από τα αρμόδια όργανα και τους φορείς  και όχι από ανθρώπους που ενδεχομένως να αποτελούν μέρος του προβλήματος. Το Νοσοκομείο Λευκάδας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο, γίνεται μια σημαντική προσπάθεια εκκαθάρισης όπου βέβαια θίγονται πρόσωπα και συμφέροντα. Θίγονται όσοι έχασαν το μαγαζί τους, θίγονται όσοι δεν μπορούν να κάνουν πλέον τα κουμάντα τους και διαδίδουν ψέματα για να δημιουργούν εντυπώσεις ή βάζουν παρατρεχάμενους να παραπληροφορούν ως και την υποψήφια Περιφερειάρχη! Προφανώς και η κα Κράτσα θα επικροτεί και θα επιδιώξει σε όλα τα νησιά την εξάλειψη της διαπλοκής και διαφθοράς στα Νοσοκομεία της Περιφέρειάς μας. Πόσο μάλλον στο Νοσοκομείο της Λευκάδας! Εμείς ευχαρίστως να βοηθήσουμε αν μας ζητηθεί με ότι στοιχεία και ρεπορτάζ έχουμε στην διάθεση μας….