Ώκιμο το βασιλικό Ocimum basilicum

Ποώδες φυτό, μονοετές, της οικογένειας των Χειλανθών, με πολύ ωραίο άρωμα, ύψους 10-40 εκ. Έχει πράσινους βλαστούς, τετραγωνικής διατομής, διακλαδισμένους. Τα φύλλα είναι αντικριστά, με ωοειδές ή λογχοειδές σχήμα, χρώμα έντονο πράσινο, γυαλιστερά, με δοντάκια στην περιφέρεια.

Τα άνθη είναι λευκά ή λευκορόδινα, ενωμένα στα άκρα των βλαστών όπου σχηματίζουν μικρά κλαδάκια. Οι καρποί είναι κάψες που περιέχουν κάμποσους μικρούς μαύρους σπόρους.

Πού ζει

Προέρχεται από τις χώρες με ζεστό κλίμα της Ασίας (Περσία) και της Αφρικής. Είναι γνωστό σε όλους και καλλιεργείται σε περιβόλια, κήπους και γλάστρες, κυρίως για το ωραίο άρωμα του και γιατί χρησιμοποιούνται τα φύλλα του στη μαγειρική σαν καρύκευμα και στις σαλάτες για να τους δίνουν νόστιμη γεύση.

Ιδιότητες

Είναι πλούσιος σε αιθέρια λάδια και γι’ αυτό έχει αρωματικές ιδιότητες. Είναι επίσης διεγερτικό, εκφυσητικό, χωνευτικό, διουρητικό και αντιβηχικό. Τα φύλλα τριμμένα χρησιμοποιούνται κατά της δίψας και για να ανακουφίζουν από τα τσιμπήματα των εντόμων.

Τα αιθέρια λάδια που παράγονται από την απόσταξη του χλωρού φυτού χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία και την παρασκευή καλλυντικών, στην ποτοποιία και τη σαπωνοποιία. Είναι επίσης αποσμητικό και απομακρύνει τα έντομα. Τα πάνω τμήματα του φυτού άμα ξεραθούν χρησιμοποιούνται για να αρωματίζουν τα ασπρόρουχα.

ΧΡΗΣΕΙΣ

Έγχυμα: Μισή χούφτα τριμμένες ανθισμένες κορυφές βράζουν επί 10 λεπτά σ’ ένα λίτρο νερό και μετά σουρώνονται. Πίνουμε 2-3 φλιτζανάκια τη μέρα για τη θεραπεία των ενοχλήσεων του στομάχου, της υστερίας και των πονοκεφάλων, ενώ σε μεγαλύτερη δόση είναι αποχρεμπτικό.

Κρασί: Βάζουμε 50 γραμμ. αποξηραμένες ανθισμένες κορυφές σ’ ένα λίτρο άσπρο κρασί και πίνουμε 2-4 ποτηράκια τη μέρα για την τόνωση των νεύρων.

Κατά της νευρικής γαστρίτιδας παίρνουμε 5 σταγόνες αιθέριο λάδι με μια κουταλιά ζάχαρη, 1-3 φορές τη μέρα. Για να καταπραΰνουμε την τάση για εμετό χρησιμοποιούμε τον χυμό του χλωρού φυτού.

 Για εξωτερική χρήση κατά της τριχόπτωσης χρησιμοποιούμε το αφέψημα με αναλογία 3-5%, σαν λοσιόν.

Πηγή : egriechen.info