Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις ολοένα και περισσότερο αποδυναμώνεται η υπηρεσία με αποτέλεσμα ειδικά κατά την περίοδο του καλοκαιριού, όπου οι ανάγκες στο νησί μας ήταν αλλά και παραμένουν αυξημένες, να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ φεύγουν 16 Λιμενικοί από την υπηρεσία, ακούμε για οικογένειες που χωρίζονται για να εξυπηρετηθούν αλλού τα συμφέροντα μεταθέσεων και οι τοπικές Αρχές δεν «γνωρίζουν»!

Σε ένα νησί όπως είναι η Λευκάδα οι ανάγκες είναι τεράστιες. Πέρα από τις παραλίες, έχουμε χιλιάδες ιστιοπλοϊκά, σκάφοι και 3 νησιά, Κάλαμο, Καστό και Μεγανήσι στην αρμοδιότητα της υπηρεσίας.

Δεν νοείται λοιπόν να αποδυναμώνεται και να υποβαθμίζεται μια υπηρεσία όταν οι ανάγκες είναι τόσο μεγάλες και σοβαρές!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ έγιναν πολλά τραγελαφικά φέτος το καλοκαίρι. Ελλάς το μεγαλείο σου! Ήρθε ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας να κάνει τις διακοπές του, τις οποίες και ακόμα συνεχίζει ο άνθρωπος…. Έτσι προκειμένου να επικρατεί ασφαλές περιβάλλον για τον πρώην πρόεδρο το φουσκωτό περιπολικό σκάφος εκτελεί διαρκώς περιπολίες μπροστά από την οικία του και αλλού δεν έχουμε σκάφοι να στείλουμε! Δεν θα το σχολιάσουμε περαιτέρω το ζήτημα, αυτό είναι ένα από πολλά παραδείγματα για το πώς λειτουργεί γενικότερα το κράτος και σίγουρα μπορούμε όλοι να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας….

Που να τα πεις αυτά και ποιος θα σε πιστέψει! Κυκλοφορούσαν Λιμενικοί με τζιπ και φώναζαν στα σκάφοι από τις παραλίες να απομακρυνθούν, μιας και δεν υπήρχαν πλωτά να κάνουν την δουλειά τους!

Ένα νησί αναλογικά  με το νούμερο ένα στόλο σε ημερόπλοια στην Ελλάδα (Νυδρί) και το Λιμεναρχείο να δουλεύει από την στεριά. Τίθεται το σοβαρό ερώτημα ποιος γνωρίζει και μπορεί να έχει άποψη για τις σύγχρονες ανάγκες ενός νησιού και μιας υπηρεσίας όταν συμβαίνουν αυτά.

Πολλά είναι τα περιστατικά που μας έχουν αναφερθεί φέτος, όπως ότι τα πλωτά της Λευκάδας βρίσκονται πολύ συχνά σε περιοχή εκτός αρμοδιότητάς τους προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες αλλού.

Επίσης μην ξεχνάμε πως και η Λευκάδα έχει ιστορικό όσον αφορά τους μετανάστες. Η Λευκάδα λόγω των αναγκών της χρειάζεται μια καλά στελεχωμένη υπηρεσία για να μπορεί να προστατεύει τα νησιά και τους πολίτες της. Όπως όμως όλα δείχνουν στην Ελλάδα των μνημονίων για να ικανοποιηθούν κεντρικές πολιτικές αλλά και μικροσυμφέροντα, όχι μόνο στην Λευκάδα αλλά σε όλη την χώρα υπηρεσίες “βαπτίστηκαν” υπεράριθμες, ώστε να μπορούν να μειώσουν τις οργανικές θέσεις. Αποτέλεσμα της όλης ιστορίας, υπηρεσίες να υποβαθμιστούν και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Από αυτήν την αρνητική εξέλιξη, δεν μπορούσαν να μην πληγούν τα στελέχη Λ.Σ και κυρίως οι οικογένειες τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και η Λευκάδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και καλείται να σηκώσει δυσανάλογα το βάρος των μεταθέσεων.

Υπάρχουν αποσπασμένοι Λιμενικοί στη Θεσσαλονίκη με έδρα την Ηγουμενίτσα και αναγκάζονται να φεύγουν Λιμενικοί από την Λευκάδα για να αναπληρώσουν τις θέσεις.

Οι Ενώσεις Προσωπικού Λιμενικού Σώματος με επιστολή τους προ τον Υπουργό αρχές του μήνα κάνουν έκκληση να επανεξετάσει τόσο το θέμα των μεταθέσεων όσο και την εφαρμογή του νόμου Καλλικράτη, ο οποίος όπως αναφέρεται και στην επιστολή, μας επέστρεψε οργανωτικά στην δεκαετία 1980-1990.

Όσο για την Λευκάδα, οι τοπικές Αρχές αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Βουλή καλό θα ήταν να ακούσουν τα προβλήματα των υπαλλήλων του Λιμεναρχείου Λευκάδας, μήπως και καταφέρουν ενωμένοι να βοηθήσουν μια από τις σημαντικότερες Υπηρεσίες του νησιού!